Στο ΔΠ υπήρχε το λήμμα από τον χάνκυ με επεξηγηματικό σχόλιο: «ποιο; αυτό! 1-0».

Σύμφωνα με τον ορισμό γαμάω θα πει μεταξύ άλλων καταστρέφω. «Μη μου γαμάς» θα πει «μη μου καταστρέφεις»: το σκηνικό όπως το ‘χω στήσει μετά από κόπο, το όνειρο, το όραμα, την ψυχολογία, τη συζήτηση, την φαντασιακή μου αυτοθέσμιση. Μπορείς να γαμήσεις σε κάποιον ό,τι μπορεί να καταστραφεί, πρακτικά (π.χ. το σπίτι - ως οικοδομή γκρεμίζεται) ή θεωρητικά (π.χ. το σπίτι - ως πιστή σύζυγος ξενογαμιέται κ.λπ.). Μπορείς να γαμήσεις την αγωνία απέναντι στο άγνωστο (...τέλος μιας ταινίας), οπότε αποκαλείσαι και σπόιλερ.

Μη μου το γαμάς: Έκκληση για έλεος προς αυτόν που έχει τη δύναμη να καταστρέψει ό,τι. Μην του το γαμάς, γιατί είναι αμαρτία από το θεό. Σα να λέμε ρίχνεις τον άλλο στο φιλότιμο (δεν αποκλείεται βέβαια η φράση να περικλείει υποβόσκουσα απειλή για συνέπειες, τ. «μη μου το γαμάς μη σε γαμήσω...»).

Μη μου το γαμάς: Λέγεται επίσης αφού ο άλλος έχει ήδη γαμήσει ό,τι (συνώνυμο: «Ε, μου το γάμησες τώρα.»). Εκφράζει δυσάρεστη έκπληξη, απογοήτευση και αποδοκιμασία, ελάχιστη ελπίδα όσον αφορά στο σώσιμο της κατάστασης έως και παραίτηση.

Το χειρότερο πάντως είναι να σου γαμάει κάποιος την ελπίδα που αφορά σε οτιδήποτε, όταν δηλαδή εσύ πιστεύεις στο νόμο του πούστη κι ο άλλος σε ψήνει ότι τελικά ισχύει ο νόμος του πούστη του Μέρφυ.

Μη εξαντλητική λίστα παραδειγμάτων:

Μη μου το γαμάς το θρεντ στο φόρουμ:
από Iznogoud » Είσαι μουνί, άνοιξε νήμα νέο, ρε, μη μου το γαμάς, πάμε αλλού να πλακωθούμε, εδώ είναι το δικό μου επετειακό.

Μη μου το γαμάς το θέμα: Κοίτα, αλήθεια θέλω να κάνουμε μια γαμημένη κωλο συζήτηση, μην μου γαμάς το θέμα και εσύ...

Μη μου τη γαμάς τη συζήτηση:
Απ: Σάλος στην Τουρκία από δηλώσεις Ερντογάν για εκδίωξη μειονοτήτων -ρε κόλλημα με τους τσάμηδες και τους τσάμηκους.... όλη η ελληνική ιστορία συνοψίζεται στο πογκρόμ εναντίον των τσάμηδων...... και γαμώ τις πηγές που διαβάζεις ιστορία. να μας τις λινκάρεις πλιζ...... -μη μου τη γαμάς τη συζήτηση ρε.... ασε με και έχω καταλήξει ότι έχουμε μέγα ιστορικό θέμα ως έθνος με τους τσάμηδες.....

Μη μου το γαμάς το όνειρο:
-...και είμαι εκεί σκυμμένος πάνω στο ποτήρι μου... και νιώθω ένα χέρι στον ώμο και γυρίζω... και ποια βλέπω; Την Αντζελίνα να με κοιτάει... βυθίζομαι στα υγρά μάτια της και την ακούω να λέει με βραχνή φωνή «έχω ώρα που σ' έχω προσέξει, θα με κεράσεις ένα ποτό;»...
-Σε τι γλώσσα στο 'πε ρε μαλάκα, αφού δε μιλάς Εγγλέζικα, μιλάει αυτή Ελληνικά;
(παύση... έναρξη απάντησης με ένρινη φωνή που ανεβαίνει σταδιακά σε απελπισμένους υπερήχους)
-Μα τι μαλάκας είσαι ρε Μιχάλη, φαντασίωση είναι, μου γαμάς το όνειρο, μη μου το γαμάς το όνειρο, τι μου το γαμάς το όνειρο, άι γαμήσου ΝΤΕ!

Σπύρος Χαλβατζής, "Μη γαμάς τη συζήτηση" (από patsis, 30/08/10)(από allivegp, 31/08/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
το Λιοντάρι

Εξαιρετικά «λιγόλογος», χεχεχε, ορισμός μιας πασίγνωστης έκφρασης που τη λέγαμε απ' όταν είμαστε παιδάρια εμείς τής γενιάς μου.
Αχ, μωρέ δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις.

Γιατί να «γαμάμε» μια τόσο απλή και πασίγνωστη έκφραση
με χίλια-δυο λόγια καλή μου... «μεσούλα»;
Σημαίνει αυτό που μέχρι και τα παιδάρια ξέρουν:
«μη μού το χαλάς», «μη μού το καταστρέφεις», καλή μου mes, κι άλλο τίποτα.
Τι άλλο περισσότερο μπορεί να προστεθεί εδώ γλυκειά μου;
Ίσως μόνον η προσωπικότητα τής καλής μας mes που όλο έχει την ανάγκη να κρίνει αλλά ποτέ να μην κρίνεται.
Δε μάς πειράζει, εμείς την αγαπάμε κι αυτήν, έτσι όπως είναι την αγαπάμε κι όχι οπως θα τη θέλαμε να είναι, έτσι δεν είναι ρε ρεμάλια;
Έτσι είναι ΚΑΙ για τη «μεσούλα»... ρεμάλια.

#2
Galadriel

Αυτός που ανέβασε στο λήμμα στο ΔΠ «ζήτησε» να γραφτεί ποιο είναι αυτό που του γαμάμε, νομίζω το κάλυψα. Φλυάρησα; Ο αναμάρτητος πρώτος χορεύει μπαλέτο.

Εκτιμώ ότι το ύφος σου εκφράζει πικρία σου λόγω της κριτικής μου σε κάποια σεντονάτα σχόλια εκτός θέματος ή με ανυπόστατες πληροφορίες. Οι επικρίσεις σου δεν με ενοχλούν, αλήθεια, είναι έως και χαριτωμένα τα σχολιάκια και γλυκιά μου μες και πόσο σ’ αγαπάω αααχαχα πού να δεις κάτι άλλα λεβεντόπαιδα πόσο μ’ έχουν αγαπήσει πριν εμφανίσεις εδώ τη χαίτη σου.

Γιατί δεν γράφεις έναν συμπληρωματικό ορισμό της αρεσκείας σου; Με καλή διάθεση στο λέω.

#3
το Λιοντάρι

@mes

α) Γιατί να επεκτείνω περισσότερο ένα θέμα που είναι ήδη τελειωμένο;

β) Δεν έχω κάποια πικρία για την κριτική σου, απλώς με πιάνει εκνευρισμός πότε-πότε {βλ συχνά επειδή είμαι οξύθυμος} άμα ένα άτομο ασχολείται με τις λεπτομέρειες κι όχι με την ουσία. Αυτό είναι όλο γλυκειά μου :-)

γ) Τα γλυκόλογα στα θηλυκά τα χρησιμοποιώ απ' όταν γέννησα την πρώτη μου κόρη κι ήταν {και παραμένει} ένας ξανθογάλανος λεπτεπίλεπτος άγγελος. Ύστερα ακολούθησαν κι άλλες δύο ολόϊδιες θυγατέρες κι απόγινε το «κακό» μ' εμένα και τα θηλυκά. Από τη μια έχω πολύ κακές εμπειρίες με τις γυναίκες κι έτσι έγινα σχεδόν μισογύνης, κι από την άλλη οι κορούλες μου μού θυμίζουν διαρκώς ότι οφείλω να είμαι τρυφερός με τα θηλυκά.
Αυτό είναι όλο και καμμιά υποκρισία δεν υπάρχει από μένα.
Μού βγαίνει αυθόρμητα {άμα είμαι στις καλές μου}.

δ) Αφού σ' έχουν αγαπήσει κι άλλα... λεβεντόπαιδα όπως λες τότε προς τι η έκπληξη να σε αγαπώ κι εγώ;

ε) Δεν έχει έψιλον, μού τέλειωσε το μελάνι :-)

#4
barbas

Εμένα πάντως μου άρεσε! (πού έλεγε και ο Χλαπάτσας).