Πρόσφατα ο ρουμάνος ικανοποίησε την λαϊκή απαίτηση του σάιτ κι έβαλε νέες κατηγορίες λημμάτων. Μεταξύ τους οι λεγόμενοι «νεολογισμοί» και τα «αυτοαναφορικά». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια τάση που είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται στην εποχή του όψιμου μετασλανγκισμού να καταστεί πλέον αχαλίνωτη. Έτσι ως «νεολογισμοί» καταχωρίσθηκαν πολλοί παπαρολογισμοί, ενώ ως «αυτοαναφορικά» καταχωρίσθηκαν λήμματα που από την πολλή τους αυτοαναφορικότητα καταντούν αυτοερωτικά. Ο παπαρολογισμός, εν ολίγοις, είναι η ακραία λεξιπλασία, που δεν μαρτυρείται στην καθομιλουμένη σλανγκ, αλλά συλλαμβάνεται τεχνητά στο γραφείο του λόγιου Σλάνγκου σε μια στιγμή σλανγκικής έλλαμψης. Μια λεξιπλασία, η οποία καθώς δεν ερείδεται στην καταγραπτέα σλανγκ του λαού μας, δίνει λαβή σε σλανγκαρχίδηδες να την στιγματίσουν ως παπαρολογία ενός παπαρολόγου.

Εκτός από τους «παπαρολογισμούς» και τα «αυτοερωτικά» άλλες συνήθεις κατηγορίες λημμάτων είναι:

  1. Οι καλοί:
    -Ιησουιτισμός: Λήμματα που όπως αυτά του Κυρίου ημών, είναι υπερβατικά και εξωκόσμια με τιραμισουρεαλιστικό χιούμορ και γριφώδη διάθεση. Λήμματα, α ουκ εισί εκ του κόσμου τούτου. Λ.χ. τα λήμματα μπλε, το μεγάλο κάτω, από την πόρτα σου περνώ....

-Κρεψινιά: Το να εξηγείς, όπως ο krepsinis μία ευρύτατα γνωστή λαϊκή έκφραση υπάρχουσα εδώ και δεκαετίες ή αιώνες, δίνοντας πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά, ετυμολογικά, λαογραφικά κ.ά. στοιχεία. Για εκφράσεις που όλοι συχνά λέμε, αλλά δεν ξέρουμε τι πραγματικά σημαίνουν.

-Χαλικού Χαϊκού: Λήμμα μεταξύ κρητικής μαντινάδας και ιαπωνικού χαϊκού με λίγη από τιραμισουρεαλισμό και υπαρξιακή διυποκειμενικότητα. Λ.χ.: όλα τα λέιζερ πάνω μου (εδώ, σε μένα)!.

-Λήμμα-ομπρέλα: Λήμμα που περιέχει μεγάλη λίστα περιπτώσεων ενός φαινομένου. Τέτοια είναι πολλά λήμματα του acg με κορυφαίο αδιαμφισβήτητα το την τρίζει την όπισθεν.

-Λήμμα Λερναία Ύδρα.

-Λημματομάνα.

-Οθωμανικό: Λήμμα που εξηγεί παράξενες τουρκικές, περσικές, αραβικές λέξεις που μας έχουν μείνει απ' την Τουρκοκρατία ή μας τις έφεραν οι Μικρασιάτες. Αυθεντία το Πονηρόσκυλο (με την καλή έννοια).

-Λήμμα πρωθύστερο: Φαίνεται αστείο να κοντεύουμε τα 9000 λήμματα και να ορίζουμε τώρα το μουνί, τον πούστη, το τσιμπούκι, το πέος κ.τ.ό. Κι όμως, ήταν φαίνεται μοιραίο να αρχίσουμε από εξεζητημένα και να καταλήξουμε στα απλά και θεμελιώδη.

-Σλανγκαρχιδιά (με την καλή έννοια): Κάποιος σπασίκλας καβουροσλανγκόσαυρος έως σλανγκαρχίδης απαριθμεί με σχολαστικότητα λ.χ. όλες τις λέξεις που υπάρχουν για τον πούστη, τον πούτσο ή την πουτάνα κ.ο.κ.

  1. Οι κακοί: -Τρολισμός: Λήμματα τρολεατζήδων, που αποσκοπούν μόνο να προκαλέσουν.

-Ανορθογραφισμός: Λήμμα που βγάζει μάτι.

-Παροιμιώδες λήμμα: Παροιμία χωρίς σλανγκικό ενδιαφέρον που υπάρχει εδώ και αιώνες. Προκαλεί την μήνιν των σλανγκαρχίδηδων.

  1. Και οι άσχημοι: -Μπαμπαδισμός: Ξεθυμασμένη σλανγκ που πρέπει να καταγραφεί, αλλά χωρίς ευχαρίστηση.

Το προχώ είναι προχώ, ο τιραμισουρεαλισμός είναι τιραμισουρεαλισμός, κι ο παπαρολογισμός είναι παπαρολογισμός!

Λέγεται ότι ο Αυτοκτονημένος άφησε πίσω το τρολεατζήδικο παρελθόν του και τώρα τό 'χει ρίξει στις κρεψινιές, με αποτέλεσμα να καταξιωθεί ως υγιής δύναμη του σάιτ.

Βασική αρχή του ιησουιτισμού είναι ότι ο τιραμισουρεαλισμός αγιάζει τα μέσα.

!!! (από Vrastaman, 11/03/09)η Hank-takular εποπτεία του σλανγκοσύμπαντος - θξ για το reference...  (από xalikoutis, 11/03/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία