Μονολεκτική απειλή προς άτομο που θεωρούμε ότι παρεκτράπηκε και καλούμε προς συμμόρφωση. Χρησιμοποιείται από βαριούς τσαμπουκαλήδες ή από πατεράδες.

Πρόκειται φυσικά για την προστακτική του έρχομαι, με τη μεταβίβαση του τόνου να επιρρώνει την έμφαση. Στην προφορά, το άλφα πρέπει να ακούγεται βραχύ και δασύ (ν' ακούγεται δηλαδή ένα κοφτό χνότο εκεί στο «α»).

Συνώνυμα: για συμμαζέψου, λογικέψου, σύνελθε και τα όμοια.

  1. - Άσε με ρε μπαμπά να κατέβω κι' εγώ για μπάλα!!!... Άααντέεεε!!!... Καί ο Λάκης κατέβηκε καί ο Μάκης καί ο Σάκης καί ο Τάκης καί ο Γάκης!... Έλα ρε μπαμπάαααααα!!... Και ο Ρούλης και ο Σούλης και ο Βούλης και ο Λούλης και ο Κούλης καί ο-
    - Ελά!!...
    - ...

  2. - Ά ρε κωλλόγαυρα, δέν θ' ανέβετε ρε μουνιά να σας δείξουμε ποιόν έχετε πατέρα;
    - Ελά!... Τουμπεκί ο τουρκόγυφτος.
    - [Σηκώνεται σαν αίλουρος] Ποιόν πά' να κάνεις τσαμπουκά ρε φλλ<φάπα>ώρε μη σου γαμ<φάπα>ήσω και χριστ<φάπα>ό και παναγ<φάπα>ία και <φάπα>άγιους απ<φάπα>όστολλους και σ<φάπα>ύνταγμα και βουλλ<φάπα>ή, ανύπαρκτε... Βλλ<φάπα>άκα...
    - ...
    - <φάπα>...
    - ...
    - Ναί ρε μουνί, ΜΠΑΟΚ!...
    [Εδώ πάνω ξεκινάει υπόκρουση Μπούρζουμ ή Μητροπάνου, επαφίεται στον σκηνοθέτη.]

έλα, ελά! (από Jonas, 04/02/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

γκνννχαχαχαχα
δε χώνεις κ ηχητικό με την προφορά για να είμαστε σίγουροι;
η απόφαση του σάουντ-τρακ είναι πολύ δύσκολη ρε γμτ

#2
vikar

Δυστυχώς, ούτε πατέρας είμαι ούτε βαρύμαγκας. Το αφήνω στο ευφάνταστο και τις εμπειρίες του καθενός.

#3
acg

Θεϊκο... αλλα απο εφημεριο πραμα τι λιγοτερο να περιμενει κανεις; Εχω σχετικο ηχητικο αλλα περιεργως ειναι απο 8χρονο κοριτσακι οποτε δεν το ανεβαζω για να μην αποπροσανατολισω τα πληθη;)

#4
jesus

τελικά αποφάσισα.
Ναι ρε μουνί!! Μπούρζουμ!!

#5
iron

«επιρώνω» υπάρχει;

#6
acg

ξερω γω; αν υπαρχει επιρρωση (επιρωση ισως), δεν πρεπει να υπαρχει κι ενα σχετικο ρημα;

#7
vikar

Το επίρρωση έχει επικρατήσει να γράφεται με δύο ρό, όπως ακριβώς και το ανάρρωση (η γνωστή ιστορία με τον διπλασιασμό του ρό κατα τη σύνθεση).

Έχετε δίκιο πάντως, το ρήμα δέν το έχει πιχί ο Τριανταφυλλίδης. Το γκούγκλ ωστόσο δίνει μπόλικα ευρήματα στο επιρρώσει, ενώ στο επιρρώνω μόνο δύο (κι' απ' αυτά το ένα είναι ποίμα).

#8
iron

ναι, εγώ το έγραψα κατά λάθος με ένα ρ. Την ξέρω την λέξη, αλλά δεν βρήκα ρήμα στα λεξικά. Περίεργο, πράγματι. Θα ψάξω και σε άλλα. Εδώ θά' μαστε, δόξα νά 'χει ο μεγαλοδύναμος.

#9
Επισκέπτης

Επιρρωννύω (2ρ, 2ν). Υποθετικά μιλώντας: στα αρχαία είναι επιρρώννυμι και υποτίθεται ότι αυτά τα ρήματα στα νέα ελληνικά αλλάζουν το -μι σε (π.χ. διαρρήγνυμι > διαρρηγνύω), αλλά στην πράξη δεν ξέρω αν έχει ποτέ ειπωθεί.

#10
vikar

Φίλε Άλλε, ενδιαφέρουσα η παρατήρηση.

Το συγκεκριμένο ρήμα πάντως μάλλον θα προσαρμοζόταν στα σύγχρονα ελληνικά κατα το αναρρώνω, το οποίο ξεφεύγει απο το σχηματισμό του διαρρηγνύω που δίνεις. Το οποίο, άς το πούμε, επίσης λογιοφέρνει: ο διαρρήκτης δέν λέει «διαρρηγνύω μία τράπεζα», λέει «κάνω διάρρηξη σε μιά τράπεζα».

Στο μεταξύ τσέκαρα και τον τέως, ο οποίος δέν το έχει λημματογραφήσει.

#11
ufo.g

Έψαχνα τυχαία το επιρρώνω και το γκουγκλ με οδήγησε εδώ. Έχει ελάχιστα αποτελέσματα, ενώ προτείνει το επιρρωνύω, ρήμα το οποίο αγνοούσα αλλά φαίνεται λογικός ο σχηματισμός του όπως μας λέει κι ο επισκέπτης παραπάνω...