Επαναλαμβάνω σε παρέα διατυπώσεις (ανέκδοτο, επιχείρημα, άποψη και λοιπά) που έχω πει πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν στην ίδια παρέα, ή που η παρέα έχει ακούσει πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν από άλλους.

Λέμε λοιπόν για κάποιον ότι έβαλε την κασέτα (ενν. να παίζει), όταν πλέον τα χιλιοειπωμένα λεγόμενά του θεωρούμε ότι είναι τόσο ενδιαφέροντα όσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι ακόμα το χιλιοακουσμένο «Φάιναλ Κάουνταουν» στην κασέτα που είχαμε ήδη λιώσει απ' το δημοτικό φορτώνοντας πριν να πάμε για μπάσκετ στο σχολείο. Επιπλέον το λέμε αντιδρώντας σε λεγόμενα που δεν μας πείθουν πια και τείνουμε να τα ακούμε βερεσέ, τείνουμε να θεωρήσουμε δε και τον ομιλητή φερέφωνο άλλων –φοριέται ιδιαίτερα από σχολιαστές δημόσιων ρητόρων.

Συνώνυμα: λέω το παραμύθι

  1. Περιέγραψα στον τεχνικό υπάλληλο την κατάσταση στην οποία παρέλαβα το προϊόν χωρίς αρχικά να αναφέρω τα έγγραφα που βρήκα μέσα. Ο υπάλληλος έβαλε την γνωστή κασέτα ότι πρέπει να το στείλω για τεχνικό έλεγχο και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο εάν δεν το ελέγξουν. (από φόρουμ)

  2. Ο κ. Παπανδρέου έβαλε πάλι εμπρός την κασέτα «εκλογές τώρα» [...] και φόρτωσε όλα τα δεινά του τόπου στην Ν.Δ., καταχειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Επί της ουσίας τίποτα. (από ιστολόι)

  3. Α: [...] πρέπει να πέσουν κεφάλια άσχετο με το αν φταίνε. Ακόμα και να αυτοκτόνησε ο στρατός μάλλον τον ώθησε σε αυτό!
    Β: Δεν είναι και πολύ λογικό αυτό που λες (το πρώτο).
    Όσο για το δεύτερο άλλο πράγμα είναι το «μεγεθύνω τα όποια προβλήματα» (λογικό και αναμενόμενο) και άλλο «ωθώ στην αυτοκτονία» (δύσκολο εώς απίθανο)...
    Γ: Έβαλες την κασέτα πάλι; Αφού δεν πιάνει εδώ μέσα η προπαγάνδα σου, δεν το έχεις καταλάβει τόσο καιρό; Πήγαινε να τα πεις σε τίποτα βλάχους πάνω στα χωριά αυτά μπας και σε πιστέψουν. Άκου εκεί λογικό και αναμενόμενο κι απίθανο!
    (από σχολιασμό σε θέμα αυτοκτονίας φαντάρου στον Έβρο, στο Όμηροι τζι αρ)

Βλ. και κασέτα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Κλασικό. Βλ. και (με άλλη σημασία) κόλλησε η βελόνα.

#2
johnblack

Ήθελα καιρό να το χώσω αλλά μετά είδα οτι για ακομη μια φορά μας έχει προλάβει ο μαμημένος ο Μπάμπης.

#3
vikar

Αχά. Ομολογώ τον τέως δέν τον κοίταξα (έχει δουλέψει πολύ καλά η αποτοξίνωση...), περιορίστηκα στον Τριαντά. Τέ'ς πά'.

#4
electron

ναι, αλλά τον «κασσετάκια» τον έχει;

#5
Khan

Είναι θέμα αυτό με τον Μπάμπη. Εγώ έβαλα τα μαντάμ και μαντάμα εν γνώσει του ότι τα έχει ο Μπάμπης, ο οποίος άλλωστε έχει και λ.χ. την μουνοθύελλα, μουνόπανο και μερικές εκατοντάδες άλλα.

#6
vikar

Οπωσδήποτε έχουν καταγραφεί πάμπολλα λήμματα της αργκό και της καθομιλουμένης σε τυπικά λεξικά, τα οποία όμως δέν μπορεί να λείπουν απο εδώ, προφανώς.

Δέν μπορεί να είναι απόλυτος ο κανόνας «καταχωρίζουμε ότι δέν έχει καταγραφεί ήδη σε τυπικά λεξικά» λοιπόν, αλλα μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε ενδεικτικά, καθοδηγητικά.

Όσο για το συγκεκριμένο λήμμα πάντως, δέν ξέρω αν θα το καταχώριζα αν είχα πρίν τσεκάρει και τον Μπαμπινιώτη, άν και η παράλειψή του στα περισσότερα άλλα τυπικά λεξικά θά 'λεγα δικαιολογεί την παρουσία του στο σάιτ.

Έλεκτρον, ο κασετάκιας είν' «αυτός που βάζει την κασέτα»; (Δέν τό 'χω ακούσει.)

#7
johnblack

Λόγος για να επαναλάβει κανείς λήμμα που υπάρχει ήδη στον Μπάμπη, στον Τριαντάφυλλο κλπ, είναι το να έχεις να προσθέσεις μια νέα διάσταση στον ορισμό του. Έστω κι αν πρόκειται για μια αμυδρή απόχρωση.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το λήμμα μου φρικιό. Εκεί ο Μπάμπης γνωρίζει τις σημασίες 1 και 2 που δίνω, αγνοεί όμως τις 3 και 4. Το κενό αυτό στη λεξικογραφία τώρα εκαλύφθη.
Ακόμη όμως κι αν είχα παραλείψει τις δύο τελευταίες αυτές νεόκοπες σημασίες, η συζήτηση που είχε επακολουθήσει εκεί στο φρικιό (επί της βασικής σημασίας) ήταν διαφωτιστική και γόνιμη. Είχε αφήσει να διαφανούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις / προσλήψεις μιας άκρως αμφιλεγόμενης έννοιας.

Εν προκειμένω, ο ορισμός δεν κομίζει σχεδόν τίποτα καινούριο. Αναφέρεται σε παρέες και ιστοριούλες και δημοτικά σχολεία με τρόπο εντελώς περιπτωσιολογικό και άρα εν δυνάμει περιοριστικό. Ο δωρικός μπάμπειος ορισμός είναι κτγμ επαρκής, λαμβανομένου υπόψη πως πρόκειται για μια καρα-κλασική έκφραση που γνωρίζουν κι οι πέτρες: [βάζω την κασέτα: αρχίζω να λέω ξανά τα ίδια πράγματα: έβαλε πάλι την κασέτα! Πες του να σταματήσει, τα ξέρουμε!] Δεν γράφουμε για να γράφουμε, παρά μόνο όταν έχουμε κάτι νέο να πούμε. Γνώμη.

Θεωρώ δεδομένο πως ο φίλος μου ο βικάριος - που τον περιμένω στην αθήνα για ταβλέτο όποτε ευκαιρήσει - δεν θα παρεξηγηθεί από τα παραπάνω.

#8
vikar

Α έμαθες για τα ρεζιλίκια του δικού σου και θές κι' εσύ τώρα τάβλι;... :-Ρ

Σωστά αυτά που λές επάνω, και ο ορισμός μου είναι όντως βιαστικός. Το «παρέα» ας πούμε είναι παρεξηγήσιμο, και για το «κασέτα» θα χώραγε κάργα σχολιασμός για την εποχή γένεσης της φράσης, και άλλα. (Ωστόσο, την πληροφορία που θεωρώ εγώ απαραίτητη σε κάθε ορισμό μου, την περιλαμβάνω πάντα στην πρώτη παράγραφο, και απο 'κεί και πέρα είτε λέω προσωπικές πίπες είτε δίνω παραδείγματα· έτσι και εδώ, τη δεύτερη παράγραφο δέν την εννοώ να καλύπτει απαραίτητα κάθε δυνατή περίπτωση, τη θεωρώ απλά ενδεικτική. Έλπιζα οτι ήταν σαφές αυτό στους ορισμούς μου, αλλα προφανώς κάνω λάθος --θένξ).

Διαφωνώ όμως στην απαίτηση να κομίζεται νέα πληροφορία με έναν ορισμό. Γνώμη μου είναι οτι το σάιτ απο φυσικού του εγείρει απαιτήσεις «πληρότητας», με τις οποίες εδώ και καιρό έχω συμμορφωθεί προσωπικά.

#9
patsis

Ίσως όχι αρκετά. Να μην επαναληφθεί παρακαλώ. :-Ρ

#10
vikar

Μπαρδόν;!...

#11
patsis

Α, συγγνώμη, μιλούσατε σοβαρά και ’γω σας σφαλιαρίζω στον κώλο με μια πετσέτα. Ξύπνησε ο μαλάκας συγκάτοικος φοιτητής μέσα μου, συνεχίστε παρακαλώ.

#12
vikar

Ποιόν είπες οτι μιλάει σοβαρά ρε χαμένε;... Και άντε πλύνε κάνα πιάτο επιτέλους, έχει ένα μήνα που φοράω την ποδιά. :-Ρ

#13
patsis

#14
vikar

Φιρί φιρί το πάς να τα βγάλεις πάλι όλα στη φόρα...

#15
HODJAS

Χμμμ... Κάτι πήρε το μάτι μου παραπάνω για τάβλι και ψευδεπίγραφες ανδραγαθίες κλπ. Ο Μάκης έχει σε κασσέττα το ηχογραφημένο ντοκουμέντο απο την πανωλεθρία δυτικού προκαθημένου σε γνωστό-άγνωστο στέκι των Εξαθλίων...
Παρακαλώ, να παίξει το βίντεο!

#16
vikar

Όχου βρε Χότζα... Ά, λέμε 'κεί και καμιά μαλακία να περνά η ώρα, δέ καταλαβαίνεις;...

#17
HODJAS

Βαφ! Αγκρρρρρρρρρρρ...

#18
Επισκέπτης

Μήπως παίζει και το την βάζει την κασέτα;