Καλά είναι δυνατόν να λείπει αυτό; Κόβω λάσπη σημαίνει ότι φεύγω γρήγορα, την κάνω, σπάω, εξαφανίζομαι. Λέγεται περισσότερο όταν η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και θέλουμε να ξεφύγουμε. Μπορεί όμως και να πούμε απλά ότι φεύγουμε. Σαν εντολή κόψε λάσπη σημαίνει και φύγε γρήγορα (αλλιώς την πούτσισες).

Πιθανή εξήγηση, όπως με το αυτοκίνητο όταν κάνει κανείς απότομα μεταβολή αφήνει σημάδια σε χωματόδρομο, έτσι εννοούμε ότι θα φύγω τόσο γρήγορα που θα κάνω σημάδια στον δρόμο, θα κόψω λάσπη.

(Μαθητές καπνίζουν κρυφά στις τουαλέτες, ενώ έρχεται ξαφνικά ένας καθηγητής προς το μέρος τους)
- Μαλάκες κόψτε λάσπη έρχεται ο Σπασαρχιδόπουλος!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Υπήρχε ως κόψε λάσπη.

#2
spapakons

Μετά το είδα, sorry. Αν μπορούν οι μοδερατόρες να συννενώσουν τα δύο λήμματα για να μην υπάρχει πλεονασμός.

#3
iron

ο μοδεράτορας που το διάβασε δηλώνει δημοσίως ότι είναι η ΜΟΝΗ δουλειά μοντιλικίου που σι-χαί-νε-ται! ο επόμενος που θα δει το σχόλιό σου, είμαι σίγουρη ότι είναι πιο καλό παιδί και θα το κάνει.

επίσης για τέτοια θέματα στέλνε Αναφορά, πιο καλά (τυπικό και πρακτικό το θέμα, τπτ άλλο)

εχμ... αυτά.

#4
Galadriel

Βίκαρ με κάνεις να ντρέπομαι για τη βαρεμάρα και των δυο μας, εύγε τέκνο.

#5
iron

αχαχαχχχχ!

#6
deinosavros

(Οι επιβάτες είναι καιρός να αντιληφθούν ότι το σκάφος πλέει ακυβέρνητο. Ας περιμένουμε σκάρτες δυό βδομαδούλες και θα διαπιστώσουμε αν οι Μάγιας ήταν παλαιοημερολογίτες)

#7
iron

το σκάφος είναι μια χαρά, ποτέ δεν ήταν καλύτερα, απλά ο βίκαρ τεμπελιάζει, σιγά και το καινούργιο (αφού ΠΑΝΤΑ ο βίκαρ φταίει, τι με κουράζεις χρονιάρες μέρες βρε δεινό) :Ρ

#8
Galadriel

Δε θα πάθουμε τίποτα στην Ελλάδα, είμαστε 100 χρόνια πίσω :P (το σκάφος έχει κυβερνήτη, ίντα το θες το κινητό αφού δεν το σηκώνεις :D)

#9
deinosavros

Quod erat demonstrandum. Μια ατυχής συγκυρία στις επικοινωνίες γίνεται πρόφαση για να μην ασχοληθούμε με την προϊούσα σήψη και την ηδονοθηρική ατμόσφαιρα σταρχιδικού συβαριτισμού που κατατρύχει τον ιστότοπο.
Θα με θυμηθείτε, αλλά θα είναι πλέον απελπιστικά αργά. 'Eσσετ' ήμαρ... :-PPPPPP

#10
Galadriel

Κάθε φορά που ακούω για συβαριτισμό θυμάμαι τη γράνα... Επίσης αυτό το «θα με θυμηθείτε» μου θυμίζει στάνταρ το ανέκδοτομε την τυρόπιτα όποτε το ακούω. Και αφού σας άφησα να αγγίξετε τον συννεφένιο συνειρμικό μου κόσμο περνάμε στον ασυνάρτητο:

Τι θες δηλαδή βρε δεινόσαργε που σε χάλασε η ηδονοθηρία, που αναρρωτιέμαι τι είναι αυτό που σου έδωσε αυτή την αίσθηση δηλαδή αλλά ας υποθέσουμε ότι ισχύει, τι θες ξαναλέω, να γράφουμε πονώντας και κλαίγοντας, με το ένα χέρι χτυπώντας πλήκτρα και με το άλλο χαράζοντας τα κορμιά μας με πυρωμένα καρφιά; (αν και εδώ που τα λέμε τώρα που το σκέφτομαμι μια κινκιά την έχει αυτή η εικόνα αλλά ας αντιπαρέλθω)

Ποτέ δεν θα είναι αργά πλέον, το αργά έχει περάσει και είμαστε στο μετά-αργά, δηλαδή παίζει και να έχουν τελειώσει οι συζητήσεις περί παρακμής πριν μπεις καν, κάποιες απαυτές εγώ τις είχα ξεκινήσει, σο η ιστορία έδειξε ότι ήμουν μία Μάγια τ., έλεγα ο κόσμος τελειώνει και δεν τελείωσε τελικώς, υπάρχει έστω και λόγω αδράνειας.

(η εκθεσού μου θα ήταν περήφανη για τον εαυτό της «θα φτάσεις σαράντα και ακόμα θα γραφεις προτάσεις των εφτά γραμμών»)

#11
Khan

Νταξ, έχεις άλλη μια δεκαετία για να μικρύνεις τις προτάσεις σου...

#12
Galadriel

Το λες; αχαχαχα

#13
Galadriel

Α, να τώρα το θυμήθηκα κι αυτό, δεινό, πχ εδώ μέσα έχουμε φύγει ένα κάρο αρκετές φορές, έχω φύγει εδώ και καιρό εγώ, και κοιτάω στο σάιτ και τι να δώ; Παρόλο που έφυγα είμαι εδώ. Πώς γένιν αυτό; Και ο χαν έχει φύγει μετά δηλώσεων αυτός τον κλάψαμε κιόλας, και κοιτάω στο σάιτ και τι να δω; Εδώ κι ο χαν. Πώς γένιν αυτό; (εμείς με τα δικά μας νικνέιμ δηλαδή γιατί είμαι σιγουρη ότι κι άλλοι που φύγαν διαβάζουν με άλλα). Έτσι που λες, παράλληλο σύμπαν το μαγαζί, ύλη και αντιύλη, φεύγω τώρα πα να δω τους κινέζους να κάνουν τούμπες. Χρόνια πολλά είπαμε;

#14
deinosavros

ΜΑ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΜΤ;;;;;;; Ετσι που γράφει κιόλας το «αναρρωτιέμαι», αναρωτιέμαι αν συλλογάται ή αν αναρρώνει :-PPPPPP

Χρόνια Πολλά (και Καλά βεβαίως βεβαίως)

#15
salina

[Εγώ κατάλαβα ότι ο δεινόσαυρος περιμένει πως και πως την καταστροφή. επέζησε της πρώτης, αυτής που αφάνισε τ αδελφάκια του, και θέλει να δει αν θα επιζήσει και για δεύτερη φορά :Ρ]

#16
Galadriel

Μας την είπε τώρα.

#17
deinosavros

Σιγά μην την έβγαζα καθαρή και τώρα βρε Σαλίνα μου, ποιός είμαι, ο Μητσοτάκης (μπρρρ) είμαι;

Γκαλά, να φύγω και γω και να ξανάρθω με άλλο νικ, Μοσχαροκεφαλή που λέγαμε; Μπα, άσε, βαριέμαι...

#18
Galadriel

Ε, μα.

#19
vikar

Σχετικά με τη χρονολόγηση της φράσης, κλέβω απ' τον σημερινό κυρ-Σαράντ:

[I]Την γαλλικήν φράσιν prendre la poudre d’escampette, σημαίνουσαν δραπετεύειν και αντιστοιχούσαν εις το ημέτερον δημώδες “το κόπτω λάσπην”, μετέφρασέ τις επί λέξει “έλαβε την κόνιν της εσκαμπέττης”, κόνιν ήτις δεν ευρίσκεται εις κανέν φαρμακείον.

(Μπάμπης Άννινος, [/i]Ο σύλλογος των εισαγγελέων και άλλα ευθυμογραφήματα*, Αθήνα, Ελευθερουδάκης, 1925.)*

#20
vikar

(Να προσθέσω οτι τη χρονολογία τη βρήκα στο άρθρο της Βικιπαίδειας για τον Άννινο.)