Οι παλαιάς κοπής κρατικοδίαιτοι και εκ πεποιθήσεως δυσκοίλιοι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι εθνικάριοι ευδοκιμούν σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο παρακρατικό δαίδαλο όπου επιδίδονται σε αέναο κοσκίνισμα άνευ ζυμώματος. Κάθε αναρρίχηση στην ιεραρχία προϋποθέτει πολιτικό κονέ. Ωσεκτουτού, όσοι διευθυντές-εθνικάριοι τελούν σε πολιτική δυσμένεια παρκάρονται σε ειδικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας («το ψυγείο») όπου σερφάρουν, πίνουν το καφέ τους, ομφαλοσκοπούν και κατά βάθος εύχονται να μην αλλάξει η κυβέρνηση και αναγκαστούν να αναλάβουν πόστα με περισσότερες ευθύνες.

Εχθροί των εθνικάριων θεωρούνται οι αλεξιπτωτιστές «σύμβουλοι διοίκησης» που διαθέτουν ακόμα ισχυρότερο δόντι και στελεχώνουν πλουσιοπάροχα αμειβόμενες θέσεις παρά τω Διοικητή ή σε θυγατρικές του ομίλου. Τα εν λόγω γκόλντεν μπόιζ φέρονται συγκαταβατικά στους εθνικάριους, αλλά στην πράξη η μόνη τους διαφορά είναι ότι αποκαλούν την Εθνική Τράπεζα NBG, δένουν την γραβάτα με windsor knot, πετάνε αγγλικούρες τύπου «να το σκεφτούμε έξω από το κουτί» και κραδαίνουν Blackberry.

- Ξεχωριστή εμπειρία υπήρξε το δείπνο που έγινε σε κρουαζιερόπλοιο, γύρω από τη Νέα Υόρκη, η οποία κατάφωτη μάγεψε στην κυριολεξία της τους Έλληνες επισκέπτες της. Φυσικά οι Εθνικάριοι, επισκέφτηκαν το Ροκεφέλερ Σέντερ, το Χάρλεμ, το Άγαλμα της Ελευθερίας, τα Μουσεία Metropolitan, Μοντέρνας Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας. Τα ψώνια σαφώς ήταν μέσα στο Πρόγραμμα και φόρτωσαν του υπερατλαντικούς ταξιδιώτες με μπόλικα μπαγκάζια επιστροφής.
(εδώ)

- οι τραπεζες (...) στο βωμο του ...ανταγωνισμου και των <εντυπωσεων> χορηγουν δανεια χωρις κανενα στοιχειωδη και αδιαβλητο ελεγχο! τελικα ισως ο εθνικαριος προτιμησε να ...λαικιση λιγο αφου βεβαια στον ισολογισμο θα αποκρυψει εντεχνα τα μη εξυπηρετουμενα δανεια και οχι μονο!!!
(εκεί)

- διαβαζα σε αλλο σαιτ..οι εγχωριες δυναμεις θα παρεμβουν;;;;; με τι ρευστο να παρεμβουν βρε ηλιθιοι;;;; οι τραπεζες κοιτουν να μαζεψουν κανενα φραγκο...ο αλλος ο εθνικαριος δηλωσε οτι το business plan της εθνικης θα πραγματοποιηθει στο ακεραιο..αντε ρε πινοκιο...
(παραπέρα)

Δες και -άριος.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Τι ορισμός!! Χαρακτηριστική εδώ η σλανγκική κατάληξη -άριος με το βυζαντινορωμαϊκό παρελθόν της (αυλικοί, υπάλληλοι κ.ο.κ.).

#2
Khan

Υ.Γ. Ως γνωστόν υπάρχουν δύο κατηγορίες -αρίων, αυτοί που είναι εξάρτημα κρατικής μηχανής και κάνουν άχρηστη δουλειά, και β' κατά το προλετάριος, και κάποια άλλα αυτοί που κάνουν μια δουλειά εφήμερη με ρίσκο, αλλά όχι τόσο σημαντική- αναπόσπαστη μέσα σε μια βιοπάλη.

#3
Vrastaman

Θνξ, Χάνυ-Χάνυ!

#4
jesus

#5
allivegp

Ρισπέκτ! Να λοιπόν που η επαγγελματική αργκό του Χότζα (διαδρομιστής), βρίσκει άξιο συνεχιστή.
Δρουγγάριος του πλωίμου ήταν ο Ναύαρχος του βυζαντινού στόλου.

#6
HODJAS

Δηλ. Καπουδάν-πασάς;

#7
allivegp

Ζάκτλυ.
Επίσης, το Καπουδάν<Καπετάν προέρχεται από τον τίτλο «Κατ' επάνω» (<Κατεπάν'<Καπετάν<Καπιτέν/Κάπτεν) που έφερε επί Ιουστινιανού ο Βυζαντινός διοικητής του θέματος της Ν. Ιταλίας (με έδρα τη Βάρη<Μπάρι), ότι δηλαδή είχε βλέψεις «κατ΄επάνω», να προσαρτήσει τη Β. Ιταλία.

#8
HODJAS

Είχε βλέψεις για κοψίδια μου φαίνεται...

#9
HODJAS

Στα Βλάχικα του Bari...

#10
jesus

λεωφόρος μπάρι-χαρκοροπίου.