Στην μπασκετική ιδιόλεκτο είναι ένας ψηλός παίκτης που παίζει center ή στην χειρότερη των περιφτώσεων power forward και κάνει τα ακόλουθα: Με το να κάνει screens και μπλόκα ελευθερώνει διαδρόμους απογείωσης για τους συμπαίκτες του, ώστε αυτοί να λεϊαπάρουν ή να κάνουν μια γερή γκαρφωματάρα. Αφεδύο, αν οι συμπαίκτες στην επίθεση ή οι αντίπαλοι στην άμυνα αστοχήσουν, ελέγχει την προσγείωση της μπάλας στο παρκέ ή στα χέρια του με το να κάνει έγκαιρα μπλόκα στο χώρο και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει άλλος στην περιοχή για να του πάρει το rebound- σκουπίδι. Σε αυτό βεβαίως είναι σημαντικός ο κανονισμός ότι οι επιτιθέμενοι δεν μπορούν να παραμείνουν πάνω από τρία δευτερόλεπτα στην βαμμένη περιοχή κάτω από το καλάθι, οπότε σε αντίθεση με τον επιτιθέμενο, ο αμυνόμενος ψηλός μπορεί να κατασκηνώσει κάτω από το καλάθι και να διεκδικήσει την περιοχή για την πάρτη του αποκλείοντας τους άλλους με το σώμα του και με μπλόκα. Ο ψηλός ελέγχει άλλωστε την εναέρια κυκλοφορία με το να μοιράζει τάπες, αν κάποιος πάει να του αμφισβητήσει την περιοχή του, και με το να τσεκάρει ό,τι μπαλιά περνάει από αυτήν. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι όντως ο ψηλός έχει ρόλο ελέγχου συγκεκριμένης περιοχής εναέριας και επίγειας και ότι είναι μια αποστολή που θέλει και αρκετή ευφυία και προσοχή, μπασκετικό μυαλό, πέρα από κατάλληλο σώμα. Η μεταφορά αυτή είναι προσφιλής στον Βασίλη Σκουντή.

Πάσα: allivegp.

  1. Οι δυο «ψηλοί» της Μπαρτσελόνα έλεγξαν την εναέρια κυκλοφορία, θωράκισαν την ρακέτα και πέτυχαν και κρίσιμα καλάθια στην απέναντι πλευρά. (Δώθε).

  2. Στη δεύτερη περίοδο, η Πρόκομ δε βγήκε στο παρκέ. Οι διάδρομοι στην περιφέρεια έκλεισαν, ο Ολυμπιακός έλεγξε απόλυτα την εναέρια κυκλοφορία και με αιχμή του δόρατος τους ψηλούς (Βούϊτσιτς κυρίως αλλά και Μπουρούση, Πρίντεζη, Σχορτσιανίτη) αύξησε το προβάδισμα. (Κείθε).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε