Επιλεγμένες ετικέτες

Επιπλέον ετικέτες

Σλανγκ μεταξύ των Ελλήνων των Βρυξελλών. Περιγράφει τον/την υπάλληλο των διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στην πόλη, κυρίως της ΕΕ αλλά και οργανισμών-δορυφόρων της. Ο όρος έχει μια δόση απαξίωσης, διότι ειρωνεύεται τον ιδρυματισμό και καριερισμό των ευρωυπαλλήλων, και μια δόση μομφής για τους αισθητά καλύτερους όρους εργασίας τους σε σχέση με άλλους κλάδους. Επίσης, υπάρχει στον όρο και ένας τόνος ειρωνείας μπροστά στην υποστήριξη (προσποιητή ή μη) των ευρωπιόλων στα πολιτικά/ιδεολογικά κάθε φορά προτάγματα της ΕΕ.

1) - Ευτέρπη, χάρηκα! Είμαι καινούργια στις Βρυξέλλες.
- Γεια σου Ευτέρπη! Ποιο είναι το DG σου;
- Τί είναι DG;
- Α δεν είναι ευρωπιόλα ε;

2) - Γιατί έχει τόσο κόσμο αυτό το μαγαζί;
- Είμαστε κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι όλοι ευρωπιόλοι αυτοί

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Αποτελεί έργο όχι σημαντικό και πιθανώς γίνεται – ολοκληρώνεται καταναγκαστικά, χωρίς δηλαδή να το θέλει ο κύριος του έργου ή ακόμα και αυτός που το υλοποιεί. Παλαιότερα τα πάρεργα δινόντουσαν για υλοποίηση σε υπαλλήλους/εργαζόμενους χαμηλότερης διοικητικά-μορφωτικά, κατάστασης αφού εξ’ ορισμού αποτελούσαν «αναγκαστικές αγγαρείες».

Δεν με νοιάζει τι κάνει ο τάδε προϊστάμενος, αυτό που κάνει αποτελεί πάρεργο για την εταιρεία.

Δεν μπορεί να καταλάβει ότι ασχολείται με πάρεργο, τόσο βλάκας είναι.

Του έλεγα ότι κάνει πάρεργο αλλά αυτός το είχε πάρει πολύ θερμά. Δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι οι ΔΧ είναι πάρεργο του Κ/λογίου.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Συνήθης χαρακτηρισμός για πρόσωπο που τα χαρακτηριστικά του δεν συνάδουν με την πάγια τακτική ή συμπεριφορά της ομάδας στην οποία, συνήθως χωρίς επιλογή, ανήκει. Συνήθως χρησιμοποιείται στο Δημόσιο Τομέα, για άτομα/πρόσωπα που εναντιώνονται στα συμφέροντα της «Ομάδας». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την γνωστή φράση «Ήρθαν τα ήμερα να διώξουν τα άγρια»

Μεγάλο φρούτο ο καινούργιος προϊστάμενος

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Παλιακός όρος, συνήθως χρησιμοποιούμενος στο Δημόσιο Τομέα, από Τμηματάρχες, Διευθυντές κλπ και χρωματισμένος με ελαφρώς υποτιμητικό τόνο, όχι βέβαια όσο ο σύγχρονος όρος "Διοικητικοί".Το "Παιδί" χρησιμοποιείτο για κλητήρες, θυρωρούς κλπ βοηθητικά στελέχη τα οποία συχνότατα ήταν άνω των 50 ετών. Απαντάται ακόμα σε υπηρεσίες όπως τα Δασαρχεία και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.

- Τι θα γίνει ρε Γιαννάκη; Τις ετοίμασες επιτέλους εκείνες τις καταστάσεις; - Μάλιστα, κύριε Γενικέ. Τις στέλνω αμέσως με ένα Παιδί.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Εκτός από το «υποτιμητικό ράπισμα εις τον σβέρκο» συνηθίζεται να χρησιμοποιείται και για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, άκα ΦΠΑ.

Και αυτό όχι μόνο λόγω της ομοιότητας με τα αρχικά του αλλά και γιατί o ΦΠΑ αποτελεί εκ των πραγμάτων μια οικονομική φάπα στον εκάστοτε καταναλωτή.

  1. - Και πόσο πάει το μαλλί;
    - Με φάπα ή χωρίς;

  2. «ΦάΠΑ 2% στον καταναλωτή, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε πριν από τις κάλπες.»

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Σκωπτικό παρωνύμιο για την ομάδα του Ολυμπιακού, επειδή θεωρείται ότι είναι ομάδα του δημοσίου, Δ.Ε.Κ.Ο., δημόσιο φορέβα κιέτσ', λόγω του ότι και καλά έχει ευνοηθεί/ διευκολυνθεί από το κράτος, έχει ευνοηθεί από διαιτησίες και παράγκες, ώστε να αναδεικνύεται πρωταθλητής κατά διορισμό και όχι με το σπαθί του κ.ο.κ. (Βλ. ομάδα του δημοσίου για περισσότερα).

1. Άγριο ξεβράκωμα του διορισμένου πρω(κ)ταθλητή στο Γ. Καραϊσκάκης. Ο ψυχωμένος Παναθηναϊκός του Βονόρτα, του Χουχούμη, του Μπαρμπαρούση και του Τριανταφυλόπουλου στην καλύτερή του φετινή εμφάνιση απέσπασε ισοπαλία 1-1 και ανάγκασε 35.000 κόσμου να γιουχάρει άγρια τους γηπεδούχους…

2. Ποιος «διορισμένος»; Πραξικοπηματικά ΜΟΝΑΡΧΗΣ

3. Βγαλμένη από τις χειρότερες εποχές της ποδοσφαιρικής παράγκας η σφαγή της ΑΕΚ απο τον διορισμένο και στο βόλεϊ Ολυμπιακό. Η ομάδα του λίμανιου πήρε αλλη μια νίκη-ντροπή, μια νίκη-ονειδος, αυτή την φορά στο βόλεϊ με 3-1 χάρη, στον διαιτητή Γεροθόδωρο.

Χακερόνι κάνει πλάκα με την Βικηπαίδεια (από Khan, 15/04/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Δημόσιες Επιχειρήσεις Και Οργανισμοί. Λέγεται όμως έτσι από τους αντιπάλους της και η ομάδα του Ολυμπιακού, επειδή θεωρείται ως ομάδα του δημοσίου (βλ. λήμμα για πλήρη ανάλυση). Λιγότερο και ο Π.Α.Ο.Κ. λέγεται ΔΕΚΟ ή ΔΕΚΟ του Βορρά ως γαύρος του Βορρά.

1. Όμως, τα πάντα περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν πλησιάζουν οι αναμετρήσεις με τη ΔΕΚΟ του Πειραιά!

2. το ειχε πει στο τηλεφωνο οτι δε μπορουσε να κανει τιποτα... υπονοουσε μαλλον οτι η δεκο δεν περνουσε τη σεντρα.

3. Χτες έγινε ο πρώτος ημιτελικός για το Κύπελλο Ελλάδος μεταξύ του ΘΡΥΛΟΥ και της ΔΕΚΟ του Βορά στο Καραισκάκη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Παροιμιώδες μαργαριτάρι που κάποτε ξεστόμισε ο πο(ρ)δοσφαιριστής Βαμβακούλας σε τηλεοπτικό πάνελ με θέμα τη βία στα γήπεδα.

Όπως αναφέρει το Πρώκταγκον, «δεν επρόκειτο για ευφυολόγημα, ο Νικόλας δεν είχε πρόθεση να κάνει χιούμορ αν και μπορούσε να γίνει ολόκληρος ένα αστείο. Ήταν η εποχή του πρώιμου ΠΑΣΟΚ κατά την οποία η «Αλλαγή» έσπερνε επιτροπές και θέριζε γραφειοκράτες.»

Η έκφραση υιοθετήθηκε με θέρμη από την λολαδερή κοινότητα των αστειατόρων και εκφέρεται όταν δυσκοίλιοι φορείς (κυρίως του δημοσίου) κρύβουν την αναποφασιστικότητα, ανεπάρκεια και ευθυνοφοβία τους (ή τα τρώνε) συστήνοντας ατέρμονες επιτροπές επί επιτροπών.

1.
Εγώ επέμενα για το Βαμβακούλα. Να κάνουμε μια τριμερή επιτροπή με πέντε άτομα, να τα βρούμε, να σώσουμε τη χώρα. Δυστυχώς δε με άκουσαν...

2.
Η κατάσταση ξεφεύγει πια απ’ τις τραγικές της διαστάσεις και γλιστράει σε άκρως κωμικές. Αίφνης μια τριμερής επιτροπή από τρία μέλη για κάθε μέρος (κάτι που ούτε ο Βαμβακούλας είχε φανταστεί) αναγορεύεται σε μεσολαβητή, σε συντονιστή, σε επόπτη, σε δικτάτορα μεταξύ των Υπουργείων, σε επιτηρητή του ίδιου του Πρωθυπουργού, όστις μπαίνει έτσι υπό την κηδεμονία του κ. Ψαριανού! Ή της κ. Ρεπούση (που έχει και πιο ανθρώπινο πρόσωπο). Προβλέπει κάποιος θεσμός ένα τέτοιο όργανο, ου μην και σχήμα; Και γιατί αύριο, άλλος τις μαραχοτρίφτης να μην επινοήσει και μιαν 19μελή Επιτροπή από 45 άτομα (κι ενός κοκόρου γνώση) που θα κάνει κουμάντο στις σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον ΦΠΑ στις μπουγάτσες;

3.
Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ…που θα ελέγχει (!) τη κυβέρνηση θα είναι εννεαμελής αφού κάθε τροϊκομματικό μέρος θα έχει τρία μέλη. Και για να μας ξεμπερδέψει ο Βαμβακούλας, θα μαζευτούμε εννιά μέλη για να φτιάξουμε μια τριμερή επιτροπή.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Περιπαικτικός χαρακτηρισμός για την -κατά κύριο λόγο- ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη ομάδα έχει κατηγορηθεί από το σύνολο των φιλάθλων για οικονομικές και άλλου είδους ελαφρύνσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όπως διαγραφές χρεών, «δανεικά και αγύριστα», «στραβά μάτια» σε παράνομες μεταγραφές, μη επιβολές ποινών και πάμπολλες ακόμα παρόμοιες πράξεις. Η ιστορία, όπως αναφέρουν, ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς και καταλήγει μέχρι και στις μέρες μας.

Παρ' όλ' αυτά όμως πιστεύω πως ο χαρακτηρισμός εδραιώθηκε κυρίως κατά το τέλος του 80' όταν τα ηνία της διοίκησης του Ολυμπιακού πήρε στα χέρια του ο Γιώργος Κοσκωτάς, το όνομα του οποίου συνδέθηκε λίγο αργότερα με απάτες σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και εμπλεκόμενους αρκετούς υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Έτσι, με όλες αυτές τις άμεσες βοήθειες και διευκολύνσεις των κυβερνήσεων, συνειρμικά η ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς άρχισε να θεωρείται ως ομάδα του ελληνικού δημοσίου και οι παίχτες της ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Άλλοι χαρακτηρισμοί: γκέι (από το gayρος), θρήνος και βοθρύλος (σε απάντηση του επίσημου θρύλος), έφηβος, γαύρος (κλασικό) αλλά και το χαρντκόρ απόγονος του Στόλου.

Η ομάδα του δημοσίου, την οποία καλούμαστε να σκίσουμε την Κυριακή, είναι ότι πιο βρόμικο στο χώρο του ποδοσφαίρου έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος και όλα τα Βαλκάνια γενικότερα. (από νέτι)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Μπορεί να σημαίνει και κάποιο χαρτόσημό ή άλλο έγγραφο που ξεκωλωθήκαμε από υπηρεσία σε υπηρεσία για να το πάρουμε.

Το πήρα επιτέλους το ξεκωλόσημο και τελείωσα με την χαρτούρα. Άιντε τώρα να δούμε πότε θα βγει η σύνταξη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία