Μεγάλη έκφραση που χρησιμοποιείται ευρέως αντί των συνώνυμων, αλλά εντελώς ξενέρωτων, έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου ή η αλεπού 100 το αλεπουδάκι 101. Το βαθύ νόημα της έκφρασης έγκειται στο ότι είναι παντελώς μάταιο να προσπαθεί κάποιος να κάνει οποιουδήποτε είδους υποδείξεις στον λέουρα που έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι και όταν δεν προλάβαινε με το πιο μεγάλο κουτάλι ειδικά όταν ο ίδιος δεν έχει ακουμπήσει καν ούτε πλαστικό κουταλάκι της καραμπόλας.

Η έννοια που προσπαθεί να περάσει η έκφραση, η οποία θα αναλυθεί γιατί τις περισσότερες φορές ο συμβολισμός είναι επικίνδυνο σπορ, είναι πως το παιδί που βγήκε από την ζεστή, μαλακή, υγρή, γλυκιά (αχ το καλοκαίρι) οπή της μάνας του μετά από ενέργεια του πατέρα του δεν είναι σε θέση να δίνει οδηγίες για το πού βρίσκεται η εν λόγω οπή. Έτσι και ο κάθε τυχάρπαστος δεν μπορεί να την βγαίνει οφσάιντ στους έχοντας και κατέχοντας τη γνώση (με εξαίρεση ίσως την Ποκαχόντας αλλά αυτή δεν τονίζεται στην προπαραλήγουσα!). Τουλάχιστον όχι χωρίς να τους εκνευρίζει και να τους κάνει να συμπεριφέρονται ανάρμοστα. Μην ντρέπεστε να χρησιμοποιήσετε το λήμμα επειδή ίσως να το έλεγε κι ο μπαμπάς σας και να έχει παλιώσει τώρα, έτσι κι αλλιώς αυτός είναι ο πρωταγωνιστής.

- Κι έρχεται ο Μιχαλάκης και αρχίζει «Και η Κικίτσα αυτό, και η Κικίτσα το άλλο, και κόλπα και μόλπα». Έλα μπαμπά να σου δείξω πού το έχει η μαμά. Λες και δεν της τα έμαθα εγώ της Κικίτσας, που της έπαιρνα το χέρι να μου τον ακουμπήσει και μετά έμαθε να κάνει και αεροπλανικά.
- Πάντως ο Μιχάλης λέει ότι χαίρεται πολύ που επιτέλους την πηδάει κάποιος με πάνω από 10 εκατοστά.
- Ρε δεν λέω για την Κική αυτού του Μιχάλη, για την άλλη, του φίλου μου από το στρατό. Τον θυμάσαι ρε που είχε έρθει προχτές και-- Επ! Γεια σου ρε Κώστα! Πού χάθηκες εσύ;

(από Galadriel, 22/12/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

αρκετα λεφτα το παραδειγμα:ΡΡΡ

#2
xalikoutis

όλα τα λεφτά το «αρκετά λεφτά»

#3
Galadriel

τζίζα αντί να περιορίζεσαι σε σπέκια δεν πατάς και κανα έγκριση λεωγώ;

Κνάσε αφού βεβαίως ρίξω και γω τα λεφτά μου και σε παράδειγμα και σε ορισμό, άκου παιδί μου, αυτά τα λογοπαίγνια με τις ποκαχόντες είναι δύσκολα για το κουρασμένο μυαλό μου χαχαχααχ

#4
Επισκέπτης

Ήθελα να γράψω Ποκαχώνοντας αλλά έπρεπε πάση θυσία να κρατήσω τον πράσινο ρόμβο. Αλλιώς γιατί να χρησιμοποιήσω τη λέξη «οπή» (άκου οπή...)

#5
jesus

ματακια μου, εχω τενοντιτιδα κ τα ελαστιχα που γραφω τα γραφω σαν πιανιστας με το αριστερο...πληκτρολογιο+ποντικι με την καμια.

#6
acg

Κνασε φιλε μου, γιατι τετοια πρεμουρα με τον πρασινο ρομβο ομως, ο οποιος παρεμπιπταμπλυ ειναι ασπρος σε πρασινο κυκλικο φοντο;

Παντως το λημματεισον ειναι κλασικη σλανγκ κι επικροτω βεβαιως βεβαιως δια της τζαζ ψηφου μου:)

#7
Επισκέπτης

Ε τώρα... Τι άσπρος σε πράσινο φόντο, τι περίγραμμα πράσινο, τι με μπλε και πράσινους κόκους με έξτρα δράση οξυγόνου-τρία και αμωνιαζόλ.