Πρώην ανδρικός όρος που στη σημερινή γυναικοκρατούμενη κοινωνία θεωρείται φαλλοκρατικός.

Το σκίσιμο της γάτας ήταν υποχρέωση του κάθε άνδρα που σεβόταν τον ανδρισμό του. Να πάρει δηλαδή το επάνω χέρι στη σχέση. Να της δείξει που είναι η κουζίνα, που είναι το κρεβάτι και ποιες οι υποχρεώσεις της. Τι επιτρέπεται και τι όχι. Όποιος δεν έσκιζε τη γάτα το πλήρωνε, γιατί η γάτα ως γνωστόν, γρατζουνάει.

Βέβαια στην πορεία προτάθηκαν κι άλλες μέθοδοι όπως χάιδεμα της γάτας, καλόπιασμα της γάτας, αδιαφορία για τη γάτα κλπ αλλά πάντα με το ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Η γάτα γρατζουνάει και είναι εφτάψυχη.

-Αδερφέ μου, με έχει πεθάνει στο τρέξιμο: πάνε από εδώ, φέρε εκείνο, αγόρασε το άλλο. Άσε που δίνει μια περιουσία στα λούσα της.
-Παμινό, σκίσε τη γάτα!!!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
poniroskylo

Ναι, αλλά ποιά είναι η προέλευση της έκφρασης;

#2
andrikos

Μήπως παίζει σύνδεση με την αγγλική μετάφραση της γάτας;

#3
Galadriel

Εννοούμε κάτι τέτοιο;

#4
dryhammer

ΟΙ ΓΑΤΟΦΙΛΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ.

Για το σκίσιμο της γάτας και την προέλευσή του (αντιγράφω από μνήμης - δεν βρίσκω και δέν θυμούμαι που το βρήκα γραμμένο) :
Τη γάτα άν την πιάσεις από το κεφάλι και την ουρά και την τεντώσεις απότομα, πεθαίνει γιατί σπάει η σπονδυλική της στήλη. Έχω δει να γίνεται από σκύλο με ένα απότομο τίναγμα.
Λέγεται λοιπόν (πιθανόν να είναι και αστικός μύθος) ότι κάποιοι «άντρες» για επιβεβαίωση του αντριλικιού τους και όλων όσων περιγράφονται στον ορισμό, όταν έμπαιναν στο σπίτι, έσκιζαν μια γάτα μπροστά στη γυναίκα (και την πεθερά) ως ένδειξη του «δε σηκώνω κουβέντα» κι έμεινε η παροιμιώδης έκφραση.

Υπόψη οτι ο γράφων είναι γατόφιλος (με τρεις γάτες μέσα στο σπίτι, η μια κουφή, η άλλη με νυκταλωπία) αλλά καποιος πρέπει να καθαρίσει τη χέστρα (με αποτροπιασμό και σπαραγμό ψυχής).