Πρόκειται για το Ζ ή ζετάκι της Honda όπως ελέγετο χαϊδευτικά.

Σπάνια έβρισκες να αγοράσεις κάποιο σε φτηνή τιμή κι έτσι κατέληγες με κάνα παπάκι στρογγυλοφάναρο στις αρχές των ογδόνταζ. Όποιος το είχε συνήθως δεν το πούλαγε και το πρόσεχε σαν κατοικίδιο. Το βράδυ το έβαζε να κοιμηθεί εντός της οικίας , και πολλές φορές δίπλα του. Tο κύριο όνομά του ήταν monkey Z50, αλλά επικράτησε ο σλανγκισμός μπόμπος προφ λόγω του πολύ μικρού του μεγέθους.

Το πρώτο Ζετάκι γεννήθηκε το 1967, αλλά η παραγωγή του ή η εισαγωγή του στην χώρα μας ήταν περιορισμένη. Το εκπληκτικό με το μοτοσακάκι αυτό ήταν ότι λόγω του μεγέθους του είχε πολύ καλή αναλογία βάρους-ιπποδύναμης και έριχνε στ' αυτιά στα άλλα πενηντάρια της πιάτσας (παπάκια όλων των εταιρειών, Νταξάκια, τσάλυ, τσάπυ, σιγουάι και αρβί). Ήταν πάντα πανέμορφο σε όλες του τις εκδόσεις και ειδικά στις επετειακές, τόσο ώστε να λυπάσαι να το βάλεις στα νερά έτσι που σε τέτοιες φάσεις το έπαιρνες αγκαλιά και το πέρναγες απέναντι.

Πρόγονος του ήταν το Gorilla, αυτό με το μεγάλο κι άσχημο ρεζερβουάρ με το οποίο πάντως συνυπήρξαν στην γραμμή παραγωγής για καμιά δεκαετία, όπως ο homo sapiens με τον homo neaderdalensis ένα πράμα.

Μιλάμε για μηχανάκι έρωτα που μπορεί ακόμη και τώρα να κοσμεί το καθιστικό μας.

Υστεριόγραφο: η κινέζικη εταιρεία lifan έβγαλε τα τελευταία χρόνια κάτι σε κλόπυ πέιστ σαν ζετάκι αλλά μην το πάρετε, τα γραναζάκια του κινητήρα είναι από χώμα.

Από το Δ.Π., λημματοδότης ο Betatzis.

  1. (απο δω)
    «Έμενα δεν μου άρεσαν οι μεγάλες και γρήγορες μηχανές άλλα οι mini.. Honda Monkey η' αλλιώς ζετακι η' μπομπος..»

  2. (από αγγελίες lost and found)
    «Στο διάστημα μεταξύ 9-20 Αυγούστου 2008 εκλάπη μηχανάκι HONDA MONKEY Z50JP από την περιοχή των Αμπελοκήπων στην Αθήνα μέσα από το PARKING ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ. Το συγκεκριμένο μηχανάκι συχνά αναφέρεται ως «μπόμπος» ή «ζετάκι» και ειναι χρώματος ΜΠΛΕ (σκούρο μεταλλικό) με λευκό στις πλαϊνές όψεις του ντεπόζιτου βενζίνης. »

(από παρέκει)
«iparxei k ena montelo . legete Z einai paragogis mesa sto 70 kai to evgaze i honda.
episis iparxei to chally, kai o antagonistis tou to chappy.
ola ta simerina me ta koloonomata, ta kinezika dld, einai apla apomimiseis.»

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Fotis Nitsiopoulos

μπόμπος λέγεται και το χαρτόνι από το κολόχαρτο που τέλειωσε με μια αυτοσχέδια τρύπα στην οποία προσαρμόζεται η τζιβάνα από το γάρο

#2
Cunning Linguist

Ωραίος ρε ΦΠΨ!!

#3
jesus

μόνο ωραίος;

#4
perkins

πρόφ φανηκε ότι είχα κι εγω ενα τέτοιο ε; αχ κλαψ λυγμ.

#5
Khan

- Τι κοινό έχουν ο Πέρκινς και ο Αντώνης Ρέμος;
- ...;
- Και οι δυο καβαλούσαν Ζετάκι...

(αποτυχημένη προσπάθεια μίμησης του Βράσταμαν)

#6
perkins

Του Ρέμου είναι πιο καινουργιο μοντέλο. Αν και οι κακες γλώσσες λένε ότι το πούλησε άστρωτο.

#7
Galadriel

Έεεετσι...

#8
dryhammer

Γύρω στο 75-76 έβγαλε η Fantic Motors το Rocket δίχρονο 50άρι στο στυλ του Ζετακιού, αλλά Ιταλοί. Δύο φίλοι μου έιχαν τέτοιο. Του ενός γαμούσε κι έδερνε ακόμα και παπί 70άρι με μηδεν προσοχή και συντήρηση, το άλλο σερνόταν κι όλο στο συνεργείο.