Κομπρεμί είναι όρος κυρίως της πολιτικής και παραπολιτικής αργκό, που χρησιμοποιείται όμως και ευρύτερα, για να γίνει αναφορά σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συνδιαλλαγές και συμφωνίες ή αλλιώς θεσμικές και παραθεσμικές αλλαξοκωλιές.

Οι συνασπισμοί αυτοί γίνονται ακριβώς κάτω από το τραπέζι, στη ζούλα, γιατί η ανοιχτή παραδοχή της συνεργασίας ή και του στόχου της συνεργασίας θα έβλαπτε την εικόνα των δυνάμεων που κάνουν το κομπρεμί στα μάτια του ευρύτερου, πολιτικού ή άλλου κοινού, οπαδών ή όχι των δυνάμεων που κάνουν το κομπρεμί - ή επειδή απλά απαγορεύονται, λ.χ. επειδή πλήττουν τον ανταγωνισμό, περίπτωση καρτέλ. Φυσικά το κομπρεμί γίνεται εις βάρος άλλων δυνάμεων, και γενικά της διαφάνειας.

Να σημειωθεί ότι η συμβολή στο κομπρεμί μπορεί να γίνει είτε «ενεργητικά», με τις λογής λογής αβάντες, ή «παθητικά», με το να γίνονται διάφορα σκοτεινά σημεία της όλης κατάστασης γαργάρα ή με τα εν ψυχρώ «αδειάσματα» διαφωνούντων με το υφασματοσκοπούμενο κομπρεμί. Αρκετές φορές επιμέρους στόχος ενός κομπρεμί είναι το να γίνει ανεμπόδιστα σομπρέρο.

Σχετικά με την ετυμολογία, υποψιάζομαι ότι πρέπει να είναι από το γαλλικό compromis = συμβιβασμός, ή con premis = με προειλημμένη απόφαση (;). Όποιος γνωρίζει ας σημειώσει, γιατί ο γραφών είναι άγαλλος.

Αλίμονο, κανείς χώρος δεν είναι μονωμένος από τα κομπρεμί ή τις υποψίες τους, όπως φανερώνει και το σκάνδαλο της μπαγαποντοδοσίας στο παρόν site, που απεκάλυψε ο δαιμόνιος μαχόμενος δημοσιοκάφρος V.R.Astaman.

πολιτικό κομπρεμί
Έχουμε πρόταση εξουσίας, αλλά δεν θα φτιαχτεί με κομπρεμί με τα σημερινά κόμματα, είπε η Αλέκα Παπαρήγα στην Καρδίτσα.

οικονομικό κομπρεμί
- δημοσιογράφος Ελευθεροτυπίας (από τα 1998): Πιστεύετε ότι υπήρξε ένα άτυπο «κομπρεμί» η έστω κάποια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του κ. Kωστόπουλου, που αποσύρθηκε, και του κ. Λάτση, που έδωσε ένα χαμηλό τίμημα; Tι δείχνει αυτή η χαμηλή προσφορά;

- Μιχάλης Σάλλας (δ.σύμβουλος της Πειραιώς) «Δεν νομίζω ότι υπήρξε κανένα «κομπρεμί» στην υπόθεση. Σε ό,τι αφορά την Πίστεως, είναι μια τράπεζα μεγάλη, με μακρά Ιστορία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, πολυμετοχική».

πολιτιστικό κομπρεμί
Μονάχα η Άσπα άξιζε κι αυτή γιατί είχε τσαγανό, δεν υποτάχτηκε στα κομπρεμί και τα γλυψίματα, τους τα έκανε όλα μπουρδέλο κι έφυγε...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

έλειπε...σωστόστ!

#2
Vrastaman

Σύντροφε Χαλ, σε πείσμα του κάθε μπαγαποντοδοσίλογου προέβης σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη: το κομπρεμί δεν ετυμολογείται εκ του com + promis, όπως προσπαθούν να μας επιβάλλουν τα μυστικά κέντρα αποφάσεων των ιλλουμινάτι, αλλά εκ του con + promis! Δηλαδή το αιδοίο της επαγγελίας που οι λακέδες των ξένων και ντόπιων μουνοπωλίων έχουν υφαρπάξει για ιδιωτική και μόνο αιδοιολειξία! Αίσχος!

#3
xalikoutis

ο λαλά! το υπεσχυμένον αιδοίον, μα τις χίλιες ρέμουλες! Να δούμε αν τα μουνοπώλεια θα επιτρέψουν να πάρεις το [URL=]Πούλι[/URL]τζερ, μετά και από αυτό το ρεπορτάζ-κώλαφο!