Γύφτους αποκαλούν τους Παοκτζήδες οι οπαδοί του Άρη για να δείξουν ότι τους θεωρούν κοινωνικά κατώτερους και άξεστους. Ιστορικά στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα των προσφύγων και των λαϊκών στρωμάτων ενώ τον Άρη υποστήριζαν ντόπιοι και, σε γενικές γραμμές, η αστική τάξη της πόλης.

Απαντάται και ο τύπος «ο γύφτος» - πάντα με άρθρο. Σημαίνει το σωματείο και την ομάδα του ΠΑΟΚ, π.χ. Πάλι με τον γύφτο κληρωθήκαμε στο κύπελλο. Χρησιμοποιείται όπως τα ανάλογα «ο γαύρος» και «ο βάζελος».

Ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι Αρειανοί είναι:

Είναι πουτάνα, είναι μεγάλη πουτάνα
του κάθε γύφτου η μάνα.

Και οι Παοκτζήδες συχνά απαντούν:

Έρχεται, έρχεται όλη η γυφτιά,
τις μάνες σας γαμάει οθωμανικά.

Η αναφορά στο οθωμανικό γαμήσι λαμβάνει υπόψη ότι οι Αρειανοί επίσης αποκαλούν τους Παοκτζήδες «τούρκους» και «μωαμεθανούς».

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Οι οπαδοί του Άρη αποκαλούν αυτούς τους ΠΑΟΚ «γύφτους» και για δύο ακόμα λόγους. Πρώτον, συνεκδοχικά, επειδή ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς οπαδούς σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου κατοικούν αθίγγανοι (κυρίως στη Μενεμένη και στον Δενδροπόταμο). Δεύτερον, μέχρι και τη δεκαετία του 90, πολύ κοντά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα (σχεδόν απ’έξω), υπήρχαν τσαντίρια (!!) κανονικά.
Να σημειωθεί ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, όπως και με τον χαρακτηρισμό «Βούλγαροι» ή «Τούρκοι», σε πολλές περιπτώσεις «αποδέχονται» τρόπον τινά τον όρο, και απαντούν με αντίστοιχα συνθήματα-τραγούδια, όπως το παραπάνω.