Πέραν της στάνταρ σημασίας -η γάζα κλπ που προστατεύει ένα τραύμα, η λέξη επίδεσμος χρησιμοποιείται ειρωνικά για να χαρακτηρίσει:

  1. Έναν φορτικό ερωτικό δεσμό, μια σχέση κλειστοφοβική όπου υπάρχει μια αρρωστημένη αλληλεξάρτηση. Μεγάλο κόλλημα.

  2. Τον έναν από τους δυο του ζευγαριού που έχει αυτού του είδους τη σχέση. Ενίοτε τη λέμε, μισοαστεία-μισοσοβαρά, και για τον σύντροφο μας. Μακριά από μας.

Ένας δεσμός γίνεται επίδεσμος ακριβώς όταν είναι μονίμως κολλημένος επάνω μας. Λευκοπλάστ και τα λοιπά.

Και ίσως να υπονοείται και ότι η σχέση αυτή είναι και μια προσπάθεια να σκεπαστεί ένα τραύμα. Τώρα, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει ένα απλό τσιρότο είναι άλλη ιστορία.

  1. - Τι έγινε, θα πάμε Φολί κιέτσ' απόψε; - Ναι, μωρό μου... Και θα περάσει και η Δήμητρα πιο αργά να πει ένα γεια...
    - Έλεορ, ρε πστ!, όχι πάλι... και θα μας κουβαλήσει και τον επίδεσμο... τι του βρίσκει του μαλακοκαύλη, πολύ θά 'θελα να ξέρω... αλλά, τέτοια Γιαλόμα που 'ναι η δικιά σου τι περιμένεις...

  2. «Μου αρέσεις», είπες στην αρχή και τώρα, μετά από λίγο διάστημα, μου είσαι απαραίτητος. Παραδεχτείτε το. Ο δεσμός σας έγινε επίδεσμος, όπου και να πάτε θέλετε να τον κουβαλάτε μαζί σας. (Από περιοδικό της Vodafone)

  3. Η Ε. με την Π. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια «ζουν ένα δράμα». Τσακώνονται, χωρίζουν, σπάνε ο ένας τον άλλο στο ξύλο, τα ξαναβρίσκουν... και μετά ξανά από την αρχή. Είναι αυτό που λένε «αυτό δεν είναι δεσμός... είναι επίδεσμος». Και όμως αυτοί οι δύο είναι πολύ πολύ καλύτερα στην «αρρωστημένη» ρουτίνα τους από πολλούς φίλους και γνωστούς που έχω οι οποίοι αναζητούν μόνο τις υγιείς και ξεκάθαρα οριοθετημένες σχέσεις... (Από το http://provatos.blogspot.com)

  4. Όποιος εκεί έξω πιστεύει ότι δεν έχει φάει κέρατο ποτέ, είναι απλά γελοίος. Αφού δεν πιστεύω στην μονογαμικότητα, γιατί πονάω τόσο; Δεν θα έμενα αν δεν έκανα κι εγώ τα ίδια. Δεσμός - επίδεσμος θα μου πεις... Απ' την άλλη, έτσι ορίζεται η αγάπη; Με το να μην πηδάμε αλλού; Θα μου μάθει επιτέλους κάποιος να είμαι fuck-buddy; (Απορίες του Tristan από το http://reader.feedshow.com)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία