Στην ραλλιάρικη αργκό, το κιβώτιο ταχυτήτων με κοντή και πυκνή κλιμάκωση των σχέσεων.

Χρησιμοποιείται στην παραγωγή σε σπορτίφ αυτοκίνητα ανεξαρτήτως μεγέθους, κυβισμού και ιπποδύναμης με σκοπό την εύκολο ανέβασμα του κινητήρα σε ενεργό φάσμα στροφών (κοντό), και την πτώση του πάλι σε μη αδρανές φάσμα κατά την επιλογή της μεγαλύτερης σχέσης (πυκνό). Κλασσική επιλογή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας για να δίνει ακόμα και στα πιο αδύναμά της μοντέλα το γνωστό ιταλικό «νευρικό γκάζι» (βλ. Fiat Punto 6speed '94 με 6η 120 km/h @ 4500 rpm).

Στους αγώνες, σχεσάτο ονομάζεται το υπερβολικά κοντογράναζο, που χρησιμοποιείται κυρίως στις αναβάσεις και σε κάποια συγκεκριμένα ράλλυ με πολύ «κλειστά» στροφιλίκια. Στο πλείστον των υπολοίπων περιπτώσεων, χρησιμοποιείται μια πρώτη 4άδα πολύ κοντών και πυκνών σχέσεων και 1 ή 2 μακριές για να απλώσει η ισχύς στις πιθανές μικροευθείες που υπάρχουν σε μια ειδική. Χαρακτηριστική εξαίρεση αποτελούσε το ράλλυ Κένυας (ράλλυ σαφάρι) όπου οι ταχύτητες ξεπερνούσαν τα 170 km/h και ακολούθως το ράλλυ Φινλανδίας (1000 λίμνες) που ήταν το αμέσως μετά πιο γρήγορο.

(απορίες......)

  1. για 'σχεσατο' σασμαν τι λεφτα χρειαζονται;μετα εχει την ιδια δομικοτητα η σκορπαει στη 1 ευκαιρια;κ με τι σασμαν παντρευουν γραναζια; (από εδώ)

  2. αν του βαλω bodykit απο 106 maxi ψαλιδια εμπρος και αξονα πισω απο 106 maxi σασμαν σχεσατο με κορωνα πηνιο 13-59 πιστονια ροικη εκκεντροφορους ρτ 53 τετραπεταλουδα και αγραφο εγκεφαλο halteck θα μπορεσω να τρεξω η το αυτοκινητο θα ειναι εκτος ομολογκασιον;οπου εχω κανει αυτη την ερωτηση εχω παρει και διαφορετικη απαντηση οποτε αν ξερει καποιος ας βοηθησει.ευχαριστω (απόεδώ)

(από Abas, 11/02/10)(από Abas, 11/02/10)

Δες και -άτος.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

#2
jesus

δε χώνεις κ τη φλαταδούρα, απ' το flat-out ρε θείο, μια κ τό 'χεις το άθλημα; αν θυμάμαι παίζει η λέξις.

#3
Abas

εχει χωθει στην παντόφλα το flat-out.

αλλα «θειο»;; δεν σε γάμησα μικρό αποτι θυμαμαι, νομιζω;;;

#4
jesus

τέτοια ώρα ήτανε, νομίζω. που το μεγάλο χέρι έκρυβε τα μάτια του μπαμπά μου να μη βλέπει.