Χρησιμοποιείται κυρίως σε παρελθοντικούς χρόνους και έχει τη σημασία του αντιλαμβάνομαι κάποιον του οποίου η εν λόγω ιδιότητα είναι καλά κρυμμένη.

Συνώνυμο το σακουλεύομαι.

  1. Τον έφαγες τον λίτη στη γωνία;

  2. Στάνταρ σ' έχει φάει ότι ξέρεις τι μούφες πουλάει και γι' αυτό ξέκοψε.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

She was eaten by her own dinner

#2
patsis

Αξίζει εδώ να παραβάλουμε ένα απόσπασμα από το «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ» του Douglas Adams, εκδόσεις «Ars-Longa», μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη (σ.σ. ο αναφερόμενος «Φορντ Έσκορτ» είναι διαστημικός οτοστοπατζής, κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου):

[...]
Το σπουδαιότερο όμως είναι πως η πετσέτα έχει τεράστια ψυχολογική αξία. Για κάποιο λόγο αν ένας στρανγκ (στρανγκ: κάποιος που δεν είναι οτοστοπατζής) δει πως ένας οτοστοπατζής έχει την πετσέτα μαζί του, θα βγάλει αυτομάτως το συμπέρασμα πως έχει επίσης και οδοντόβουρτσα, σφουγγάρι, σαπούνι, μπισκότα, παγούρι, πυξίδα, χάρτη, σπάγκο, σπρέι για τα κουνούπια, εξοπλισμό βροχής, διαστημικό σκάφανδρο κ.λπ. κ.λπ. Επιπλέον, ο στρανγκ θα δανείσει ευχαρίστως στον οτοστοπατζή οποιοδήποτε από αυτά ή κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορεί να έχει χάσει ο οτοστοπατζής. Ένας στρανγκ πιστεύει πως κάθε άνθρωπος που μπορεί να γυρίσει το γαλαξία με οτοστόπ κατά μήκος και κατά πλάτος, να ζει όπως-όπως με στερήσεις, να παλεύει με τρομερά εμπόδια, να τα ξεπερνά και παρόλα αυτά να ξέρει πού είναι η πετσέτα του, είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να βασίζεσαι σε αυτόν.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και μια φράση που έχει περάσει στη σλανγκ του οτοστόπ, όπως: “Έι, φάε αυτόν τον έτσι τον Φορντ Έσκορτ. Ο θείος ξέρει πού έχει την πετσέτα του” (Φάε: γνώρισε, μάθε για, κάνε έρωτα με. Έτσι: πολύ εντάξει τύπος. Θείος: πολύ καταπληκτικά εντάξει τύπος). Douglas Adams

#3
Galadriel

Α οκ, που πα να πει, όποιον αποκαλέσει «θείο» ο τζίζας είναι ατομάρα στον γαλαξία. Πάλι την έπαθα την μόρφωση.

#4
jesus

:)
μερσί για την γλιγλιογραφία.