Εκ του ασφαλίτης που σημαίνει τον αστυνομικό που εργάζεται στον Κλάδο Ασφάλειας και Τάξης (βλ. και λίτης) και του αλήτης.

Ως ασφαλήτες μπορούν να χαρακτηριστούν όλοι οι ασφαλίτες, αλλά κυρίως αυτοί που παρεισφρέουν σε πορείες και διαδηλώσεις με πολιτικά. Στην καλύτερη περίπτωση, λαδή, γιατί τα πουλάκια κελαηδάνε και για κουκουλοφλώρα πρόβατα με μανδύα κατσίκας και ειδίκευση στην προβατοκάτσικα. Δρούν όχι μόνο κατά το πονηρόν και ακάθαρτον τριώδιον που διανύουμε τώρα καλή ώρα, ως οι μασκαράδες που είναι, αλλά και στην λοιπή χρονιά. Πρωταγωνιστούν σε βιντεάκια στο συσιφόνι όπου έχουν απαθανατιστεί σε ερωτικά παιχνιδάκια τ. πετραδάκια μου πετάς, παιχνιδάκια μου ζητάς με τους συναδέλφους τους Ματάδες.

Το ασφαλήτης είναι βέβαια ένα από τα γραπτά λογοπαίγνια, που θάλλουν πλέον στα μπλόγκια και γουορντπρέσια. Ως προς τον προφορικό λόγο, είναι σημαντική η ρίμα «αλήτες, αλήτες, τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες» (ή «αλήτες είναι τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες»), που έχει καθιερώσει στην συνείδηση του λαού την εξίσωση ασφαλίτης= αλήτης, οπότε το πέρασμα στην ορθογραφική αλλαγή να καθίσταται ευχερές. Στον προφορικό λόγο, το μπανεύκολο λολοπαίγνιο μπορεί να γίνει με μια μικρή παύση μετά το «ασφ», όπως άλλωστε και στον γραπτό γράφεται συχνά ως ασφ-αλήτης.

Εξάλλου έχει ενδιαφέρον η λέξη ασφαλητεία που δίνει μερικά ελάχιστα αποτελέσματα στον γούγλη σχετιζόμενα αφενός με τους Ταγματασφαλήτες της Κατοχής και αφεδύο με το στυλ του καθώς πρέπει lover undercover ασφαλήτη (βλ. παράδ. 6).

  1. Αλήτες είναι τα ΜΑΤ και οι ασφ-αλήτες
    γι'αυτό κάνουν παρέα. (Εδώ).

  2. Περισσότεροι ασφ αλήτες παρά διαδηλωτές στις πορείες (Ελλαδάρα!)
    Από την πορεία της Τρίτης 17 Γενάρη 2011.
    Ασφαλήτες μέσα, ασφαλήτες έξω, ασφαλήτες αριστερά, δεξιά, δέρνουν, δέρνονται, συλλαμβάνουν, συλλαμβάνονται ... Της πουτάνας γίνεται. Έτσι όπως πάμε σε λίγο απλά θα ανακοινώνουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χωρίς να χρειάζεται να δώσουμε και παρόν. Θα μαζεύονται 2.000 μπάτσοι όλων των αποχρώσεων και θα είμαστε και καμια εκατοστή «παρατηρητές» απλοί πολίτες... έτσι, για ξεκάρφωμα.
    Ομορφάντρες μου!!! (Εδώ).

  3. ΑΣΦΑΛΗΤΕΣ – ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ.
    Για όσους δεν έχουν δει φωτογραφίες από αλήτες ασφαλήτες κουκουλοφόρους….
    Διάφορες φωτογραφίες, από διάφορες συγκεντρώσεις και σημεία.
    Απλά καμαρώστε τις επιλέκτες ομάδες του ΜΠΑΤΣΟΚ. (Εδώ).

  4. Ή μήπως αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της «εσωτερικής τάξης» απέναντι σε πιθανές εξεγέρσεις, με κάθε κόστος; Και ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να καταστείλει τον «εσωτερικό εχθρό» είναι η αστυνομία με όλο αυτό το σκυλολόι ασφαλητών, ματατζήδων, δελτάδων, διάδων και λοιπών κρατικών ή παρακρατικών τραμπούκων. (Εδώ).

  5. Φυσικά τα σκουλήκια θα κρυφτούν πίσω από φαντασιώσεις περί ασφαλήτων προβοκάτορων και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες. Ο κόσμος όμως γνωρίζει καλά ποιοι ήταν εκεί και τι ρόλο έπαιξαν. (Εδώ μια διαφορετική άποψη).

  6. α. Και στην ίδια συμφωνία, τα Τάγματα Ασφαλητείας αναφέρονται απερίφραστα και χωρίς προϋποθέσεις ως «όργανα του εχθρού». (Εδώ).

β. - Κοψε φάτσες βγάλε συμπέρασμα. Μια ζωή οι ασφαλίτες θα έχουν ίδιες φάτσες (ξέρετε τώρα-ουδέτερη φάτσα-ντύσιμο ουδέτερο ή λίγο κάζουαλ-κουρεμα του κόλου-ΚΑΙ βασικό στοιχείο αναγνώρισης το πάντα κλασσικό τσαντάκι) και μια ζωή θα βρωμάνε ασφ-αλητεία απο μακρυά.
-...εχουν Βυζιά.
- πάντως, ό,τι και καλά νεωτεριστικό, νεανικό, τρέντι ή τι κιτσάτη άλλη άποψη προσπαθούν να μιμηθούν για να το παίξουν άνθρωποι, αυτές οι κολόφατσες, αυτό το σκυλάδικο, μπουρδ/ελλάδικο ύφος θα τους προδίδει πάντα. αυτή η φάτσα η άπαίδευτη, άξεστη, καραβανάδικη αναδεικνύει μια υποκατηγορία σύγχρονου έλληνα, αργόσχολου καλοπερασάκια που την περνάει στα γυμναστήρια, στα κιλικεία και στα τοστάδικα, που κάνει παρέα μόνο με μπάτσους, θα δείχνει πάντα ότι έχουμε να κάνουμε με βαθιά αντικοινωνικά και στερημένα άτομα. (Εδώ).

(από Khan, 14/02/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Vrastaman

Στος. Παίζει και το ταγματαλήτης, ας το ανεβάσει κάποιος που το' χει!

#2
deinosavros

Ράλληδες ταγματαλήτες, μπουραντάδες και της «Χ»
τα κεφάλια σας θα πέσουν απ' τ' αντάρτικο σπαθί.

#3
MXΣ

Υπάρχει και το απεχθές σύνθημα «SS, SS, μπάτσοι, δικαστές». Απαράδεκτον! Οι δημοσιογράφοι τι δηλαδή, στο πηγάδι κατούρησαν;

#4
iron

οι δημοσιογράφοι είναι και δικαστές, ρε.

#5
deinosavros

Ναι. Εντύπως άτυποι.

#6
HODJAS

Ένας Πούλος δεν φέρνει τον ΜΑΥ.

#7
deinosavros

Μωρέ τον έφερε και τον κακοέφερε, και για πολλά πολλά χρόνια μάλιστα....
Ενώ αν ο Πούλος είχε πάρει τον εαυτό του......

#8
Khan

Γκράφιτι στην Αρμένικη Εκκλησία, Ψυρρή