Η δημιουργία νεόκοπων άκλιτων ουσιαστικών μέσω της άμεσης ουσιαστικοποίησης κάποιου ρήματος. Η «ουσιαστικοποίηση» αυτή γίνεται με την προσθήκη ενός άρθρου μπροστά από το πρώτο ενικό του ρήματος (ενεστώτα κυρίως, αυτού που λειτουργεί περίπου ως απαρέμφατο), με νοηματικό αποτέλεσμα την απόδοση σε κάποιο πρόσωπο της ενέργειας του ρήματος ως ιδιότητας σε ακραίο βαθμό. Αυτός ο ακραίος βαθμός συνήθως εμπεριέχει μια ειρωνεία ως προς το πρόσωπο που αφορά.

Η αμεσότητα της «ουσιαστικοποίησης» αφορά στο ότι το νέο ουσιαστικό δεν αποκτά αυτούσια (και κλινόμενη) μορφή, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες (π.χ. διώκτης<διώκω) αλλά διατηρεί αυτή του ρήματος, άκλιτη.

Πρόκειται για συχνό φαινόμενο στην καθομιλουμένη λόγω και του εύχρηστου μηχανισμού του, ο οποίος επιτρέπει τη δυναμική δημιουργία και άλλων, μη παγιωμένων ακόμα τέτοιων ουσιαστικών, εν τη ρύμη και προς εξυπηρέτηση του λόγου.

Υφιστάμενα παραδείγματα: ο γαμάω, ο σκοτώνω, ο σκοτώνω και δεν πληρώνω, ο μπορώ, ο γαμάω και δέρνω, ο δεν κόβομαι, ο πεινάω.

Παραπλήσια και μάλλον σπανιότερα φαινόμενα είναι τόσο η ουσιαστικοποίηση επιρρήματος (π.χ. ο μάλλον), όσο και η δημιουργία ουσιαστικού από συγκεκριμένη έκφραση, με τα μέρη του λόγου περίπου να συνενώνονται (π.χ. άκλιτα: ο στ' αρχίδια μου, ή ο σας-γράφω-όλους-στον-κώλο-μου, κλινόμενα: τασπάος, σασείδας). Επίσης παραπλήσιο είναι και το φαινόμενο του «καθώς μπαίνεις», με το οποίο δημιουργείται ουσιαστικό για πράγμα (άψυχο) και όχι για πρόσωπο.

- Πάμε παιδιά ένα ρασάκι να τους πάρουμε!
- Εγώ βαριέμαι, ράσαρε μόνος σου.
- Άντε ρε κότες, όλα μόνος μου θα τα κάνω;
- Αφού είσαι ο ρασάρω και ο ξεσκίζω ρε φιλαράκι, δώσε πόνο...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

Έεεετσι.

#2
vikar

Να το ξαναρωτήσω κι' εδώ με την ευκαιρία: έχουμε καμιά ιδέα για το πόσο παλιά είναι αυτή η σύνταξη;

#3
patsis

Εγώ δεν ξέρω, σίγουρα όμως είναι 15-20ετίας. Είναι και λίγο δύσκολη στην αναζήτηση - ωστόσο μπορείς να τσεκάρεις, όταν δε βαριέσαι, σε αυτά τα ψηφιοποιημένα σώματα κειμένων που τα ξέρεις καλά;

#4
patsis

Ο ορισμός έχει μια αυτοαναφορά στην αρχή του. Προσεχώς διόρθωση.

#5
σφυρίζων

Δεν τα θυμάμαι στα 80αζ...

#6
deinosavros

Παρομοίως. Πρέπει να είναι 90+

#7
selpa

Ειναι απο τελη 70ς, τουλαχιστον, το θυμαμαι.

#8
vikar

Πάτσις, χτενίζω το παραμελημένο πρόχειρό μου αυτές τις μέρες, και είναι σάν να το έχεις ήδη χτενίσει εσύ.

#9
vikar

Δέν είμαι σίγουρος, ίσως θέλει το δικό του λήμμα, αλλα φαίνεται πως περιπτώσεις όπως ο τηλέος σφετερίζονται κι' αυτές την περιγραφή «άμεση ουσιαστικοποίηση ρήματος». Στα υπόψιν.

#10
vikar

Ούγκχ... Τα περιλαμβάνεις ήδη κι' αυτά στον ορισμό. Συγνώμες.