Κυριολεκτικά η έκφραση προέρχεται από τον ένδοξο Ελληνικό Στρατό, όπου τα αντικείμενα (εξοπλισμός, ιματισμός κλπ) τα χρεώνονται οι φαντάροι συμπληρώνοντας μία φόρμα με τον κωδικό αριθμό 108. Επειδή ο ΕΣ είναι από τα τελευταία πράγματα που λειτουργούν έστω και υποτυπωδώς σωστά σ' αυτή τη ρημάδα τη χώρα, η χρέωση αυτή μέσω του συγκεκριμένου κωδικού είναι τελεσίδικη και δεν μπορείς να τους μπαλαμουτιάσεις και να την κάνεις με υλικό της υπηρεσίας.

Μεταφορικά λοιπόν, όταν έχουμε χρεωθεί κάτι με 108 σημαίνει αφενός ότι για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον το έχουμε παντρευτεί και καλά θα κάνουμε να το προσέχουμε και αφετέρου ότι μάλλον το χρεωμένο «αντικείμενο» είναι κομματάκι παλτό.

Χρησιμοποιείται τόσο για άψυχα όσο και για έμψυχα.

  1. - Τι γίνεται ρε Μήτσουλα; Χάθηκες.
    - Τι να γίνει ρε δικέ μου; Πίκρα. Έχει έρθει ένα ξαδερφάκι μου απ' το χωριό και μου τον έχει χρεώσει η γριά μου με 108. Ούτε να κατουρήσω δεν μπορώ να πάω μόνος μου. Γάμησέ τα...

  2. - Πού 'σαι, Μίλτο; Να δανειστώ λίγο τ' αμάξι σου για κάτι τρεχάματα που έχω κάνα δυο μερούλες;
    - Νταξ ναούμ, αλλά τό 'χεις χρεωμένο με 108. Αν πάθει τίποτε, θα σου κάνω τον κώλο παπαρούνα. Γκέγκε;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Επισκέπτης

Καλός ο ορισμός. Διαφωνώ με τη λειτουργία του ΕΣ (μεγάλη συζήτηση και δεν θα επεκταθώ εδώ), όπως και με την αδυναμία μπαλαμουτιάσματος. Ανάλογα με τις συνθήκες και τους υπαξιωματικούς της μονάδας (Αρχιλοχίας, φροντιστής/αποθηκάριος), υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο κόσμος απολύεται με πλήθος και σε αρκετές περιπτώσεις, με το σύνολο του υλικού που έχει χρεωθεί.

Προσωπικά γνωρίζω κόσμο που απολύθηκε κρατώντας ακόμη και το ένα και μοναδικό υλικό το οποίο μας είχαν ψαρώσει από την πρώτη μέρα να προσέχουμε καλύτερα από τη ζωή μας: τον επίδεσμο.

#2
protnet

Συμφωνώ. Το πιο εύκολο πράγμα στο στρατό είναι να κλέψεις και κλέβουν οι πάντες, από στρατηγό μέχρι καψιμιτζή. Τα χρεωστικά είναι για τα μάτια του κόσμου. Σαν αποθηκάριος που ήμουν είχαν δει πολλά τα μάτια μου. Το παράδειγμα στο πεόχαρτο είναι αληθινό. Μια φορά είχαν έρθει κάτι κυνηγοί, φίλοι του δίκα και τους πήγα στην αποθήκη όπου άρχισαν να δοκιμάζουν παραλλαγές λες κι ήμασταν σε καμιά μπουτίκ. Στις οποίες μετά βγάλαμε πεόχαρτο φυσικά! Και πολλά άλλα που δε γράφονται εδώ! Έχει δει καραβάνι να καταστρέφει εξοπλισμό πολλών εκατομμυρίων (ελληνικά λεφτά) που είχε χρεωμένο και μετά με μια ΕΔΕ να καθαρίζει. Ο ΕΣ τα κουκουλώνει πάντα όλα!

#3
dryhammer

Εγκρίνω και επαυξάνω τα ανωτέρω. Στην εποχή μου λέγαμε οτι το στρατό τον κρατάνε τα εξής τρία: το μπλάνκο, τα 108 και οι δόκιμοι...