Μειωτικός έως υβριστικός χαρακτηρισμός προς ψηφοφόρους και μέλη του ΣΥνασπισμού ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς που χρησιμοποιείται κυρίως από νεοφιλελεύθερους, νεοφιλελέφτ, αλλά ενδεχομένως και άλλους.

Σημειωτέον ωστόσο ότι, όπως φαίνεται στο πρώτο παράδειγμα, ο όρος δεν θίγει το σύνολο των Συριζαίων. Μάλιστα θίγει περισσότερο τους Νεο(τ)συριζαίους που ήλθαν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως το βαθύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η παλαιάς κοπής Δεξιά. Παραμένει βέβαια το γεγονός ότι ο όρος ανήκει στο νεοφιλελεύθερο ντίσκουρς, όπως και άλλες μεταφορές των Ταλιμπάν στα καθ' ημάς.

Γενικά ο όρος θίγει τα θεωρούμενα ως οπισθοδρομικά στοιχεία του αριστερού χώρου που από κοινού με άλλους Ελληναρο-ταλιμπάν, καθώς οι χριστιανοταλιμπάν, αποτελούν δυνάμεις αδρανείας και προσκόμματα στον δρόμο του ελληνικού λαού προς τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο. Με τον όρο δηλαδή δεν θίγεται ο προοδευτικός αριστερός χώρος, αλλά περισσότερο η αριστερίλα της μεταπολίτευσης, που ψάχνει άλλα σχήματα για να επιβιώσει.

Ο όρος βέβαια χρησιμοποιείται και για επιθετικούς Συριζαίους που αν δεν γαμούν την μισή Αθήνα, τουλάχιστον φαίνονται πρόθυμοι να δείρουν το μισό πάνελ, εξ ου και προσκαλούνται σε αυτό.

Επίσης, για μια θεωρούμενη μελλοντική δυστοπία, όπου ότ-αν κυβερνήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αρχίσει να κανιβαλίζει πλουσίους για να πληρωθούν τα σπασμένα.

Υ.Γ. Με το παρόν λήμμα απλώς καταγράφουμε και λεξιλογούμε και δεν κομματικολογούμε, ενώ εξάλλου καταδικάζουμε το τσουβάλιασμα των Συριζαίων από όπου κι αν προέρχεται, αλλά περισσότερο αν προέρχεται από λελέδες.

  1. Ανάμεσά στους «συριζοταλιμπάν» μπορείς να βρεις βετεράνους ακραίους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, απολιτίκ τύπους που ψάχνουν εναγωνίως ένα (πολιτικό) νόημα στην ζωή τους αλλά και ακραιφνή αντιμνημονιακά εθνίκια. Τον κανόνα, όμως, αποτελούν πρώην στελέχη και πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για ΠΑΣΟΚ πιο βαθύ κι από το λαρύγγι της Λίντα Λάβλεϊς... Οι «συριζοταλιμπάν» έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κατ' αρχήν είναι φωνακλάδες. Από τη στιγμή που θα ανοίξουν το μάτι τους μέχρι την ώρα που θα πλαγιάσουν, μπινελικώνουν ασύστολα. Και να οι «προδότες» και να οι «γερμανοτσολιάδες» και να οι «δοσίλογοι» και να τα «ψόφα!»... [...]

Οι «συριζοταλιμπάν» χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εκφράσεις για να ψέξουν τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πέρα από τα κλασικά «βολεμένος» και «πουλημένος» αρέσκονται και σε χαρακτηρισμούς τύπου «χρυσαυγίτης» ή «χουντικός», ενώ όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι απλώς «φασίστας». Η αγαπημένη τους προσβολή πάντως είναι «αστός», σχήμα μάλλον οξύμωρο, αφού οι περισσότεροι «συριζοταλιμπάν» κάνουν ανιαρές δουλείες γραφείου ή έχουν (πρόωρα) συνταξιοδοτηθεί (από τις ανιαρές δουλειές γραφείου που έκαναν στο παρελθόν) [...]

Ωστόσο, η μεγάλη τους «αγάπη» είναι η ΔΗΜΑΡ! Το μίσος τους προς την «Αριστερά της ευθύνης» συγκρίνεται μόνο με εκείνο τον οπαδών της Μπάρτσα προς τον Φίγκο, όταν ο Πορτογάλος άσος πήρε μεταγραφή στην Ρεάλ. Η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζεται ως κάτι χειρότερο της Χρυσής Αυγής και ο κυρ-Φώτης ως ένα μείγμα Αδόλφου Χίτλερ και Χάνιμπαλ Λέκτερ. [...]

Οι «συριζοταλιμπάν» προϋπήρχαν του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική καφρίλα υφίσταται στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Παραδοσιακά, ήταν χαρακτηριστικό της Δεξιάς. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 και μέχρι τα early 90s μετακόμισε στο ΠΑΣΟΚ με τους «αυριανοτομπριστές» και τους «σταμουλοκολλάδες». Σήμερα, «χώθηκε» στη νυν αξιωματική αντιπολίτευση.
Αν και οι «συριζοταλιμπάν» διαθέτουν ελάχιστους εκπροσώπους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματός τους κάνουν συχνά τα γλυκά μάτια από φόβο για ενδεχόμενο «μαύρισμά» τους στις επόμενες εκλογές. (Άρθρο του Θανάση Χειμωνά εδώ)

  1. Παραδεχτείτε το: όλοι βλέπετε ΝΕΤ γιατι περιμενετε να πλακωθει η φραγκατοτσαουσα με τον συριζοταλιμπαν (Από Τουίτερ)

  2. Περα από τις διακυρήξεις και τις αρλουμπες μας τάιζαν ...τόσες δεκαετίες οι κυβερνήσεις των ΝΔ & ΠΑΣΟΚ μήπως δρούσαν σαν Συριζοταλιμπαν; (Εδώ)

  3. 10 ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: 1. ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΦΑΝΕ ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΤΑΛΙΜΠΑΝ (Εδώ).

(από σφυρίζων, 10/04/13)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
xalikoutis

Φωτό από πούλμαν του ΚΤΕΛ Αττικής, Πεδίον του Άρεως