Ο νεοέλληνας, ως γνωστό, έχει γεννηθεί με διδακτορικό στο κωλοβάρεμα. Σε περίπτωση συγκέντρωσης τριών διδακτόρων στον ίδιο χώρο, το κωλοβάρεμα τριπλασιάζεται ως μέγεθος. Θεωρείται δε τόσο φυσιολογική αυτή η κατάσταση που το μόνο που μπορεί να συμβεί για να αλλάξει είναι να εμφανιστεί κάποιος τέταρτος, δρ και αυτός, για να συμπληρωθεί το καρέ που απαιτείται ώστε να παιχτεί η πρέφα (το γνωστό χαρτοπαίγνιον).

Στην αργκό η έκφραση απευθύνεται πάντα στον εμφανιζόμενο τέταρτο από τον γαμάω της τριπλέτας.

- Τι κάνετε εσείς εδώ;
- Τι να κάνουμε αδερφέ μου, περιμένουμε τέταρτο για πρέφα.

Ζητείται τέταρτος... (από Stravon, 08/09/09)όλα κι όλα, το θέλει το διδακτορικό της!!! (από Stravon, 08/09/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
electron

Μια παρατήρηση σλανγκαρχιδική, που ίσως κάνει ακόμα πιο σλανγκ τον όρο. Η πρέφα είναι το μοναδικό χαρτοπαίγνιο, που παίζεται απο τρεις παίκτες. Οπότε ο τέταρτος είναι ούτως ή άλλως πλεονασμός. Εγώ το έχω ακούσει, ψάχνουμε τρίτο για πρέφα, ή τέταρτο για ξερή. Αλλά πιθανόν να λέγεται κι έτσι, εννοώντας, δεν είχαμε ανάγκη απο τέταρτο παντογνώστη!!

#2
Stravon

Το έψαξα και έχεις δίκιο για τους τρεις παίχτες. Αλλά η έκφραση είναι σωστή. Ίσως να εννοεί ότι ο τέταρτος είναι ανεπιθύμητος.

#3
allivegp

Ότι η πρέφα υπακούει στον κανόνα , ούτε το φανταζόμουν!

#4
poniroskylo

Η έκφραση ασφαλώς υπάρχει και η σημασία της κινείται γενικώς στον χώρο στον οποίον έχει εστιάσει ο φίλος Stravon, εντούτοις ο ορισμός είναι ανακριβής.

Το σκηνικό στο οποίο λέγεται η έκφραση είναι το εξής - Οι τρεις της παρέας κάθονται και τα ξύνουν κανονικά και έχουν κάθε πρόθεση να συνεχίσουν μέχρι να τα ματώσουν. Εμφανίζεται τύπος ο οποίος, βλακωδώς, ρωτάει: «Τι κάνετε, παιδιά;» Θα μπορούσαν οι τρεις να του απαντήσουν, πολύ απλά «Τα ξύνουμε», ή, πιο δηκτικά, γαμάμε περίεργους. Αντ' αυτών, του λένε, σ'ένα πιο κομψό και ψαγμένο, περιμένουμε τέταρτο για πρέφα, όπερ τίποτε απολύτως. Διότι, αν όντως είχαν διάθεση να παίξουν πρέφα θα μπορούσαν ωραιότατα να παίξουν οι τρεις τους, όπως επεσήμανε ο electron. Με άλλα λόγια, το περιμένουμε τέταρτο για πρέφα είναι μια και καλά εξήγηση, μια δικαιολογία χωρίς καμμία βάση που την μεταχειριζόμαστε για να μην μας ζαλίζουν τον έρωτα διάφοροι ενοχλητικοί.

Σε μια ελαφρά παραλλαγή, η φράση λέγεται και όταν δεν επιλέγουμε να κωλοβαρέσουμε αλλά είμαστε καταδικασμένοι να βαράμε μύγες για κάποιο χρονικό διάστημα π.χ. περιμένοντας το ΚΤΕΛ στο καφενείο στην Κωλοπετεινίτσα, το καράβι της άγονης στην προκυμαία Ίφκινθο κ.ο.κ. Και πάλι είναι απάντηση σε βλακώδη ερώτηση.

Ας σημειωθεί και ότι ο τέταρτος στην πρέφα είναι γνωστός και ως τεμπέλης. Είναι τελείως άχρηστος και η άφιξη του προφανώς και δεν θ' αλλάξει τίποτε.

#5
Stravon

Συμφωνώ απόλυτα με το πονηρόσκλυλο και προτείνω να μπει το σχόλιο του ως ορισμός.

#6
Fotis Nitsiopoulos

Μ΄αρέσει που είσαι large ρε Στράβωνα. @mods
Γιατί δεν γίνεται δεκτό το αίτημα, μιας και θα διορθώσει τα εσφαλμένα;