Τη φράση τη χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ότι βρισκόμαστε ενόψει δυσκολιών / χωσίματος της αρκούδας / λάκκου με τα κωλοδάχτυλα.

Έχει την έννοια ότι ερμηνεύουμε ορισμένα δυσοίωνα σημεία ως δυνάμενα να μας οδηγήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που θα μας βάλουν νέφτι στον κώλο και θα μας κάνουν να τρέχουμε κωλοπιλάλα, όπως δηλαδή ο καπνός δηλώνει ότι κάπου έχει πιάσει φωτιά και ειδικά όταν είναι πυκνός ότι η φωτιά βρίσκεται κοντά μας και σύντομα θα επεκταθεί στα μπατζάκια μας ή ακόμη και τον κώλο μας.

Σε άλλη περίπτωση (παρ. 2), η φράση δηλώνει ότι έχουμε χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο / μηχάνημα / όργανο σε τέτοιο βαθμό, που το έχουμε ξεσκίσει και είναι έτοιμο να τα φτύσει και μας προειδοποιεί βγάζοντας καπνούς. Στα πλαίσια αυτής της χρήσης, συναντούμε σε δημοτικό τραγούδι τη στροφή «Πυκνοί καπνοί / απ' της Χάιδως το μνί / την καπότα μου τυλίξαν / και τον μπούτζον μου μαυρίσαν».

  1. (σχόλια αναγνωστών πρωτοσέλιδων εφημερίδων κρεμασμένων στο περίπτερο) - Τί λέει εδώ; Νέοι φόροι; Αύξηση των τελών κυκλοφορίας και ασφαλίστρων αυτοκινήτων, αυξήσεις διδάκτρων, τιμών καυσίμων και λογαριασμών ΔΕΚΟ μας περιμένουν από Σεπτέμβριο;
    - Πυκνοί καπνοί...

  2. - Ακόμη να το αλλάξεις το ανεμιστηράκι του υπολογιστή σου ρε πστ μου; Δεν βλέπεις ότι κάνει θόρυβο και τα έχει φτύσει; Τί περιμένεις; Να δεις να βγάζει και πυκνούς καπνούς;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία