Ως τραχανάς εννοείται γενικά ο βλάκας, ως τραχανοπλαγιάς δε ο αγροίκος (βλ. και τραχανοπλαγιέρο). Το γεροτραχανάς αποτελεί έναν ευρύ απαξιωτικό χαρακτηρισμό για κάποιον ηλικιωμένο, ότι δηλαδή είναι ταυτόχρονα γέρος και έχει φυράνει, ενώ είναι και αγροίκος μπουρτζόβλαχος ή έστω παρωχημένος τ. μπάρμπα-Μπρίλιος. Όπως το φαγητό που έχει συνδεθεί με παρωχημένες παραδόσεις και με την ύπαιθρο και τους αγροίκους τρόπους.

Πάσα: Gatzman.

  1. ΑΜΦΙΘΕΟΣ : Να τρέχαμε να σου φέρω την ειρήνη, αλλά κάτι γεροαχαρναίοι το μυριστήκανε κι αγρίεψαν, γεροτραχανάδες δηλαδή στουρναρόβλαχοι, καψαλισμένα σφεντάμια, βουνίσια, παλαιοί πολεμιστάδες του Μαραθώνα, αγύριστα κεφάλια, Περσοφάγοι. (Εδώ).

  2. Αυτος που την γ@μησε ειναι ο γεροτραχανας και το ψωφαζερ ..
    Ηρθε ο καιρος να του δωσω τα βαρδουλα στο χερι... (Εδώ).

  3. Δεν παμε στην Βουλγαρια για τα χαλασμενα δοντια μας, μονοι μας τα χαλαμε γιατι εχει ωραιες Βουλγαρες οδοντιατροι και οχι κατι γεροτραχαναδες Ελληνες οπως εδω.
    Ασε που ειναι και ομοθρησκες ορθοδοξοι και κανουν και τον σταυρο τους. (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
HODJAS

Υπάρχει και ως γερο-ταρνανάς.

#2
iron

χαχαχα πολύ καλό!

#3
Khan

Στω! Αναρωτιέμαι μήπως μπορεί να έχει σχέση και με το ότι ο τραχανάς είναι ένα εύκολο φαγητό για ηλικιωμένους.

#4
GATZMAN

Λέγεται και για παλιομοδίτες αλλά και για νέους ακόμα που είναι κλεισμένοι στο σπίτι.

#5
Khan

Όντως, ο Ηλίας Πετρόπουλος στα Καλιαρντά το εξηγεί από το ότι οι ηλικιωμένοι παλαιότερα που είχαν χάσει τα δόντια τους και δεν είχαν την δυνατότητα να φορέσουν τεχνητή μασέλα έτρωγαν φαγητά, όπως ο τραχανάς.