Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες άουτινγκ:

  • Το οικειοθελές «βγάλσιμο από την ντουλάπα»:Όταν μια μέχρι πρότινος κρυφή ντουλαπίστρια εκδηλώνεται και εξέρχεται επισήμως εκ του ερμαρίου. Η γκεοσύνη άλλοτε πανηγυρίζεται εν χορδαίς και οργάνοις και άλλοτε αναδύεται πιο απλά χωρίς φτερά και τυμπανοκρουσίες.
  • Το σεξιστικό κράξιμο κάποιου υποτιθέμενου ομοφυλόφιλου από τρίτους: Φαινόμουνο βαθύτατα φασιστερό, όπως όταν η «Αυριανή» αποκαλούσε τον Μάνο Χατζηδάκι «χαμερπή ομοφυλόφιλο» και «κίναιδο ολκής», προτρέποντας τους γονείς να προστατευόσουν τα παιδιά τους «από το ηθικό ΑIDS αυτού του βρωμερού υποκειμένου» (εδώ, βλ. και παράδειγμα 2).
  • Η δημόσια παραδοχή κάποιου «ένοχου μυστικού», όχι ντε και καλά σεξουαλικής φύσεως:Όταν πιχί κάποιος παραδέχεται ότι έχει κάνει πλαστική εγχείριση, είναι άθεος, την έχει μικρή, κ.ά. (βλ. παράδειγμα 3)

    Εκ του αγγλικάνικου outing.

1.
Περιμένω να γίνει ένα άουτινγκ στους ομοφιλόφιλους συντρόφους που είναι στην κυβέρνηση (...) να βγούνε να πούνε ότι είναι ομοφιλόφιλοι όσοι είναι και είναι αρκετοί (...) Αυτός ο άνδρας ο Βαρουφάκης ο Γιάνης (...) εκεί που είχε ανάψει η κουβέντα δεν άντεξε (...) και άρχισαν να του φεύγουν τα χέρια αριστερά και δεξιά σαν κοπελίτσα, ο δε Τσακαλώτος αφέθηκε κι αυτός σαν πεταλουδίτσα (...) ο Σακελλαρίδης - προσέξτε, αυτά είναι σοβαρά σημειολογικά - φεύγει κανονικά σαν κοπέλα τελειωμένη, δηλαδή δεν μπορεί να συγκρατηθεί... (Τζίμης Πανούσης «Στο Μικρόφωνο» του e-roi.gr, 4/2/15)

2.
Αλλά και άλλοι «εθνοπροδότες» υφίστανται τακτικό «άουτινγκ» από τις ναζιστικές φυλλάδες:

  • «Η γνωστή για τις “ανωμαλίες” της Λιάνα Κανέλλη θα ”βραβευόταν” φέτος με το επαίσχυντο “βραβείο Ιπεκτσί”…» («Στόχος», 10.2.1993).%
  • Όταν κάποιοι έγραψαν σε αθηναϊκό τοίχο ότι «Ο Μεγαλέξανδρος ήταν αδελφή» -Μάρτιος 1993- τα πυρά, προφανώς, στράφηκαν εκ νέου κατά των «προδοτών ομοφυλοφίλων». «Υπερασπιζόμενος τα όσα έγραψε για τον κοσμοκράτορα μας Μεγαλέξανδρο η σπείρα των Δημητράδων, ο εραστής του Γιωργάκη Παπανδρέου, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, παρουσίασε “πίνακα” όλων των διασήμων Ελλήνων στους οποίους απέδωσε τις δικές του ιδιότητες» (17.3.1993)

3.
Κάνω άουτινγκ για το μικρό μου πουλί, να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι μικροτσούτσουνοι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Και στην Ελλάδα, όπως και στον αγγλόφωνο κόσμο (κυρίως Η.Π.Α.) υπάρχει η σύγχυση μεταξύ outing (άουτινγκ) και coming out (κάμινγκ άουτ, βγαίνω (από την ντουλάπα). Νομίζω όμως πως είναι ολοένα και περισσότερο ξεκάθαρη η διαφορά μεταξύ τους και η κατ' αντίστιξη χρήση τους.

Το πρώτο (outing) είναι η δημόσια αποκάλυψη του ομοφυλοφιλικού σεξουαλικού προσανατολισμού άλλου προσώπου χωρίς την συναίνεσή του, είτε κατά λάθος, είτε με σκοπό να τον πλήξει κοινωνικά, ψυχολογικά κλπ, είτε χωρίς ιδιαίτερο σκοπό.

Το δεύτερο (coming out) είναι η οικειοθελής αποκάλυψη του ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού του ίδιου του προσώπου, κυρίως προς το άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον αλλά και ευρύτερα, δημόσια τέλος πάντων.

Δεν ξέρω αν λέγεται και αν υπάρχει coming out μέσω τρίτου, δηλαδή να πω σε κάποιον να αποκαλύψει δημόσια τον έως τότε δικό μου κρυφό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Παραπλήσια με τα ανωτέρω αναφέρονται στον σύνδεσμο προς το λήμμα outing της Wikipedia που παραθέτεις, σε συνδυασμό με το λήμμα coming out (επισημάνσεις δικές μου):

Outing is the act of disclosing a gay, lesbian, bisexual or transgender (LGBT) person's sexual orientation or gender identity without that person's consent.

Wikipedia

Coming out of the closet, or simply coming out, is a figure of speech for lesbian, gay, bisexual, transgender and asexual LGBT+ people's self-disclosure of their sexual orientation (or lack of) and/or gender identity.

Wikipedia

Τέλος, σημειώνω ότι η αποκαλυπτόμενη πληροφορία δεν αφορά μόνο ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό αλλά κάθε σεξουαλικό ή ασεξουαλικό προσανατολισμό, όπως λέει και το τελευταίο απόσπασμα.