Λέγεται έτσι ο στρατιώτης των τεθωρακισμένων, εξαιτίας του μαύρου χρώματος μπερέ που τον διακρίνει.

Βλέπε και τέθωρας.

(από εδώ)
«Μαυροσκούφης αυτός ο άγνωστος!

Στα βάθη των τροπικών δασών της ελλάδας (έχουμε; ναι αλλά μας τα αποκρύπτουν σκόπιμα οι σιωνιστές και ο σωβιετικός δάκτυλος...) κλιμάκια επιστημόνων μελετούν ένα από τα πλέον περίεργα πλάσματα της πανίδας μας, τον μαυροσκούφη....

Ο μαυροσκούφης ζει σε αγέλες τις λεγόμενες επιλαρχίες. Οι κοινωνίες τους είναι αρκετά πολύπλοκες με το κάθε μέλος να έχει και την ανάλογη συμπεριφορά. Υπάρχει αρχικά ο νέος μαυροσκούφης, το νέο εκείνο μέλος της αγέλης που βρίσκεται στην δυσκολότερη θέση αφού είναι επιφορτισμένο με όλες τις εργασίες της αγέλης και πέφτει θύμα εκμετάλευσης από τα υπόλοιπα μέλη. Κυρίως δε από τον αρχηγό της αγέλης τον «διοικητή», που είναι το γηραιότερο αρσενικό και ξεχωρίζει από κάποια στίγματα στην περιοχή του λαιμού του που μοιάζουν με αστέρια ή και φλόγες. Στην αγέλη υπάρχουν και άλλα μέλη, όπως οι βοηθοί του αρχηγού της αγέλης, νεώτερα αρσενικά με εμφανή επίσης τα στίγματα στον λαιμό τους!

Ο μαυροσκούφης επίσης περιστοιχίζεται σε καθημερινή βάση και από άλλα ζώα του ίδιου οικοσυστήματος. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία των αγριοπεριπόλων στην περιοχή της αγέλης των μαυροσκούφηδων. Ενώ λόγος θα πρέπει να γίνει και για την παρουσία των ζώων «επιλοχίας ο χώστης» και «επιλοχίας ο εφοδεύων» (epilohium hostus & efodeum)στην ίδια περιοχή.

Η περίοδος αναπαραγωγής του μαυροσκούφη έρχεται κάθε τρείς μήνες και χαρακτηρίζεται ως ΕΣΣΟ! Τα νεογνά (newfium mauroskufus) υπόκεινται σε μια περίοδο εκμετάλευσης ώσπου να ενταχθούν πλήρως σε νέες αγέλες.

Από τους νέους μαυροσκούφιδες καλύτερης μεταχείρησης τυγχάνουν εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικά και ένταξης (mauroskufus giotium). Ενώ τα περισσότερα μέλλη της αγέλης σε κάποια περίοδο μεταναστεύουν ακολουθώντας σμίνη από αποδημητικά πτηνά, τα λελεδόνια!»

Πρασινο,κόκκινο και μαύρο σκουφί (από GATZMAN, 13/10/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Έχει και η Μάλτα μαυροσκούφηδες;

#2
patsis

[B][I]Ψηλά! Ψηλά! Τα μαύρα τα μπερέ!
Δεν τα! Δεν τα! Δεν τα νικούν ποτέ![/I][/B]

και

Το Όπλο είναι ένα! Τα τεθωρακισμένα!

Και, αν υπάρχει ανάμεσά μας κανένας δόκιμος των ΤΘ, να μου θυμίσει τα πιο μαύρα στρατοκαυλικά που φωνάζανε, κάτι στο στυλ «μπλα μπλα να πεθάνω, μπλα μπλα στο άρμα μου απάνω...». Καλά, καλά, χαλαρώνω...

Τα τεθωρακισμένα είναι γενικώς εκ φύσεως επιθετικό όπλο. Οι νοοτροπίες που συνάντησα μέσα είναι ελαφρώς πιο απόλυτες από τον μέσο όρο, κάπως λιγότερο δημοκρατικές. Τα άρματα έχουν μεν κάποια ηλεκτρονικά συστήματα αλλά, τουλάχιστον τα Leopard 1a5, δεν απαιτούν επίπεδα κατάρτισης και μελέτης όπως των πιλότων για παράδειγμα. Η αποστροφή μερικών υπαξιωματικών αλλά και παλαιότερων αξιωματικών για τους φοιτητές («χασικλήδες») και τις φοιτήτριες («πουτανάκια») σίγουρα δεν είναι άσχετος. Μού ’χει μείνει η ατάκα μόνιμου αρχιλοχία μπροστά στην τηλεόραση, δελτίο ειδήσεων του STAR: «Αν κατεβούμε με τ’ άρματα θα σου πω εγώ πώς στρώνει αυτό το μπουρδέλο». Οι ειδήσεις του STAR ωστόσο παρέμεναν σταθερά το πιο δημοφιλές θέαμα μετά την μπάλα και τα DVD.

Για την ιστορία, η απάντησή μου στον επιλοχία ήταν: «Δεν μας φτάνει το τριάντα-μία, ψάχνουμε να φορτωθούμε κι άλλες υπηρεσίες;»

Επίσης θυμάμαι, τις ημέρες που ακολούθησαν την υπόθεση της ζαρντινιέρας, τέτοιον καιρό το 2006, σε ένα πηγαδάκι περίπου δέκα υπαξιωματικών, παρόντος του ιλάρχου μου, μόνο ένας υποστήριζε ότι κακώς οι αστυνομικοί έδειραν τον φοιτητή. Κι ο καημένος μάλιστα, μιλούσε με μια φυσικότητα σαν να ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα (που ήταν) να μην δέρνουν τρεις αστυνομικοί έναν ήδη εξουδετερωμένο άνθρωπο, παραδομένοι στην ίδια τους την οργή και την επιθετικότητά. Η ομήγυρη όμως ήταν πέλεκυς: «βρωμόξυλο στα τσογλάνια». Ο ίλαρχος ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να μην εμπλακεί αλλά και αρκετά φιλοπερίεργος ώστε να μην σταματήσει την κουβέντα και ν’ ακούσει τι είχε να πει το κάθε του στέλεχος.

Τα βύσματα υπάρχουν αλλά, κατά κανόνα, δεν είναι βαρβάτα. Αν κάποιος έχει γερό βύσμα θα αποφύγει γενικώς τ’ άρματα. Αυτοί που βάζανε βύσμα για καμιά αποσπασούλα, για μια χούφτα μέρες άδεια και τα παρόμοια, μπορεί να ήταν ενίοτε ενοχλητικοί, αλλά μου φαίνονταν και σαν φτωχοδιάβολοι, οι φτωχοί συγγενείς των βυσμάτων, αφού την ίδια στιγμή σε άλλα όπλα ή κλάδους γινόταν (και γίνεται) της πουτάνας.

Θα μπορούσα να απαντάω για μέρες σε μια ερώτηση που δεν μου διατυπώθηκε καν, οπότε φρενάρω μόνος μου κάπου εδώ.

Κάνινγκ καλός πολίτης και, μιας και διαφαίνεται ότι είχες επαφή με ΤΘ, θα με ενδιέφερε να πεις δυο λόγια για το τι εικόνα δίνουμε οι μαύροι προς τα έξω, στους φαντάρους των άλλων όπλων.

Λελέ!

#3
HODJAS

Έχω την εντύπωση, πως οι μαύροι (τέως ιππικό και μέχρι πρόσφατα σώμα ειδικών δυνάμεων), είναι σεβαστοί απ' όλα τα στρατιωτικά σώματα και ειδικότητες, δεδομένου οτι είναι καρα-μαχιμάτζες και τρώνε το πιο πολύ πακέτο...

#4
Galadriel

Αυτό με τις στολές και τα παράσημα πάντως... Τί σκατά, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Σαν να λέμε, μόνο εμένα μου κάνουν κάπως τα μαύρα μπερεδάκια;

#5
jesus

κάπως ουάου ή κάπως σταδγιάλαπαδαπέρα σκατοκαραβανά;;;

#6
BuBis

Mαύροι - ξεμαύροι, μάχιμοι ή μοδίστρες, για μένα το πιό σημαντικό είναι ότι στον στρατό είχα κάνει τους καλύτερους ύπνους! Όσο για τους Μαύρους patsis μου, άσε καλύτερα, να μην πώ! Ιδίως για όσους, και των Ειδικών Δυνάμεων συμπεριλαμβανωμένων, καμάρωναν στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια, με τις στολές, τα σωματόσημα, τα γαλόνια και λοιπά γαμίδια, ωσάν να είχαν πιάσει τον Πάπα από τ'αρχίδια...

#7
GATZMAN

Χότζα συμφωνώ απολύτως.

#8
Galadriel

Καλέ σε μμμ! φαντασίωση λέμετε, Πώς λέμε ο κύριος και η γραμματέας, ο κύριος και η αεροσυνοδός, ο κύριος και η δασκάλα, ο κύριος και ο ναύτης κλπ; (αυτά σε γενικές γραμμές τα ξέρετε). Α, να γεια σου: Η κυρία ντομινατρίξ, η κυρία δούλα, η μαθήτρια κι ο δάσκαλος, η κυρία και ο ξένος (και εδώ παίζουν τα κλισέ με τους υδραυλικούς, τους μαστορέους και τους λοκατζήδες μεταξύ άλλων) - αυτά σε γενικές γραμμές τα 'χετε ακουστά. Ε τί να λέει τώρα ο Βαγγέλης (βλ. σχόλιο) μπροστά στα μπερεδάκια χε.

#9
patsis

Αμάν! Τι έγινε ρε παιδιά; Πού την έχω τώρα την στολή γαμώτο... Το λουκάνικο! Πού είναι το λουκάνικο! Τον μπερέ! Η πατρίδα με καλεί!

Mes μισό λεπτό να οργανωθώ, μη φύγεις!

#10
HODJAS

Μπούμπη-Γκάτζα:

Να σημειωθεί οτι «μαχιμάτζα» δηλώνεται με την έννοια του στρατιώτη, που κάνει πολλές (κι επικίνδυνες) ασκήσεις, έχει ενεργό ιδιότητα στο οργανόγραμμα, αναλαμβάνει ευθύνες π.χ. αρχηγός στοιχείου στο πυροβολικό, κουράζεται, ταλαιπωρείται και εν γένει παράγει κάποιο (όποιο) έργο για το σύνολο.

Πέραν του αν καυχιώνται ή όχι (αδιάφορο και στο κάτω-κάτω πηγμένα παιδάκια είναι), είναι παρήγορον οτι έστω και σ' αυτήν την κωλοχώρα, αυτός που δουλεύει είναι σεβαστός τελικά.

Έστω κι αν οι περισσότεροι κοιτάμε να βολευτούμε όπως μπορούμε (συνειδητά πρώτο πληθυντικό), παραδόξως (πάλι) οι περισσότεροι τιμούμε αυτούς που κοπιάζουν, ταλαιπωρούνται και έχουν μια χρήσιμη ιδιότητα, είτε στο στράτευμα είτε στην πολιτική ζωή, άσχετα αν ο στρατός ή η πολιτεία τους το αναγνωρίζει.

Έτσι, οι υποβρυχιάδες κοιτάνε με μισό μάτι τα άστολα πιλάφια, οι μαύροι κλάνουν τους διαβιβαστές και το υλικό πολέμου, οι σκοπάνθρωποι σμηνίτες υποτιμούν τους γραφιάδες κοκ.

Έπειτα, έχει κι εξαιρέσεις: Το αγγονάκι του Ναυάρχου Κουντουριώτη, κατά τον ΒΒ ΙΙ, πνίγηκε μέσα στο πλοίο του, που βυθίστηκε αύτανδρο...

#11
Επισκέπτης

καλά, τέσπα μια κουβέντα είπαμε, αλλά για μένα έννοιες όπως πατρίδα, μαχιμότητα, ηρωισμός, στρατός δεν μου λένε και πολλά, γιατί έχω πολλές πατρίδες και έτσι κι αλλιώς κανείς δεν με ρώτησε αν ήθελα να στρατευτώ... Είμαι και αλλόδοξος και βλέπεις ο ύπνος κάνει καλό στην επιδερμίδα...

Γενικά δηλαδή, όποιος φοράει στολή και κορδώνεται, έ, κάπως μου κάνει! (φορούσα στολή έτσι κι αλλιώς κοντά στα 8 χρόνια...)

#12
HODJAS

Κάτι θα ξέρεις...

Πάντως η έννοια «μαχιμάτζα», όπως την βλέπω είναι ανεξαρτήτως στρατιωτικής-πολιτικής ζωής, σαν το «σκυλί του πολέμου» που λέμε.

Όσο για τη στολή, όλοι μας διαλέγουμε να φοράμε κάποια.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνώ οτι ο στρατός κι ο πόλεμος είναι για τον πούτσο (βλ. τελευταία παράγραφο λήμματος «κορόιδο»).

Ιγί γκετζελάρ!

#13
Khan

Μπούμπη, υπηρέτησες στο ελβετικό ναυτικό;

#14
BuBis

!

#15
BuBis

@Hodja μου, μεταξύ Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάρτης και σκυλιού δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση, αλλά ναι όλοι μας φοράμε στολές και προσωπεία, έτσι είναι, και έτσι θα είναι...

@Khan, και δεν έχω υπολογίσει σ'αυτά τους Πρόσκοπους και τον Στρατό! Αλλά, στην Ελβετία υπάρχει ένα σώμα, όχι ναυτικό ακριβώς, που είναι υπεύθυνο για τις λίμνες...

Ευτυχώς σήμερα, αλλά και εδώ και 14 χρόνια, η στολή μου (και είναι στολή, πίστεψε με!) είναι ένα Τ-shirt και ένα λογότυπο...

#16
Galadriel

Άμα η στολή δεν έχει καπέλο... τί να λέει...

#17
BuBis

Κανείς δεν είναι τέλειος!

#18
GATZMAN

H Πετρούλα πάντως, έχει και γαμώ τις στολές (βλ. και μήδι στο λήμμα: πριν λαληση τρεις ..... αυτη πηγε με τρεις ). Ε κι αν sony και καλά θες και καπέλο, ε τότενες τράβα στο λήμμα: μουνί καπέλο

#19
Cunning Linguist

Πώπω κουβέντα που έγινε σε ένα βράδυ!! Εγώ ρε patsi Πυροβολικό είμαι, γι'αυτό το Πυροβολικό πολύ το αγαπώ! Ειδικά όταν φεύγω με άδεια!!

Ρε δεν %#%^$ ο στρατός... Που μας παίρνει ανθρώπους και μας κάνει κωλοφάνταρα!!

#20
Galadriel

αμπάουτ μήδι #3: Η εικόνα μετράει. Δεν είναι τυχαίο που κάθε επανάσταση χρειάζεται μια ωραία εικόνα για να μπορεί να ταυτιστεί ο κόσμος. Δεν είναι τυχαίος ο ρόλος που έπαιξε, ως εικόνα, ο Τσε. Δεν είναι τυχαίο που ο Τσε φοράει μαύρο μπερέ ( :P patsis). Hasta siempre Comandante.

Κάνινγκ καμια φωτό με την στολή θα μας ανεβάσεις; Άντε να ξεκινήσει η επανάσταση στο σλανγκρ μουαχα.

#21
Επισκέπτης

η αισθητική της επαναστασης

#22
electron

; επανάσταση κανουμε, όχι καλλιστεία!

#23
electron

άπλυτοι, αξούριστοι, βρωμεροί, ψειριασμένοι , ελβετοί ναύτες!