Η γυναίκα, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, κάποιες φορές χαμηλού μορφωτικού επιπέδου αλλά όχι πάντα ή απαραίτητα, που αναλώνεται σε επουσιώδη ζητήματα, επιδίδεται στο σχολιασμό τρίτων προσώπων και κουτσομπολεύει ασύστολα. Βασικό χαρακτηριστικό της Κατίνας είναι η διπροσωπία και η κουτοπονηριά. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται και οι όροι «κατινάκι» ή «κατινικό».

Η γυναίκα του Γιώργου είναι μεγάλη κατίνα: χθες σχολίασε τα ρούχα της Καίτης μπροστά σε όλους, λέγοντας ότι είναι σίγουρα αγορασμένα από φτηνιάρικη βιοτεχνία στα Λιόσια.

Σχέση αγάπης- μίσους με την κυρα-Κατίνα. (από Hank, 22/02/09)

Βλ. και κατινιά. Στα σχόλια του λήμματος υπάρχει συζήτηση για την ετυμολογία του «κατίνα».

Βλ. και αυτί της γης, το, γλωσσοκοπάνα, ελεύθερη ραδιοφωνία, κουτσομπολιό, κουτσομπολόι, κατινάζ, το, κυρα-περμαθούλα, η, Ρόιτερ, το, θάβω, θάψιμο

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Σωστότερα με μικρό κάππα. Σημαντικό παράγωγο του κατίνα, η κατινιά (βλέπε και κατινάζ).

#2
iron

προέρχεται από το πλέον διαδεδομένο όνομα που είχαν οι κοπέλες από την επαρχία, οι οποίες προ δεκαετιών (και προ μεταναστριών) ερχόντουσαν στην πρωτεύουσα για να εργαστούν ως υπηρέτριες στα «καλά» αθηναϊκά σπίτια. Ο όρος χρησιμοποιούνταν υποτιμητικά για να δείξουν οι αθηναίες πόσο χωριάτες στις συνήθειές τους ήσαν οι κοπέλες αυτές. Όσο αληθεύει το ότι πολλές πράγματι ήταν, άλλο τόσο αληθεύει όμως και το ότι από τις αθηναίες κυρίες οι μισές τουλάχιστον ήταν κατίνες περιωπής.

#3
Hank

Συνώνυμο: Φροσάρα

#4
Hank

Συν μήπως έχει σχέση με το γαλλικό catin = πουτάνα.

#5
Vrastaman

Υπάρχει και το ξεkatynιασμα του κόκκινου στρατού στην Πολωνία...

#6
Επισκέπτης

...κατίνα λεγόταν η γυναίκα του κατί, του δικαστή επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι όποιος ήθελε κάτι για την δίκη που θα είχε, έπιανε την κατίνα της τα έλεγε και αυτά βρίσκαν τον δρόμο τους προς τον κατί..(βρέ Αλή μου με έπιασε η φατιμέ και μου εξήγησε ότι ο Χασάν που τον πιάσατε να κλέβει τα πορτοκάλια απλώς τα ξεσκόνιζε..παρεξήγηση σου λέω...)

#7
Επισκέπτης

ελεος πια για τις κατινες δεν εινε αφτες που εχουν ολα τα κακα του κοσμου εγω ειμε μια αγραμματη γυνεκα αλα ξερω πολη καλα οτι το κατινα βγενει απο το ονομα της αγιας αικατερινης καιτο τημα η θρισκια μας το δοξαζει .ηπαρχουν κατινες που εινε μητερες και αγονηστριες της ζωης και της οικογενειας τους και πολες αλες που δεν ξερω εγω αλα εσεις που ξερεται γραμματα τα γνοριζετε πολη καλα .γιαφτο αλαξετε αυτο το λεξιλογιο και πητε κατι καλιτερο γιατι μπορη και την μητερασας να τη λενε κατινα πιος ξερι ευχαριστω

#8
vikar

Κυρία Κατίνα μας, σας παρακαλώ μήν συγχίζεστε!... Πιστέψτε μας, γνωρίζουμε Κατίνες στη ζωή μας που τις σεβόμαστε και τιμάμε πιό πολύ κι' απ' ότι η θρησκεία.

Αλλα άν ο λαός το λέει σε κάποιες περιπτώσεις υποτιμητικά, εμείς θα πρέπει να το αναφέρουμε στο σάιτ. Έτσι πάει.

#9
Επισκέπτης

vikar σε εφχαριστω που ασχολιθικες μαζι μου αλα πλιγονομε παρα πολη οταν ακουω και απο την τηλεοραση να λενε την εκφραση ξεκατινιαστικαν η οι παλιοκατινες και τοσα αλα οταν μιλανε για κουτσομπολια .αυτα μας διδασκοι η τηλεορασητουλαχιστον οι ανθροποι της πρεποι να προσεχουν τι μας μεταφερουν στη νοημοσινη μας

#10
jesus

εδώ είστε λάθος, κυρία κατίνα. όχι στο να πληγώνεστε από αυτά που λένε στην τιβί, βεβαίως, αλλά στο ότι τους ακούτε. την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, βάζουν σκατά στο μυαλό του κόσμου. η δικιά σας δουλειά είναι να αγνοείτε την ύπαρξή τους.

για να σας πείσω (που μάλλον δεν χρειάζεται, νορμάλ άνθρωπος φαίνεστε) στα όσα είπε ο βίκαρ να προσθέσω ότι το όνομα γράφεται με κεφαλαίο, ο χαρακτηρισμός με μικρό.

#11
jesus

λίγο απότομο το ξεκίνημα, αλλά δεν το εννοώ έτσι. όπως κ νά 'χει...

#12
iron

και «κατίγκω» επίσης (βλ. βιδιο του πέρκινς την κατινιά)

υπάρχει και το «κατιναριό», βαριά λέξη για μια κατάσταση ή/και ένα χ σύνολο ανθρώπων που άγονται και φέρονται ως κατίνες (πχ.: «ευτυχώς ξέκοψα από κείνη την παρέα, πολύ κατιναριό βρε παιδάκι μου...»)

#13
iron

βλ. και στο λήμμα κατινιά (και στα σχόλια) τα περί επίσημης και πορτοκαλί ετυμολόγησης της λέξης.