Το πάνω πάνω κουμπί στο χιτώνιο του ελληνικού στρατού. Λέγεται Τούρκος επειδή φημολογείται πως το κουμπώνουν στον τουρκικό στρατό μόνο και ως εκ τούτου δεν το κουμπώνουμε στον ελληνικό στρατό, γιατί εμείς δεν κρυώνουμε, είμαστε στ'αρχίδια μας και γενικά δεν μασάμε τον μπούτσο μας (λέμε τώρα...). Άλλωστε άμα το κουμπώσεις πέφτει και καμπάνα άμα λάχει, όπως διαδίδουν οι λέουρες στα πουστόνεα προτού να τους το ξηλώσουν.

(από εδώ)

«Και να μη ξεχάσεται στο χιτώνιο μόλις το πάρετε να βγάλετε το πάνω πάνω κουμπί.. είναι ο «Τούρκος».. γιατί μπορεί να σας το τραβήξει κανένας παλιός απότομα και να κοπεί και το ύφασμα.. ειναί παράδοση του στρατού ο «Τούρκος»»

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Ναι ρε συ, ακριβώς έτσι είναι και η σημασία και το έθιμο με το τράβηγμα. Και για τις παλάμες στην στάση προσοχής κάτι λένε για τους Τούρκους, εμείς με κλειστές παλάμες σε γροθιά αυτοί με ανοιχτές κατά μήκος των ποδιών, αλλά εκεί δεν παίζει σλανγκιά (νομίζω).

#2
Cunning Linguist

Και κάτι για το πώς βάζουν οι Τουρκοι τη φόρμα παραλλαγής μέσα από τις αρβύλες μου έλεγαν σήμερα, αλλά κλάιν μάιν! Εγώ τον Τούρκο τον έχω ακόμα πάντως...