Αφιερωμένο στο νονό σύντεκνο Χαλικιούτη.

Η μάνα του λόχου είναι ο επιλοχίας του λόχου.

Θεωρείται μητέρα του λόχου, με την έννοια πως μεριμνά για τη διευθέτηση των θεμάτων που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του λόχου (άδειες, υπηρεσίες, ποινές κλπ).

Η φράση έχει τη ρίζα της από παλιά αλλά έγινε ευρέως γνωστή από ένα επεισόδιο που είχε στο στρατό ο παλιός ηθοποιός Παντόπουλος. Λέγεται πως κάποτε μιμήθηκε τον αυστηρό λοχαγό τους (ο οποίος με το παραμικρό τους έκλεινε στο πειθαρχείο). Τον μιμήθηκε λέγοντας:

«Εγώ βρε γαϊδουρογουρουνοτόμαρα, σας τιμωρώ γιατί είμαι ο λοχαγός, ο πατέρας σας. Σας τιμωρώ γιατί δεν ακούτε με το πρώτο, τον επιλοχία, που σας φροντίζει σα μάνα!»

Μετά το σχετικό ντόρο, η φράση απέκτησε δημοσιότητα.
Για την ιστορία ο λοχαγός ονομαζόταν Κουρουβέλης κι ο επιλοχίας Κοντομίχαλος.

 1. Διάλογος φαντάρων
  - Πολύ αυστηρός ο λοχαγός ρε παιδί. Μας έχει γαμήσει το ταμ τιριρί.
  - Έλα ντε. Αντί να πηδάει εμάς πρέπει να πηδάει τον επιλοχία που στο κάτω κάτω της γραφής θεωρείται και μάνα του λόχου.

 2. Ο επιλοχίας του Λόχου, ή μάνα του Λόχου κατά μία άλλη έννοια είναι αυτός ο τύπος που κάθεται δίπλα στο Διοικητή την ώρα της αναφοράς και σημειώνει καμπάνες, αιτήσεις κτλ.
  Δες εδώ (αντικατάσταση ερωτηματικών)

 3. Ανάμεσα στους πρόθυμους που βγήκαν από την παράταξη ένα βήμα μπροστά, σύμφωνα με τη διαταγή του, ήταν και ο «Επιλοχίας». Δεν επρόκειτο, βέβαια, για πραγματικό επιλοχία, που θεωρείται μάνα του λόχου, αλλά για ένα φανταράκι που σίγουρα δεν τα 'χε ... τετρακόσια! Κοιμόταν και ξυπνούσε με τ' όνειρο να γίνει επιλοχίας, να βγάζει σκοπιές, να επιβλέπει το καζάνι του φαγητού, να δίνει άδειες και να βάζει σε τάξη το κάθε τι στο λόχο και να μείνει μόνιμος στο στρατό.
  Δες εδώ (αντικατάσταση ερωτηματικών)

Παντόπουλος (από GATZMAN, 30/11/08)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

θενκ γιου γκατς, γιου αρ ώσωμ! αλλά γιατί εγώ με το πρώτο σου παράδειγμα επιμένω ότι έχει να κάνει με πουστριλικία...ίσως κάνω και λάθος βέβαια....

#2
GATZMAN

Να 'σαι καλά φίλε.Σε ευχαριστώ κι εγώ για την ωραία ιδέα.
Δεν έχω ακούσει κάτι για πουστριλίκια κι απ 'οτι έψαξα δε βρήκα κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πρώτο παραδειγμα, το οποίο δεν προέρχεται από φόρουμ, δε θέλω να υπονοήσω κάτι τέτοιο.Ο δεύτερος φαντάρος μιλά υπο τύπο αστειότητας και μόνο.

#3
jesus

φίλε γκατζ, επειδή έχω παρατηρήσει ότι το κάνεις συχνά, αντί να δίνεις τη διεύθυνση που πήρες το παράδειγμα, μπορείς να γράψεις κάτι του στυλ «βλέπε εδώ» κ να κάνεις λινκ για το σάιτ. το κουμπί είναι ακριβώς πάνω από το κουμπί για τα λινκ εντός του σάιτ.