Πρόσφατα ενδεχομένως τυποποιημένη μορφή του ρήματος μπερδεύομαι με ειδικές συνδηλώσεις. Το αδόκιμο της έκφρασης έγκειται στην προστακτική, η οποία ζητά από τον ακροατή να μη μπερδευτεί, ωσάν το μπέρδεμα να ήταν κάτι που κανείς μπορεί να υποστεί ή να αποφύγει ηθελημένα («λέω να μη μπερδευτώ σήμερα»). Αυτό το μη μπερδεύεσαι δεν σημαίνει εδώ φυσικά «μην αναμιχθείς» (το οποίο λέγεται «μη μπερδευτείς / μπλεχτείς», με αυτή την προστακτική της στιγμής, μιας και το μπλέξιμο είναι κάτι που γίνεται ακαριαία κι άντε μετά να ξεμπλέξεις). Και σ' ένα στοιχειώδες και μόνο επίπεδο σημαίνει «μην επιτρέψεις να σου προκαλέσουν σύγχυση» (οι περιστάσεις, οι άλλοι κλπ). Δεν είναι όμως καθόλου το ίδιο με το μη μπερδευτείς (αν και είναι κοντά στο πιο παλιό συγκεντρώσου!).

Νοηματικά αυτή η προστακτική ενεστώτα, που πολύ συχνά συντάσσεται με γενική προσωπική, του πατροναρίσματος θα έλεγα (βλ. λχ. μη μου εκνευρίζεσαι, μη μου χαίρεσαι κλπ) δεν είναι μια απλή σύσταση για αυξημένη προσοχή, αλλά ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο ο ένας βγαίνει από πάνω, καθώς βοηθά / παρηγορεί / συμβουλεύει κλπ τον άλλο (όπως τα εγώ θα σου πω, άκου με και μένα τη γριά πουτάνα και τα παρόμοια).

Έτσι, μη μπερδεύεσαι κυρίως σημαίνει: «Η πραγματικότητα είναι απλή και τις βασικές της συντεταγμένες μόλις στις εξήγησα, απλοποιώντας περαιτέρω προκειμένου και απλοϊκά άτομα σαν και σένα να τις συλλάβουν. Μην εμπιστευτείς, λοιπόν, τον εαυτό σου, αλλά εμένα και τις συμβουλές μου για να τη βγάλεις καθαρή, και να με ευγνωμονείς που το έκανα όλο αυτό για σένα».

Σε μια σύνθετη κοινωνία, βέβαια, που η συμβουλή εμπιστοσύνης γίνεται όλο και περισσότερο αγαθό εν ανεπαρκεία (μέσα στην υπερπληθώρα συμβούλων), στην οποία όλοι /-ες ψάχνουν το «κέντρο» και το «focus» τους, και που το πατρονάρισμα –γλωσσικό ή έμπρακτο– κανέναν δεν προσβάλλει ιδιαίτερα, αν αυτός το έχει ανάγκη, το «μη μπερδεύεσαι» γίνεται συνήθως ευμενώς δεκτό. Ώστε με τη γενίκευση της χρήσης της γραμματικής μορφής, αυτή δεν αντηχεί πλέον αρνητικά αλλά, για τον πολύ κόσμο, στα πλαίσια του κοινωνιογλωσσικού αυτοματισμού υπό συνθήκες ελεγχόμενου πανικού, ως δείγμα αυτοπεποίθησης και γνώσης του ομιλούντος –ακόμα κι αν αυτός είναι ο Λιακό.

  1. Νεκρική σιωπη η σχεση μας. Όχι μη μπερδεύεσαι, δεν ειχαμε ποτε σχεση. Ειχαμε κατι που οι αλλοι δε θα καταλαβουν ποτε [...] τελειωσαμε.τελειωσαμε αγαπη γιατι οι δυο μαζι ειμαστε ονειρο.ονειρο χωρις πραξη.

(Ερωτικό πατρονάρισμα σε blog, η ανορθογραφία του πρωτότυπου).

  1. Τι γλυκο πουτανακι που εχω εγω....Ακομα και οταν λειπω με σκεφτεσαι...;Κοιταξε να δεις επειδη εγω σε γαμαω δεν σημαινει οτι οποιος σε γαμαει ειμαι εγω.Δεν ειμαι κτητικος γτ ξερω οτι παντα γυρνας σε εμενα.Μη μπερδευεσαι.

(Σεξουαλικό πατρονάρισμα από φόρουμ, η ανορθογραφία του πρωτότυπου).

  1. Μη μπερδευεσαι, το οτι βαζω ενα κειμενο εδω δεν σημαινει οτι συμφωνω πληρως με αυτο, αν παρατηρησεις τα κειμενα που διαλεγω θα καταλαβετε οτι το βαζω ως προβληματισμο.

(εδώ η φράση έχει λειτουργία disclaimer αλλά στοιχεία πατροναρίσματος είναι και πάλι ανιχνεύσιμα).

  1. Οχι ρε παιδι μου !! Ειναι γκολφ κλασσ. Το σουπερμπ ειναι πασσατ. Μη μπερδευεσαι. μη συγκρίνεις φαμπια με οκταβια. Καμια σχεση. Ειχαμε και φαμπια... Οπως και το μαζντα 3 σε σχεση με το 6. Γη και ουρανος.

(από φόρουμ σχετικά με αυτοκίνητα, κάποιος μπερδεύτηκε κι έμπλεξε για την ορθογραφία τα είπαμε).

  1. Στο σημειο αυτό σου θυμιζω οτι οπου, λεμε οπου, υπηρξε καποια επαρκεια με καθοριστικη τη συμβολη εξεχουσων προσωπικοτητων, δε συνιστα «μεσσιανισμο», μη μπερδευεσαι.

(συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, από εδώ, στοιχεία πατροναρίσματος είναι και πάλι ανιχνεύσιμα, ορθογραφία μια απ' τα ίδια).

Κάπου μετά 0.45 (από Khan, 23/04/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία