Λέγεται μόνο για τις γάτες και είναι ο ήχος που βγάζουν (με κάποιον άγνωστο μέχρι τώρα τρόπο) από το σώμα τους, μέσω της μύτης τους, όταν τις χαϊδεύεις ή όταν γενικά είναι ευτυχισμένες και χαλαρές. Το κάνουν όμως και σε πολύ δύσκολες στιγμές, όταν είναι πονεμένες ή ετοιμοθάνατες, πράγμα ιδιαίτερα σπαρακτικό, μπορώ να σας πω. Το κάνουν επίσης οι θηλυκές γάτες όταν θηλάζουν και περιποιούνται τα μικρά τους. Ο ήχος αυτός, μαζί με την ελαφρά δόνηση που τον ακολουθεί, λειτουργεί καταπραϋντικά, και για τις ίδιες (επενεργεί ως αγχολυτικό), αλλά και για τον άνθρωπο που τις έχει στην αγκαλιά του, στα πόδια του, στο κρεβάτι του, πάνω στο σώμα του γενικά.

Πολύ σπανιότερα λέγεται και «ρονρονίζω», από την γαλλική (για τις γάτες πάλι) ονοματοποιία «ron ron» (ρ. ronronner). Επίσης λέμε «γουργουρίζω», αλλά έτσι συγχέεται με τον ήχο που βγάζει το στομάχι μας όταν πεινάμε ή έχουμε καούρες.

Ο ήχος λέγεται «χουρχούρ».

Σήμερα η γάτα μου κρύωνε και δεν ξεκόλλησε από πάνω μου, όλη μέρα ήθελε αγκαλιά και χουρχούριζε.

αυτοί είναι άντρες! (από ironick, 04/05/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Vrastaman

Σειρά οι χουρχουρομούνες

#2
Βασίλης-7

Έτσι. Και μόνο που το διάβασα αγχωλήθηκα.

#3
Βασίλης-7

Βρε Βραστ, τί όμορφη λέξη είναι αυτή;

#4
GATZMAN

Βέβαια έχει και τσιπάκι rom και παραπέμπει και σε τέτοιους Ρόμ, αλλά και σε ρωμαίες. Ετς κάθε νόμισμα έχει τρείς όψεις. Η μήπως και περισσότερες;

#5
GATZMAN

Ωραίο, iron

#6
knasos

Οι γάτες παίζει να είναι τα πιο περίεργα όντα στον πλανήτη (εκτός από την πρώην γκόμενά μου και τους Ελοχίμ αν υπάρχουν).

#7
Hank

Καλό!

#8
Petseta

Είναι τα μοναδικά ζώα που έχουν αυτό το κοκκαλάκι στο λαιμό και απο 'κει βγαίνει ο ήχος !

#9
PUNKELISD

Εγώ πάλε πιστεύω πως είναι αστικός μύθος. Δηλαδή τι, έχουν ολόκληρο μηχανισμό για να κάνουν αυτό το χρρρ; από τις φωνητικές τους χορδές παράγεται.

Κι εσύ βρε ιρον, τι αυτοί είναι άντρες, λες; θα 'θελες δηλαδή να σε γλύφουν στη μούρη και στα ΄φτιά;

#10
iron

που λέει ο λόγος...

#11
gaidouragathos

Ποιός λόγος; Τα αιλουροειδή είναι από τα πιό έντονα ερωτικώς εκφραστικά ζώα. Παρακολουθώντας τις γάτες, με έκπληξη διαπίστωσα, οτι ακολουθούν όλες τις τακτικές, προσποιήσεις, τριπλαρίσματα,αναδιπλώσεις, χαλαρώματα, τεχνάσματα, που μεταξύ ανθρώπων, ίσα που υποσημαίνονται, (έκτοτε, είδα με άλλο μάτι τη γειτονική χλωρίδα). Εξ αυτού κ η αγχολυτική τους επίδραση. Όχι για όλους ασφαλώς. Είναι γνωστή η διαμάχη, σκυλάδων vs γατούδων, των ανδρών υπερτερούντων σε ωμές, pure instict, διεκδικητικές, ο θάνατος σου η ζωή μου, μπουρτζιλοσυμπεριφορές, των γυναικών, σε γουτσιστικά ακκίσματα κ ελιγμούς, σε χρήση αποπλανητικού χουρχουρίσματος-νιαουρίσματος...

@ νταξ, ρε punkelis, δε γλύφουμε 'φτια, αλλά κάνα...ψιλοδαγκωματάκι νεν κακό...

#12
iron

εγώ δεν μιλάω για γάτες άλλο γιατί θα τελειώσει όλος ο αέρας του σάη. (και για σκύλους και για ό,τι θέτε δηλαδή, δεν κάνω διακρίσεις)