Είδος κουρέματος, γνωστότατο στην αργκό των κομμωτών, το οποίο είναι κοντό καρέ που τελειώνει σε απόλυτη ευθεία στο ύψος των αυτιών. Η ονομασία του προέρχεται, προφανώς, από την ομοιότητα του κουρέματος με καπελάκι.

Έδωσε βροντερό παρών στα τέλη του 80 με αρχές του 90, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες βρίσκοντας όμως συντριπτικά περισσότερη εφαρμογή στα ανοιχτόχρωμα αγοράκια.

Η κόμμωση ήταν λιγάκι εξεζητημένη (γι αυτό το επέτρεπαν μόνο οι προχώ γονείς στα παιδιά τους) με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα κοριτσάκια να προτιμούν τους κατόχους της, για τον ίδιο λόγο που τα αγοράκια δείχνανε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτές που φορούσανε φούστα λαμπάντα ή φούστα-μπλούζα με κρόσσια (τα οποία δεν ήταν ξεχωριστά αλλά αποτελούσαν προέκταση του υφάσματος και δημιουργούνταν από το κάθετο και περίτεχνο σκίσιμο της μπλούζας) ή, ίσως σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, πουκάμισο δεμένο κόμπο στο κάτω μέρος του και άλλα τέτοια ωραία.

Κατά την συγγραφή του λήμματος ανακάλυψα ότι αποτελεί υποκατηγορία του καρεδάκια και ότι στην Αγγλική συναντάται είτε ως bowl cut, είτε ως mushroom cut και σπανιότερα ως pot cut (απ' όπου και τα μύδια).

- Μαμά μαμά μαμά! θέλω κι εγώ να κουρευτώ καπελάκι!
- Σκάσε βλαμμένο! αυτά είναι του διαβόλου!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
iron

α μπράβο! και μια ζωή αναρωτιόμουν (χωρίς να ψάχνω) πώς το λένε. κλασικό αμερικάνικο, ή κάνω λάθος; και επίσης πρωτολανσαρίστηκε στην ταινία the Champ ή πάλι κάνω λάθος;

#2
Vrastaman

Πολύ πριν, οι Beatles λάνσαραν το mop-top look.

(αξίωμα: ό,τι μπορεί να διανοηθεί ανθρώπου νους, το έχουν ήδη κάνει οι Beatles).

#3
iron

ναι, όντως. επίσης μάλλον πιο βρετανικό είναι παρά αμερικάνικο. απλώς με μπέρδεψε το ότι τώρα πια το έχουν κυρίως τα παιδάκια και δη τα αμερικανάκια.

#4
johnblack

Υπερεκτιμημένοι, κανείς σχεδόν δεν ασχολείται μαζί τους. Οι περισσότεροι 30ρηδες, 25ρηδες, 20ρηδες δεν ξέρουν ούτε ένα κομμάτι τους. Pollice verso.

#5
Vrastaman

...à chacun son goût!

#6
iron

βράστα έπρεπε να του πεις «γούστο μου καπέλο μου και καπελαδούρα μου» (λέγε με Γκάτς)

#7
HODJAS

πιο υπερεκτιμημένοι κι απ' τον Χριστό...

#8
poniroskylo

Στην ορίτζιναλ έκδοση είναι το λεγόμενο pudding basin ή pudding bowl haircut - όπου pudding basin είναι το πορσελάνινο μπολ μέσα στο οποίο γίνεται η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στην Αγγλία (βλ. φωτό). Είναι μεσαιωνικό κούρεμα - έπαιρναν το μπολ, το έβαζαν στο κεφάλι του θύματος και έκοβαν ό,τι προεξείχε από κάτω.

#9
Khan

Μπράβο Πονηρόσκυλε! Εξήγησες και τα φαινόμενα μπλακάντερ, ενώ θα έλεγα ότι το μεσαιωνικό αντίστοιχο του καραφλοχιπά, καραφλογιεγιέ κ.τ.ο. ήταν ο καραφλοκαπελάκιας, δηλαδή αυτός που έκανε το καπελάκι, ενώ είχε φαλάκρα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αν θυμάμαι καλά, και ο Θωμάς Ακινάτης, και ο προσφιλής μας Γουλιέλμος του Όκαμ (μάλλον το καπελάκι ήταν ο πιο φτηνός τρόπος κουρέματος), που μπορεί και να τα ξύριζε με το one-bladed ξυράφι του.