Νεολογισμός που σχηματίζεται από την αγγλική λέξη straight (εξελλην. στρέιτ) -> άμεσος, ευθύς, κατευθείαν, συν την κατάληξη -άδικος, και που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τα εξής:

  1. (Μουσ.) Ρυθμός, ή σύνθεση, ή τρόπος παιξίματος μουσικού κομματιού (ασχέτως οργάνου) που χαρακτηρίζεται από ευθύτητα και αμεσότητα κατά τη σύλληψη και την εκτέλεση, που δεν εμπεριέχει περίτεχνα ή περίεργα γυρίσματα ή σπασίματα αλλά εξελίσσεται ευθύγραμμα και χαρακτηριστικά του μουσικού ιδιώματος στο οποίο ανήκει.

Ως στρεϊτάδικος δε χαρακτηρίζεται και ο ήχος μουσικού οργάνου που δεν περιλαμβάνει επεξεργασία, αλλά που είναι άμεσος και για μία ακόμη φορά χαρακτηριστικός του εκάστοτε μουσικού ιδιώματος (βλ. και καρφί).

  1. Ως στρεϊτάδικο αποκαλείται και ο χώρος ή το μέρος στο οποίο συχνάζουν άτομα ετεροφυλοφιλικών σεξουαλικών προτιμήσεων (βλ. στρέιτ).

  2. Ως στρεϊτάδες αποκαλούνται τόσο οι ετεροφυλόφιλοι σεξουαλικά άντρες (δεν συνηθίζεται ο χαρακτηρισμός στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες), αλλά ακόμη περισσότερο οι θιασώτες της ιδεολογίας straight-edge ή στρέιτ-ετζ, στρέιτετζ.

(Όσον αφορά το μουσικό σκέλος του ορισμού, η διαδικτυακή έρευνα δυστυχώς δεν είχε αποτελέσματα. Οποιοσδήποτε γνωρίζει και μπορεί να συνεισφέρει για την τεκμηρίωση, ας τ' αναφέρει στα σχόλια. Πάντως, ο συντάκτης του παρόντος ακούει και χρησιμοποιεί το λήμμα με τον συγκεκριμένο ορισμό εδώ και χρόνια).

  1. «Έχεις λαλήσει εντελώς», τον ρώτησε ο Mike. «Πήγες να ψωνιστείς και να παίξεις σε redneck στρεϊτάδικο; Και στο δρόμο, οδηγώντας; Θα σε σκοτώσουν ή θα σε μαντρώσουν». (Εδώ)

  2. Μπαίνω σε σεσημασμένο στρειτάδικο. Ο Μάκης επιμένει ότι πέρυσι είδε «και κάτι τρελές» και ότι «δεν χρειάζεται να κάνεις παρέλαση. Είμαι αντίθετος με τον όρο γκέι, πιστεύω σ’ αυτά που προστάζει η φύση». Μα κι αυτό, προσταγή της φύσης δεν είναι; τον ρωτάω. Επιμένει. Ο Θάνος εργάζεται σε στρατιωτική υπηρεσία: «Δεν πιστεύω γενικά στις διαδηλώσεις. Πιο αποτελεσματικό θα ήταν ένα ψήφισμα». Πώς φαίνεται το επάγγελμα! (Εκεί)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Mr. Cadmus

Αν δεν κάνω λάθος, ο χαρακτηρισμός στρεϊτάδικο έχει επίσης εφαρμογή και σε auto/moto πεδία. Όποιος σκαμπάζει ας κάνει τη προσθήκη.

#2
AN21

Μήπως λες το στριτάδικο; Από το αγγλικό street;

#3
Mr. Cadmus

Μπορεί, δεν ξέρω. Το σχετικό στρεϊτάδικο που μου βγάζει ο γούγλης ή είναι ανορθόγραφο (;) στριτάδικο, ή κάτι άλλο σχετικό με το straight. Αν το'χεις με τα άουτο/μότο και δε βαριέσαι, δε ρίχνεις μια ματιά να μου πεις;

#4
vikar

Για τη σημασία 1, έχω να προσθέσω οτι ακόμη πιό συγκεκριμένα χαρακτηρίζει τον στρέιτ ρυθμό σε αντίθεση με το σάφλ (για τους ροκάδες, «σουίνγκ», για τους τζαζίστες). Εγώ έτσι ακριβώς το ξέρω εδώ και χρόνια, δέν τό 'χω ακούσει αλλιώς.

#5
Mr. Cadmus

Μπράβο Βικ, αυτό λέω εν μέρει. Στρεϊτάδικος ρυθμός είναι γενικά τα 4/4 σε μέταλ/ροκ/πανκ ιδιώματα, ή απλά ο κλασικός ευθύγραμμος ρυθμός μπότα-ταμπούρο. Τουλάχιστον έτσι το ξέρω εγώ. Όχι απαραίτητα έναντι του σαφλ, όσο έναντι ρυθμών τύπου 5/4 και δε συμμαζεύεται -ή γενικά σε πιό περίεργους εκτελεστικά ρυθμούς ασχέτως με το αν τηρούν τα 4/4 ( παρεμπιπτόντως, τα 5/4 γαμάνε σα ρυθμός).

#6
Mr. Cadmus

Επίσης: Επειδή το'χω απορία, ποιά είναι η θεϊκή μορφή που σκάει πεντάρια στα λήμματα, αλλά δεν βαθμολογεί ορισμούς;

#7
vikar

(όλα τα μονά γαμάνε, άντε όμως να τα παίξεις)

Η θεϊκή μορφή, αν είναι μόνο μία αυτή, είμαι εγώ. Πλέον ούτε τους νιούμπηδες βαθμολογώ στον ορισμό, κι' ελπίζω απλά να μή τσιμπάνε απ' την αυνανίλα πού 'χει φάει ορισμένους. Όποτε θεωρώ οτι ένα λήμμα ανήκει στο χώρο όπως αυτός έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια παίρνει απο 'μένα τεσσαροπεντάρι, αλλιώς τ' αφήνω.

#8
Mr. Cadmus

Ιδιαίτερα υγιής τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος. Μακάρι να τι βλέπαν κι άλλοι έτσι.

#9
Khan

Δηλ. Βράστα ο μπάι μένει οδό στρέιτ και οδό γκέι γωνία;

Σούπερ λήμμα- ορισμός! (Το μήδι που έβαλα αφορά σε στρεϊτάδες όχι με την μουσική έννοια, αλλά την ιδεολογική αντι-γκέι).

#10
perkins

Στρειτάδικο εννοείται το....στριτάδικο μοτόρι ον ρόουντ δηλαδη και ταρέστα.

#11
Mr. Cadmus

Perkins, εννοείς ότι είναι το straight-άδικο street-άδικο, ή είναι απλά θέμα ανορθογραφίας (αντί για στριτ (street) έγραψε στρειτ που αντιστοιχεί με το στρέιτ);

Δηλαδή και τα στρειτάδικα λάστιχα που είδα στο γούγλε, είναι κανονικά στριτάδικα λάστιχα;

Μπέρδεμα...

#12
perkins

Ακριβώς.Ας πούμε ειδικα για τα λαστιχα οτι ειναι τα στριταδικα και τα χωματερά (κι όχι χωμάτινα όπως λέγονται...αφου δεν ειναι ουτε απο χώμα ούτε πήλινα.)Οι γουγλείοι δεν ξέχασαν απλά τα διαλυτικά. Το γάμησαν τη μάνα!

#13
perkins

χαχα το εγραψαν με εψιλον γιώτα! Στρείτ!

#14
Mr. Cadmus

Ωραίος Πέρκινς, σ'ευχαριστώ πολύ. Ρίξε ρε συ κι ένα λήμμα για τα χωματερά λάστιχα, το'χεις χαλαρά.

#15
soulto

Αγία στρεϊτάδικη Οικογένεια -by John Antόnoαπ' το φβ