Φούντα ή μαύρο αρίστης ποιότητος.

Ήπιαμε ένα σύρμα χτες και γίναμε καϊνάρια.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Τζάμι!

#2
betatzis

Γενικά η σημασία της λέξης σύρμα ως κάτι το πολύ καλό, μάλλον ανιχνεύεται πρώτη φορά στο ρεμπέτικο του Βαμβακάρη, «Ο Χαρμάνης», που λέει «μέσα στου Μάνθου το ντεκέ, που χει το σύρμα μαύρο», δηλαδή μαύρο τόσο καλό που έπεσε σύρμα να πάμε να το πιούμε.

Τζο, δεν γνωρίζω την λέξη καϊνάρι με την σημασία που δίνεις στο παράδειγμα, αλλά φυσικά μπορεί να έχει γλιστρίσει και προς τα κει η σημασία.

#3
joe909

Εγώ αντιθέτως έτσι την ήξερα από παλιά, από κάτι φιλαράκια από το θεσσαλικό κάμπο, και σκοπεύω να την ανεβάσω και ως συμπληρωματικό ορισμό. Κανένας θεσσαλός να το επιβεβαιώσει;

#4
PUNKELISD

Κάπου (και θέλω να ψάξω να βρω που) είχα διαβάσει ότι το «σύρμα μαύρο» που αναφέρεται, ήταν μια πατέντα οπού το μαύρο στρίβονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με σύρμα και αποσκοπούσε στο να μπορούν να το χώνουν στο κανονικό τσιγάρο και να την πίνουν χωρίς να τους παίρνουν χαμπάρι (λες και δε θα τους καταλάβαιναν από την μυρωδιά, ξέρω κι εγώ, μπορεί να λέω και μαλακίες αλλά κάπου νομίζω ότι το είχα δει όλο αυτό..)

#5
HODJAS

Ωραίος.

Χωρίς να έχω οποιαδήποτε άμεση επαφή μ' αυτά που περιγράφει ο αποπάνω, απ' ό,τι λέγανε κάτι παλιόπαιδα απο διαλυμένες οικογένειες στην Σιβηρία προ 50ετίας, το ψημένο μαύρο πλάθονταν λιανό και στενόμακρο, ώστε να μοιάζει με ποντικοκούραδο ή όντως σύρμα ή σπίρτο.

Καίτοι μου φαίνεται κομμάτι τραβηγμένη ερμηνεία, εν τούτοις είναι γαμώ τους ευφάνταστους συνειρμούς.

Btw, σημειωτέον οτι το χωρικό στοιχείο προσωπικού disassociation στα disclaimers των Ελλήνων, δέον να μην περιλαμβάνει πλέον την Αυστραλία, αφού τη σήμερον ημέρα βρίσκεται κοντινότερα απο ποτέ...

#6
joe909

Τωόντι ευφάνταστος συνσυρμός. Γενικά το μαύρο, αν είναι πολύ μαλακό και εύπλαστο, μπορεί να τριφτεί σαν πλαστελίνη και να γίνει πολύ στενόμακρο, αλλά λόγω της υφής του φέρνει περισσότερο σε σκουλήκι και λιγότερο σε σύρμα.

#7
dryhammer

Για την προέλευση της έκφρασης «σύρμα» ως ενδεικτικό της καλής ποιότητας μαύρου λέγεται οτι είναι όντως από το «πέφτει σύρμα» που ανάγεται στον τηλέγραφο. Για την άλλη σημασία «σύρμα=συναγερμός» υπάρχει και η τηλεγραφική εκδοχή, όπως και μιά άλλη που αναφέρει ο Τσιφόρος, όπου όταν το θύμα των παπατζήδων άρχιζε να ανθίζεται τη δουλειά, κάποιος από τους αβανταδόρους φώναζε «το σύρμα, κοίτα το σύρμα», το κορόιδο κοίταζε ψηλά και ωσπου να χμηλώσει το κεφάλι, παπατζής, αβανταδόροι, σέα κλπ είχαν γίνει καπνός... Αυτό βέβαια δεν συνάδει με το «σύρμα! ...οι μπάτσοι!» αλλά ως γενική ειδοποίηση «να τα μαζεύουμε» ίσως να πιάνει κι αυτό.