Λαμιώτικη λέξη, κετσές λέγεται το στουπί, και πιο μεταφορικά το χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα πολύ μπερδεμένα, απεριποίητα μαλλιά.

Τα μαλλιά μου είναι σαν κετσές, δεν πρόλαβα να χτενιστώ το πρωί.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Μπράβο! καλό και προτώτυπο.
Bienvenuto!

#2
HODJAS

Καλό, αλλά δεν είναι λαμιώτικο (το έλεγαν και στη Μικρασία), είναι χοντρό ύφασμα απο ακατέργαστο μαλλί.
Απο τέτοιο ύφασμα γίνονταν και η «κεπινέκα» (=κάπα τσομπάνη στην παλαιά Έφεσο, η οποία στα κελτικά λέγεται lennon)...

#3
AN21

@ΗODJAS
O Johny ο Κεπινέκας του Κετσέ δηλαδή; Άχα καλό έεε;

#4
BuBis

το keçe στα τουρκικά έχει και τις δύο έννοιες (mutaf για κάποιον που αρώταγε ή στο ΔΠ ή σε σχόλιο, έχει μόνο την έννοια του Χότζα - είναι επίσης και ο πλέχτης τέτοιων ειδών από πρόβατο ή γίδι)

#5
GATZMAN

Μπουμπις, εγώ το χω βάλει στο ΔΠ. Αλλά η φάση είναι πως το ακούω με τη σημασία του ανήμπορου γέρου. Μήπως βγαίνει από αλλού αυτό το μουτάφι;

#6
BuBis

Tι να σου πω Gatzμου, κι εγώ είχα ένα γείτονα που τον λέγανε Μουτάφη στο επίθετο... Πονηρόσκυλο, any αηδία;

Ίσως να υπήρχε ένας ανήμπορος γέρος, κάπου κάποτε, που τον λέγανε Μουτάφη ή ήταν μουτάφης... Μην ξεχνάς και τα παρωνύμια like γυναικοθόδωρος, καραγιάννης, καραμήτρος, .κλπ..

#7
GATZMAN

Ισως. Μια άλλη σκέψη πάιζει απο μούτι (σκατά) + τάφος, κάποιος που ναι δηλαδή σμπαραλια απ τα γηρατειά, σκάτα δηλάδή κι είναι έτοιμος για ταφο μεριά. Αλλά άλλο ένα ίσως. θξ μπρο!

#8
HODJAS

Γι' αυτό, όταν πεθάνει (καθ' οτι γηραιότερος) και ρωτήσουν τη χήρα του αν της ανήκει το σπίτι, αυτή απαντά μουτάφης ο άντρας μου..

#9
GATZMAN

χα χα χα. Ανατρεπτικό χιούμορ. Εύγε!

#10
HODJAS

@ΑΝ21: H «Μπαλλάντα για το Γιάννη Κάπα» του Βασίλη, προφανώς έχει εξήγηση...

#11
poniroskylo

@ bubis Δεν έχω κάτι άλλο για το mutaf, αυτό που λες κι εσύ βρίσκω μόνο. Ξέρω - αλλά δε νομίζω πως βοηθάει εδώ - ότι στη Θεσ/νικη παλαιότερα υπήρχε ζαχαροπλαστείο-καφετέρια Μutafi, πρώτα στην Κέννεντι και μετά το μικρό στη γωνία Κούσκουρα-Τσιμισκή. Α ναι, είχα και στο δημοτικό μια συμμαθήτρια Μουτάφη αλλά δεν νομίζω ότι είχε σχέση ούτε με ζαχαροπλαστεία, ούτε με κατσίκια.

#12
Επισκέπτης

Για το «μουτάφης» να πω πως πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια, ένας φίλος από Σαρωνίδα, μ' είχε πρήξει με κάποιον απ' την εκεί παρέα του που τον φώναζαν έτσι. Ποτέ δεν κατάλαβα αν επρόκειτο για επώνυμο ή κάποιο προσωνύμιο. Ο μουτάφης αυτός ήταν, ας πούμε, κάτι μεταξυ του τρελού του χωριού και του νταή της παρέας που ήταν πρώτος στις φάρσες και λοιπές χοντράδες, π.χ τοποθετούσαν κοτρώνες στην Αθηνών-Σουνίου για να τσακίζονται τ' αυτοκίνητα... Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο στη διαλεύκανση του μυστηρίου..

#13
electron

απλά να επιβεβαιώσω ότι ο κετσές λέγεται όντως από τους μικρασιάτες, και η γιαγιά ήλεκτρον, κάθε φορά που τσαλάκωνα τα ρούχα μου, ή της χαλάω κανα σουμιεδάκι, λέει «σαν κετσέ το έκανες»

Επίσης το «Μουτάφης» είναι για πολύ διαδεδομένο επώνυμο στη Χίο. Έτσι μου λένε

#14
electron

και συγκεκριμένα κάποιος μουτάφης είχε (τώρα έκλεισε) ένα παμπάλαιο ζαχαροπλαστείο. Και ακόμα η γωνία που ήταν το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο, παρότι έγινε τράπεζα, ακόμα πολλοί, λένε το μέρος «στο ζαχαροπλαστείο του Μουτάφη».

#15
zaxaroplasths

moutafhs shmainei sxoinopoios...katagwgh apo thn prousa kai oso afora t zaxaroplasteio pou egine h trapeza htan t aderfou mou...