Έκφραση που χρησιμοποιούν οι βαριτζήδες, δηλαδή όσοι ασχολούνται με βάρη (weight lifting). Κατ' εξοχήν βαριτζήδες είναι οι μποντιμπιλντεράδες, με βάρη, όμως, τραβιούνται άσχημα κι άλλοι αθλητές, κυρίως του στίβου (στιβικοί / στιβάδες).

Το επίθετο κούφιες πάει σχεδόν πάντα πακέτο με το ουσιαστικό επαναλήψεις. Αναφέρεται στον τρόπο εκτέλεσης των διαφόρων ασκήσεων με βάρη. Αυτές γίνονται πάντα σε σετ (π.χ. σετ των 6, των 8, των 12 επαναλήψεων).

Οι «κούφιες» επαναλήψεις αντιτίθενται στις «γεμάτες», που είναι και οι σωστές. Οι κούφιες λέγονται και σκάρτες, μισές, κλεψιμέϊκες, κοροϊδίστικες. Το «κλέψιμο» συνήθως συνίσταται στην μη εκτέλεση της άσκησης στο πλήρες εύρος της. Όταν π.χ. παίζεις στον οριζόντιο πάγκο -κάνεις δλδ πιέσεις στήθους με μπάρα- πρέπει η μπάρα, στο κατώτερο σημείο της κίνησης, να ακουμπά στο στήθος. Τότε μόνο η επανάληψη είναι γεμάτη.

Το να κάνεις καμιά-δυο κούφιες στο τελείωμα του σετ, έχοντας πριν κάνει αρκετές γεμάτες, δεν είναι έγκλημα, ίσα-ίσα που ενδείκνυται καμιά φορά. Το να επιδίδεσαι όμως συστηματικά στις κούφιες -όπως κάνουν πολλοί κατ' επίφαση μπίλντερς που θέλουν να δείξουν πως και καλά τραβάνε πολλά κιλά - στερείται απολύτως νοήματος. Βασικά τότε δεν γυμνάζεσαι, πιο πολύ βγάζεις τ' απωθημένα σου και ξεσπάς τα νεύρα σου πάνω στο μαντέμι. Στα gym τους λέμε συνήθως απατεώνες.

Ποτέ δεν θα δεις επαγγελματίες και σοβαρούς σφίχτηδες να κάνουν κούφιες. Προτιμούν να βάλουν λιγότερα κιλά και να κάνουν σωστά την άσκηση. Διότι στην τελική η εμφάνιση του σώματος είναι το μόνο που μετρά και όχι το πόση δύναμη έχεις. Υπάρχουν εκπληκτικά σώματα που φτιάχτηκαν με ελάχιστα βάρη, μόνο με μεθοδικότητα, πειθαρχία, καλή διατροφή κλπ.

  1. - Μαλάκα μου, έβγαλα 12 οπισθολαίμιες έλξεις στο μονόζυγο, με ανοιχτή μάλιστα λαβή! - Ναι οκ, ό,τι πεις. Αφού σε είδα βρε απατεώνα πως τις έκανες, όλες κούφιες ήτανε...

  2. - Πόσες επαναλήψεις τα έχεις τα 100 στον επικλινή πάγκο;
    - Κοίτα, συνήθως βγάζω 4-5 μόνος και μετά άλλες 2-3 κούφιες, με βοήθεια...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Ας μας πει ο κυριούλης που έβαλε δυάρια, πως ακριβώς το σκέφτηκε (αν βέβαια σκέφτεται): δεν είναι σλανγκ το λήμμα; μήπως δεν έχει περάσει ούτε απ' έξω από τζιμ για να ξέρει τι διαμείβεται εκεί μέσα; Κι αν έχει μαύρα μεσάνυχτα από τζιμ, τότε πώς κρίνει τον ορισμό ελλιπή; Με ποια κριτήρια; Ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα, όπως λέει και το πονηρόσκυλο.

#2
Vrastaman

Παίζει και ως τζούφιες, όπως οι κλανιές;

Τζόνι μη χάνεις τα λόγια σου, το φαινόμενο είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης - δεν μπορούμε να το σταματήσουμε, μπορούμε όμως να το αναλύσουμε. Ο Χαλικού μού πρότεινε κάποια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση ανάλυσης της μπαγαποντοδοδοσίας που εμπεριέχει πτυχές ψυχολογίας και στατιστικής και ίσως το θέμα διερευνηθεί περαιτέρω εν καρώ.

Στο λήμμα αυτούτο (όπως και στου Ηλέκτρωνα) ο νόμος των μεγάλων αριθμών ήδη φαίνεται να οδηγεί την βαθμολογία στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό πάντα συμβαίνει, εκτός εάν ο μπαγαποντοδότης κουβαλάει σπαστήρες, οπόταν ο νόμος ακυρώνεται. Στο παρελθόν τέτοιες ακραίες περιπτώσεις έπληξαν αρκετά σλανκλεφτόπουλα (μεταξύ αυτών, και την εξάπακομουτσουνάρα σου) αλλά εντοπίστηκαν από τον Ρουμάνο (PBUH) και εξουδετερώθηκαν...

#3
johnblack

τζούφιες: δεν το έχω ακούσει έτσι, πάντως φαίνεται λογικό.

Οι ακραίες περιπτώσεις που αναφέρεις (μαζικές κατωποντοδοτήσεις) φαίνεται ευτυχώς να ανήκουν στο παρελθόν. Όλοι έχουν καταλάβει πως τέτοιες μεθοδεύσεις δε φτουράνε, καθότι εύκολα εντοπίζονται. Σήμερα θα έλεγα μάλλον πως έχουμε πόλεμο φθοράς, ανταρτοπόλεμο εναντίον ορισμένων χρηστών. Ο τζίζας ξαναλέω είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα: μόλις ανεβάσει καινούριο λήμμα, κάποιος / κάποιοι του την έχουν στημένη να τον πηδήξουν. Χωρίς να πολυ-επεκτείνουν την κακεργό δράση τους σε παλιά λήμματα. Αυτά τα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται. Τεσπά έχεις δίκιο, πολύ ασχοληθήκαμε.

#4
Vrastaman

Eπαγαποντοδοτήθη καί ἐδάκρυσεν ὁ Χεσοῦς ἵνα ἀφεθῶσιν ἡμῶν αἱ τιραμαρτίαι....

#5
Abas

να μη συγχέονται οι κούφιες (ή και ψεύτικες) με τις «τέζα» που κάνουν(μ)ε οι μουρλοί που παίζουν δύναμη και εκρηκτικότητα (νευρομυικη συναρμογή η λεγομενη).
Τέζα είναι οι επαναλήψεις στα σετ των 3-4 ή μαχιμουμ 5, όπου μετά βγαίνεις λες και σε εχουνε δειρει

#6
johnblack

Γιατρέ μου το τέζα υφίσταται εν τω σάιτ, λείπει όμως ένας ορισμός του που θα καλύπτει εκτενώς τον μπιλντέρικο χώρο (παίζω τέζα = παίζω στο όριο, τέζας = πρησμένος, τουμπανιάρης. Σο, The way is open and the dogs are tied.