Όταν κάποιος αποδεικνύεται ικανότερος σε κάποιον τομέα, τότε για να πικάρει και να τσατίσει αυτόν που μειονεκτεί απέναντί του χρησιμοποιεί τη λέξη αυτή. Όταν, μάλιστα, η υπεροχή είναι καταφανής και αδιαμφισβήτητη τότε μπορεί να ειπωθεί δις, περίπου σαν ρεφραίν. Η έκφραση του ομιλούντος είναι θριαμβευτική, ίσως και χαιρέκακη, ενώ μπορεί να υπάρξει και γυάλισμα ματιού (σε ακραίες, βεβαίως, περιπτώσεις ανταγωνιστικότητας). Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται κυρίως από τα παιδάκια, όμως τα τελευταία χρόνια η χρήση της έχει επεκταθεί και στις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς είναι ιδιαίτερα γουστόζικη η αντίδραση του ηττημένου ή αυτού που μειονεκτεί στο άκουσμα της: ξίνισμα της μούρης, επίδειξη αδιαφορίας, απαξίωση, υποτιθέμενη ανωτερότητα κλπ.

(Αντωνάκης και Κωστάκης παίζουν μπάσκετ στο γήπεδο του σχολείου, όταν ο Αντωνάκης κερδίζει μετά από μια ώρα αγώνα με το απίστευτο σκορ 6-0)
- Τιιιιιιι έγινε Κωστάκη; Πιεσούλες; Πιεσούλες; Παρθένα σε πήρα ρεεεε! - Ε τώρα τι να σου πω ρε βλαμμένο! Σου 'πα ότι σου αφήνω τη Μαιρούλα, ε; Καλά, τραγούδα!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
markar

Παιδιά,συγνώμη αλλά έκανα μια παπαριά και πάτησα να καταχωριστεί το λήμμα ενώ ήθελα να βάλω σύνδεσμο.... Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες!

#2
GATZMAN

Οβελίξ: Ε...Ιντεφίξ, γιατί κουνάς χαρούμενα την ουρά σου;
Αστερίξ:Κοίτα το λήμμα για να καταλάβεις. Γαμάτη λέξη.Ετσι θα λέω κι εγώ απο δω και μπρος στους Ρωμαίους όταν τους πλακώνω στις φάπες.
Κακοφωνίξ:Θα τραγουδήσω απ' τη χαρά μου
«Πίεση μεγάλη και πίεση μικρή, ανέβηκαν στα όρη μια Κυριακή πρωί»

#3
mariahomorfi

ο οβελιξ ειναι πολυ καλυτεροσ και αυτοσ πλακωνει τσ ρωμαιουσ

#4
markar

Φίλε γκατς,είσαι μέγας ποιητης! χαχαχαχαχαχαχα Ζαγοράκης Ευχαριστώ!

#5
GATZMAN

Μαρία, το έχεισ ξαναγράψει πωσ σ' αρέσει ο Οβελίξ.
Γιατί όμωσ; Δεν ανήκει στο τριχωτό λόμπυ ε;

#6
GATZMAN

Ουέ τοις ηττοιμένοις
Αλήθεια απο πιο τεύχος είναι αυτό;

#7
markar

Μου βάζεις πολύ δύσκολα φίλε γκατς..... Καμιά ιδέα....

#8
GATZMAN

Δεν πειράζει θα το βρούμε κάποια στιγμή.

Μιλ Μερσί

#9
Vrastaman

Υιοθετείται!!!!