Προσωνύμιο πληθώρας χωριών ή κωμοπόλεων ανά την Ελληνική επικράτεια, που σκοπό έχει να τονίσει την υποτιθέμενη ομοιότητα τους με τη διάσημη πόλη του φωτός, τη Γαλλική πρωτεύουσα. Φυσικά, στην πραγματικότητα ουδεμία ομοιότητα υφίσταται ανάμεσα στο κουτσοχώρι και το αληθινό Παρίσι και το μόνο που επιτυγχάνεται από την ατυχή σύγκριση είναι η πρόκληση γέλωτα ή θυμηδίας.

Όμως, στην επικράτεια της χώρας μας, έχουμε ανακαλύψει και τις μικρές Μόσχες, χωριά δηλαδή όπου το Κ.Κ.Ε. επιτυγχάνει παραδοσιακά υψηλά ποσοστά, θυμίζοντας την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Βέβαια, τώρα τελευταία έχουν ενσκήψει και μικρά Βερολίνα, χωριά δηλαδή στα οποία το κόμμα της Χ.Α. έχει καταγράψει εκλογικούς θριάμβους.

Τυπικά παραδείγματα μικρών Παρισίων είναι το Ροδολίβος Σερρών, το Διακοφτό Αχαΐας και ο Βατόλακκος Γρεβενών κ.α. πολλά. Στις μικρές Μόσχες περιλαμβάνεται ο Αγ. Ματθαίος Κέρκυρας και στα μικρά Βερολίνα το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης.

Πώς λέμε το Γιαννιτσοχώρι είναι το μικρό Παρίσι (χα..χα Έτσι για να τη σπάσω σε μερικούς, που έχουν άλλη γνώμη, όπως ο κουμπαράκος μου) (από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Και φύζικαλλυ, μικρή Βενετία στην Μύκονο, μικρή Σκάλα του Μιλάνο στην Σύρο, άντε και Little Italy στην ΝΥ.

#2
GATZMAN

Ως μικρό Παρίσι, αποκαλείται και η Τζιαμάικα.

#3
MXΣ

'Εχουμε στην Ελλάδα και τα μικρά Chamonix...

#4
PUNKELISD

Συγγγνώμη αλλά νομίζω πως ως το κλασσικότερο «μικρό Παρίσι» πρέπει να θεωρούνται τα Φιλιατρά καθώς και πύργο καλλίτερο από αυτόν του Άιφελ διαθέτουν αλλά και και πύργο της Ντίσνεϊ καλλίτερο από αυτόν της Ντίσνειλαντ (νυστάζω για να λινκάρω και να βρω φώτο).

#5
GATZMAN

Σωωωστός. Ειχα κουφαθεί τότε που τα είχα δει αυτά στα Φιλιατρά

#6
vikar

Αυτός ο υποκορισμός της ετερόφωτης αίγλης είναι γενικότερος. Προ κάποιων ετών, όταν πρωτοφούντωνε το πατιρντί στα πάνω Λαδάδικα, Συγγρού και Βαλαωρίτου, άκουσα απο στόμα εκεί μπαργομούνας την έκφραση Γκαζάκι της Θεσσαλονίκης.