(ξέρω, υπάρχει ο ανωτέρω ορισμός, αλλά θα ήθελα να τον παραθέσω ξανά με την προέλευσή του -όπως λέμε «φέτα με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως»).

Οι αρχαίοι Έλληνες κι αργότερα οι Ρωμαίοι, αλλά και στα μεταγενέστερα χρόνια, πολλές φορές χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι των πουλιών και των μικρών ζώων διάφορα αρπακτικά όρνια, που εξημερωμένα και γυμνασμένα κατάλληλα τα έριχναν κατά πάνω στο θήραμα.

Και στα Βυζαντινά χρόνια συνηθίζονταν αυτό πολύ.
Τότε χρησιμοποιούσαν αετούς, γεράκια και ένα είδος αρπαχτικών πουλιών, που πετούσαν πραγματικά σαν αστραπές και τα έλεγαν οξυπτέρια.

Οι γυμναστές όλων αυτών των πουλιών έκαναν αυτή τη δουλειά, αφού συμβουλευόντουσαν και τα ειδικά βιβλία της εποχής που τα έλεγαν «Ιερακοσόφια» ή «Ορνεοσόφια». Οι εκπαιδευτές αυτοί ονομάζονταν «Ιερακάριοι», απ’ εδώ προέρχεται και το επίθετο Γερακάρης.

Φανταστείτε την επιδεξιότητα που είχαν οι πτερωτοί αυτοί συνεργάτες των κυνηγών. Το αφεντικό τους τα κρατούσε στον καρπό του αριστερού χεριού του και μ’ ένα κούνημα που έκανε με το δεξί τα έστελνε στον προορισμό τους.

Τα «οξυπτέρια» όμως αυτά απόκτησαν και το όνομα της παραφθοράς και κατέληξαν να τα λένε ξυπτέρια-ξεφτέρια. Αλλά «ξεφτέρι» λέμε σήμερα κάθε άνθρωπο που είναι δραστήριος και έξυπνος. Ή και με την αντίθετη σημασία: «ξεφτέρι είναι ο αφιλότιμος» (ηλίθιος).

Και που λες, πάει ο τύπος και ανοίγει το μπροστινό καπό του σκαραβαίου και προσπαθεί να βρει τη μηχανή, είναι ο μπαγάσας ξεφτέρι μοναχό...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

δικό σου ή ιστοκόπι (οπότε να έβαζες και την παραπομπή);

#2
GATZMAN

Το καλό το μονοπάτι ξέρει κι άλλο παλικάρι

#3
ο αυτοκτονημενος

για καθηστε καλα δεν αποκαλυπτω τας πηγας μο

#4
GATZMAN

Ετς! Το απόρρητο της σλανγκογραφίας...χα χα χα

#5
Vrastaman

Το γούγλε-γούγλε όμως τας ακοκαλύπτει, Sir Παναή!

#6
ο αυτοκτονημενος

καλά ρε παίδες το γέλιο κ μόνο αυτό αξίζει σε αυτά τα νερά που πλέω τα τελευταία τέρμινα

#7
ο αυτοκτονημενος

δηλαδη απαγορευεται να γραφω κ αλου που

#8
ο αυτοκτονημενος

βραστ κερδιζεις[URL=][/URL]

#9
Vrastaman

Οχι ρε ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ, όλοι γράφουμε και αλλού...

#10
Vrastaman

URL; «You are L»;
Πως λέμε Larry the Cavalary;

#11
Galadriel

Larry the Moulary

#12
Βασίλης-7

Α καλό...δεν το ήξερα :)

#13
Vrastaman

Larry the Moulary

Really arty humor ;-)

#14
Galadriel

Εντελώς όμως αχαχαχ

#15
ο αυτοκτονημενος

η αλειθεια ειναι οτι το clopy pasta οπως και καποσα αλα
αλα καμια φορα ξεχναω (ηθελημενα βεβαιως μη κοροιδευιμαστε τωρας ) να αναφερο ιστοσελιδα αλα ρε παιδια ξερεται τη συμβενη οταν το βλεπω τοσο φτωχα αναρτηενω θελω να το διορθοσω και αυτο ειναι ολο

#16
Gambertais

Κατά πάσαν πιθανότητα έχει σχέση με το εξαπτέρυγον, τα γνωστά ξεφτέρια που απεικονίζονται σ' αυτά περίεργα που κρατάνε τα παπαδάκια στις χριστιανικές τελετές.