Συνήθως συντάσσεται με το ρ. «κάνω» ή «παριστάνω», και σημαίνει προσποιούμαι τον ανήξερο/αδιάφορο, κάνω τον Κινέζο ή τον Αλέκο, ποιώ την πάπια (ή νήσσα), ή ακόμη «το παίζω τρελίτσα».

Καλά, αν δείτε κανέναν διαρρήκτη το βράδι σπίτι σας, κάντε τον ψόφιο κοριό και αφήστε να σας βουτήξει ό,τι βρει... Καλύτερο από το να πάτε γυρεύοντας για καβγά μαζί του. (από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
spapakons

Πιθανή προέλευση: από τον κοριό που βάζουν για παρακολούθηση. Ψόφιος κοριός σημαίνει χαλασμένος, που δεν μεταδίδει τίποτα. Συνεκδοχικά είναι αυτός που τον ρωτάνε και κάνει την πάπια, παριστάνει ότι δεν ξέρει τίποτα.

Από το τραγούδι Ο Μπάμπης ο φλου:

Όταν τον μπουζουριάζανε, ψόφιος κοριός ο Μπάμπης ο φλου!
Κι αν τον πολυρωτάγανε, έλεγε «φλου, όλα φίλε μου είναι φλου»!

#2
patsis

Νομίζω πως ο κοριός (το έντομο), όταν τον ανακαλύψεις και τον περιεργαστείς, μένει ακίνητος, μαζεύει τα ποδαράκια του και κάνει τον ψόφιο, με σκοπό να μην δώσει περαιτέρω στόχο μπας και σωθεί. Υπάρχει αυτή η ερμηνεία, διαδεδομένη, πιστεύω. Το έχω δει λάιβ, δεν ήταν πια και τόσο εντυπωσιακό, αλλά μπορεί πράγματι το λήμμα να εκκινεί από εκεί.

#3
vikar

Ε ναί, κι' εγώ έτσι τό 'χω.

#4
σφυρίζων

Playin' possum στα αμερικλάνικα.

#5
iron

Υπάρχει και στη γιόγκα μια στάση με το όνομα αυτό. Χρησιμοποείται και γενικότερα για ανακούφιση στη μέση κλπκλπ

[I]Ψόφιος κοριός

Ξάπλωσε ανάσκελα σε ένα στρώμα γυμναστικής. Σήκωσε τα πόδια ψηλά, να είναι παράλληλα μεταξύ τους, και λύγισε τα γόνατα σε γωνία 90ο μοιρών. Σήκωσε και τα χέρια ψηλά παράλληλα το ένα με το άλλο. Μείνε σε αυτή την στάση για 1 λεπτό και ανάπνεε αργά. Επανέλαβε το τρεις φορές.[/I]

από εδώ

#6
dryhammer

Ο κοριός μπορεί να επιβιώσει σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικών συνθηκών. Κάτω από τους 16,1 ° C (61,0 ° F), οι ενήλικες μπαίνουν σε ημι-χειμερία νάρκη και μπορούν να επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης τους. .
Οι κοριοί όταν νιώσουν κίνδυνο παριστάνουν ότι είναι νεκροί

(απο κοριο-σάιτ)