1. Εισαγωγή

Είναι δυνατόν να βασιστώ στο κώλο μου και να μπορώ να περιμένω πως το πράγμα θα πάει ρολόι; Των αδυνάτων αδύνατο θα πεις και θά 'χεις και δίκιο. Οπωσδήποτε... Είναι να το συζητάμε;... Πάντως αν χρήσει κανείς τον κώλο αυτόματο πιλότο, τότε... το βρακί θα χεστεί όπως και δήποτε, αφού ο κώλος αυτές τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων... τις έχει γραμμένες εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους.

2. Πλαίσιο εκφοράς του όρου

Πες πως κάνω μια δουλειά ή πως μετέχω σε ένα πρότζεκτ. Η εκφορά του όρου μπορεί να γίνει είτε κατά την υλοποίηση της εργασίας, είτε κατά την προγραμματισμένη υλοποίηση της, είτε μετά το τέλος της εργασίας. Ας συστήσουμε τώρα τους πρωταγωνιστές του έργου.

3. Ποιος είναι ο θεωρούμενος κώλος, τι εκφράζει το θεωρούμενο βρακί, τι εκφράζει το χεσμένο βρακί;

Στην ιστορία, βασίστηκα σε κάποιον που αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων (κώλος). Ο κώλος, ο άνθρωπος που τα έκανε μαντάρα δηλαδή, μπορεί να είμαι εγώ (στην περίπτωση αυτή βασίζομαι στον εαυτό μου), ή κάποιος άλλος. Το βρακί, αποτελώντας το firewall και φύλακα άγγελο της οικογένειας, εκφράζει την αίσθηση σιγουριάς, ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής... Λέμε τώρα! Το χεσμένο βρακί εκφράζει την αίσθηση απώλειας αυτής της σιγουριάς. Μπορεί να μιλάμε για οικονομική απώλεια, για συναισθηματική ανασφάλεια κλπ.

4. Τι θέλει να πει ο ποιητής εκφέροντας τον όρο;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άτομο που χειρίστηκε το θέμα έκανε τα πράγματα μούτι. Απειλήθηκε έτσι η αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς και της σταθερότητας που είχα. H έκφραση δείχνει εκτόνωση για τη λάθος απόφαση που πήρα να βασιστώ στον χειριστή της θεωρούμενης κατάστασης. Η εκφορά της φράσης γίνεται με περιφρονητικό ύφος και κούνημα του κεφαλιού.

5. Που μπορεί να οφείλεται το γεγονός πως ο χειριστής της κατάστασης τα έκανε κώλο;

Θα μπορούσε λοιπόν αυτός να:

  • έδειξε αδιαφορία, αμέλεια, ανευθυνότητα. Μπορεί να έδειξε συμπτώματα δυοξύνης,
  • μην ήταν οργανωτικός,
  • μην είχε την κατάλληλη εκπαίδευση,
  • μην είχε τις απαιτούμενες δεξιότητες,
  • ήταν αναξιόπιστος.

    Σημείωση: Τα αναφερόμενα δείγματα γραφής θα μπορούσαν να παρατηρούνται και σε μόνιμη βάση (άτομο του κώλου)

Παρατηρήσεις

  1. Υπάρχει περίπτωση να τα γνώριζα τα παραπάνω, αλλά μπορεί:
  • Να μην υπήρχε κατάλληλο άτομο κι ο χρόνος να πίεζε.
  • Να μην είχα εκτιμήσει καλά την κατάσταση.
  • Να προσδοκούσα βελτίωση (γνωστικά, συμπεριφορικά, κλπ).

    1. Υπάρχει περίπτωση να μη γνώριζα το άτομο, αλλά:
  • Βασίστηκα στα λόγια κάποιου που μου τον σύστησε.

  • Δεν ήμουν αρκετά έμπειρος ώστε να πιάσω στον αέρα με τι τύπο έχω να κάνω.
  • Δεν έκανα τις κατάλληλες ερωτήσεις για να διαπιστώσω πόσα απίδια βάζει ο σάκος, γιατί δεν είχα χρόνο, δεν το σκέφτηκα, κλπ.

-Άσ' τα... ο ξάδελφος μου, δεν είχε χρόνο και με παρακάλεσε από αντιπροχθές, να πάω να καταθέσω ένα φάκελο με τα δικαιολογητικά εγγραφής που χρειάζονται, για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που θέλει να παρακολουθήσει. Μου 'πε να το κάνω μέχρι χθες, που ήταν η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παράδοσης των ζητούμενων δικαιολογητικών. Δέχτηκα μεν, το ξέχασα δε. Και σήμερα που το θυμήθηκα... πήρα τηλέφωνο τον αρμόδιο και μου 'πε πως δεν τα δέχονται πλέον. Και τι να πω στον ξάδερφο τώρα;... - Το μυαλό σου και μια λίρα! Τον έκαψες τον άνθρωπο ρε μαλάκα!
- Άσ' τα... βασίστηκε στον κώλο του κι έχεσε το βρακί του.... - Μ' αρέσει που το λες ρε μαλάκα... Αλλά και εσύ μια ζωή ίδιος. Ανεύθυνος! Έπρεπε να το πει σε άλλον.
- Μου 'πε ότι δεν μπορούσε κανείς άλλος.
- Πίστευε ο άνθρωπος, πως θα βελτιώθηκες, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία βλέπεις.
- Και εγώ ρε γαμώτο έλπιζα να το θυμηθώ, αλλά... - Γκρρρ! Δ ι ο ρ θ ώ σ ο υ και σκέψου τι μαλακία θα του πεις για να τα μπαλώσεις!

Ο κώλος, ως πιλοτος: Ακούει ο Πύργος ελέγχου;... Bασίσου σε μένα...Οβερ (από GATZMAN, 18/10/09)Αξιολόγηση: Βασίστηκα στον κώλο μου κι εχεσα το βρακί μου (από GATZMAN, 18/10/09)Θα μπορούσε ο κώλος να γίνει αυτόματος πιλοτος; (από GATZMAN, 18/10/09)3η παρ/φος:Βρακί=παράγοντας σταθερότητας. Εδώ ο παράγ. σταθερότητας (Μπους) κινδυνεύει να δεχτει επιθεση στο δικό του παραγ. στθερότητας...από την Τουρκία (από GATZMAN, 19/10/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Jim Blondos

Εμπεριστατωμένη ανάλυση! Σπέκια!!!

#2
giorgiles

το σοβρακο μου βρομικο και πισω και μπροστα
κιτρινο απ τα κατουρα καφε απ τα σκατα

#3
GATZMAN

Θένκια και καραθένκια!