περί ενταντικοποίηση της εργασίας ο λόγος...

#2
Bender_

στο Αστραγαλέτος

ένα μάτσο φλώροι!

#3
Bender_

στο μπετατζής

Δηλαδή όποιος είναι μπετατζής είναι άνθρωπος χαμηλού επιπέδου;

#4
Bender_

στο καναρίνι

Ίσως ο ΗΣΑΠ τα πήρε για να καλύψει προσωρινές ανάγκες λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης που πιθανών υπήρχαν εκείνη τη περίοδο, γίνονταν κάτι αθλητικοί αγώνες τότε νομίζω... Ίσως όμως τους πήρε για δοκιμές και τελικά δεν του έκαναν. Την περίοδο εκείνη αγόρασε και τους 8ης παραλαβής (του 1983), αυτούς με το μπεζ εσωτερικό που είναι σε χρήση μέχρι σήμερα αλλά τους 9ης παραλαβής LEW που τους απέσυρε γύρω στο 2004 όπως κάλυψαν αμφότεροι το κενό που άφησαν τα καναρίνια.

#5
Bender_

στο βατσιμάνης

@ΣτοΔγιαλοΧτηνος τώρα με πρόσβαλες, και μάλιστα πολύ άσχημα διότι δεν θα έκανα ποτέ στη ζωή μου φίλο μπάτσο. Συγχωρεμένος όμως γιατί δεν ξέρεις το ποιόν μου...

#6
Bender_

στο χιτς

Και εγώ το έχω ακούσει και ως χιτς και ως ιτς. Από Σέρρας μέχρι Γκατζολία σίγουρα, ίσως και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

#7
Bender_

στο βατσιμάνης

Ναι, σε ένα που είναι για επισκευές. :-)

#8
Bender_

στο μπουρέζα

Ακουστικά θα έλεγα ότι είναι ιταλικής προέλευσης, όμως λόγω ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος (και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα) είχε επιρροή και τεχνογνωσία από τους γάλλους μάλλον είναι γαλλικό.

#9
Bender_

στο βατσιμάνης

Φίλος ναυτικός, μου είπε ότι έπιασε δουλειά ως μπατσιμάνης. Παίζει να το λέει λάθος;

#10
Bender_

στο στοχάδι

Σωστό λήμμα και σωστός και ο ορισμός, επίσης το κάνουν όσοι νεοναζί/νεοφασίστες και ακροδεξιοί δεν μπορούν να κάνουν τη σβάστικα λόγω δυσκολίας να την κάνουν σωστή...

@pastsis κάνε αναφορά να μπουν και άλλες ετικέτες.

#11
Bender_

στο τσάσκα

@soulto Πολύ πιθανών, διότι και εγώ το πρωτάκουσα από μία γιαγιά ανατολικοθρακιώτισα. Είναι όμως μάλλον σλαβικής προέλευσης.

#12
Bender_

στο σέρνω (σέρνει)

Δεν κάνανε απλώς κομπλεξικά τα παιδιά της δεκαετίας του 40' αλλά όλες τις μεταπολεμικές γενιές. Η συντηρητική/πουριτανική κουλτούρα του κατηχητικού πέρασε από τη μία γενιά στην άλλη, τη δεκαετία του 60' πήγε να σπάσει όλο αυτό με τη σεξουαλική απελευθέρωση αλλά ήρθε η χούντα και πήρε πάλι τον κατήφορο... Ευτυχώς σήμερα πολλοί νέοι απορρίπτουν αυτό το τρόπο ζωής... ας ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πάλι πισωγυρίσματα στο μέλλον...

#13
Bender_

στο κατενέρ

Γαλλικίζει διότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι έλαβαν απ' όσο ξέρω τεχνογνωσία από τους γαλλικούς σιδηρόδρομους. Το catenary είναι πάλι σιδηροδρομικό αλλά σήμερα είναι άλλο πράγμα. Αφορά τους εξηλεκτρισμένους σιδηρόδρομους και μόνο.

#14
Bender_

στο Ιντερσίτι

Στα ελληνικά μπορούμε να το πούμε και υπεραστικό τραίνο.

#15
Bender_

στο καναδέζα

Υπάρχουν δύο καναδικής προέλευσης τύποι λοκομοτίβων στον ΟΣΕ, οι MLW A450 και οι MLW A500, λέγονται και δύο καναδέζες; Και αν ναι με ποιο τρόπο τις διαχωρίζουν στη καθομιλουμένη αργκό τους για την αποφυγή μπερδέματος;

#16
Bender_

στο ρούσικη ώρα

Έψαχνα να δω αν υπάρχει το λήμμα για να το καταχωρήσω και έπεσα πάνω σε αυτό τον καταπληκτικό ορισμό! Τα παραδείγματα δεν μυρίζουν απλά τυπωμένο χαρτί όπως παρατήρησε ο donmhtsos αλλά παλιακό κιτρινισμένο τυπωμένο χαρτί! Μήπως όμως είναι με διπλό "σ" ; Δηλαδή ρούσσικη ώρα; Νομίζω ότι ο παλαιομοδίτικη ορθογραγια είναι έτσι. Ίσως και να κάνω λάθος όμως.

#17
Bender_

στο κακαντράκι

nice!

#18
Bender_

στο μποντέος

Εγώ Jesus για τα λήμματα που έχω ανεβάσει όταν βρω το χρόνο και όσα μπορώ θα μπορούσα να τα βελτιώσω πάνω σε αυτή τη λογική.

#19
Bender_

στο μποντέος

η και το συγκρουσιακός ;

#20
Bender_

στο μποντέος

@jesus Θα ανεβάσεις το λήμμα γυμναστηριακός;

#21
Bender_

στο ντατούρα

Δεν το ήξερα. Το έχεις και αυτό στο κήπο σου;

#22
Bender_

στο ντατούρα

@soulto ο μανδραγόρας είναι διαφορετικό φυτό.

#23
Bender_

στο ντατούρα

@soulto Επειδή η ανθρώπινη περιέργια είναι άτιμο πράγμα και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τη μύρισες για λίγη ώρα παραπάνω απ ότι συνήθως, πες μας σε ζάλισε καθόλου;

#24
Bender_

στο ντατούρα

@Galadriel πιστεύεις ότι αν το καταχωρούσα ως Βοτάνι του Διαβόλου θα ήταν σλανγκ;

#25
Bender_

στο διαρρήκτες

Δε χρειάζεται, γιατί στο έμμεσο μέλλον θα ανεβάσω αρκετά φουσεκοσλάγκ και το λινκ όταν τελειώσω θα οδηγεί στο αντίστοιχο λήμμα. Αναμένετε στο ηλεκτρονικό υπολογιστικό σύστημα σας.

#26
Bender_

στο σταλινόχορτο

σταλινόχορτο είναι! άκου εκεί βλήτα...

#27
Bender_

στο διαρρήκτες

Είναι σύνδεσμος προς άλλο λήμμα, κάνε κλικ επάνω του.

#28
Bender_

στο αρχοντομούνα

Το έχω ακούσει και ως αρχοντόμουνο επίσης.

-Αρχοντόμουνο η κυρία Χόφμαν από τη Φιλοθέη...

-Βυζάρες, μαλάκα, βυζάρες, γκρρρρρρ!!!

-Προσπάθησε να μην γίνεσαι άξεστος και χυδαίος...

#29
Bender_

στο marlboro

georgekalamatas Ευχαριστώ. Γενικά όσο μπορώ, θέλω να δίνω ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο στους ορισμούς των λημμάτων που καταχωρώ. Δες και εδώ τα υπόλοιπα που έχω καταχωρίσει, αρκετά είναι σχετικά με τους σιδηροδρόμους.

#30
Bender_

στο αριστεροφιλελές

Δεν παρατηρώ κάτι αντιδημοκρατικό για την ώρα vikar.