Λέξη / επιφώνημα που σημαίνει φύγε, ουστ, όξω. Προέρχεται από τα Καλιαρντά.

Σχετικά λήμματα: την κάνω, την κανά, παίρνω τον πούλο, αδειάζω τη γωνιά.

  1. - Άντε τζους μωρή τώρα, γιατί πρέπει να ετοιμαστώ να πάω στο κομμωτήριο.

  2. - Τζους μωρή ψαμοσκελού νταλκαρέτεκνη που θα μας πεις και υψομετρούδες! Δεν έρχεσαι να μας ροσολιμαντάρεις τα σερμέλια;

(Μετάφραση: Ούστ μωρή καυλιάρη κωλόμπαρε που θα μας πεις και αδερφές! Δεν έρχεσαι να μας γλύψεις τα πέη. [lamproukos.blogspot.com])

(από allivegp, 04/07/10)"Βρε άντε τώρα τζους", καρβελιά. (από Khan, 08/06/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
vikar

«Τσους» είναι επίσης ο συνηθισμένος αποχαιρετισμός των γερμανών (Tschüss).

#2
aias.ath

Καλιαρντά: Ὑψομετροῦ εἶναι ἀκριβέστερα ὁ ἐπαρχιώτης κίναιδος, καὶ δὴ ὁ ὀρεσίβιος τοιοῦτος.
Ἐπίσης βλαχοντάνα < βλάχος+ντάνα (πόρνη).
Ὁμοίως τὸ προφανὲς γιδοτεκνοσυντήρητη, τὸ ὁποῖο ἔχω ἀκούσει μόνο ὡς σχολιασμό, οὐδέποτε ὡς προσφώνησι.

#3
Khan

Εφόσον προβλέπεται ιδιαίτερη κατηγορία καλιαρντά, νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να καταχωρισθούν. Τι λένε κι οι άλλοι;

#4
Επισκέπτης

Ὡς νέος σλανγκοπουρός, εἶμαι λίγο διστακτικὸς ὡς πρὸς τὸ τί ἐνδιαφέρει τὴν ὁμήγυρι καὶ τί ὄχι, γι' αὐτὸ καὶ ἐκτιμῶ πολὺ τὶς ἐνθαρυντικὲς παρατηρήσεις τοῦ Khan, ὅταν χρειάζωνται. Δὲν θὰ ἤθελα νὰ κουράσω μὲ θέματα ποὺ ἐνδιαφέρουν ἐμένα, καὶ κάποια στιγμὴ νὰ χαρακτηρισθῶ πρίχτερμαν. Θὰ ἦταν ἴσως σκόπιμο νὰ βλέπαμε μερικὰ κριτήρια ἀναρτησιμότητος λημμάτων, πχ ὅτι εἶναι περίεργο, σπάνιο, σύνηθες, ὑπὸ ἐξαφάνισιν καὶ ἄρα πρὸς διάσωσιν, ὅτι εἶναι εὔηχο, εὑρηματικό, ἔχει κάποια ἱστορία (σὲ σχέσι μὲ τὴ χώρα, μιὰ κοινωνικὴ ὁμάδα, μιὰ παρέα) κλπ κλπ. Μήπως προβλέπεται κάποιος «χῶρος», ὅπου θὰ ἀνταλλαγοῦν οἱ ἀπόψεις καὶ θὰ προκύψῃ κάποια ἐπικρατοῦσα ἄποψι;

#5
Επισκέπτης

Aίαντα, τι software μετατροπής σε πολυτονικό χρησιμοποιείς; Έχω ακούσει ότι το magenda είναι καλό, τι λες; Α, και τι πίνεις και δεν μας δίνεις;

#6
Vrastaman

Και γιατί να χρησιμοποιεί ο άνθρωπας ντε και καλά μετατροπεά; Όσοι γεννηθήκαμε στα εξήνταζ και πριν την παλεύουμε και χωρίς ;-)

Αίαντα, όλοι οι σλανγκιστές κουβαλάμε εδώ τα βιώματα και τις παραξενιές μας (ορισμένοι και τον εριστικό τους σλανγκαρχιδισμό). Οι δικές σου παραξενιές είναι υπέρ το δέον ευπρόσδεκτες και προσθέτουν κττμγ πολλή αξία στην ιστιοσελίδα. Το σλανγκρρ δεν έχει φόρουμ, αλλά η δυσλειτουργική μας κοινότητα ζει και βασιλεύει μέσω των σχολίων αυτών.

#7
Galadriel

Εγώ έχω θέμα βέβαια με το πολυτονικό στον ie [τον οποίο για κάποιο μαζοχιστικό ρόλο προτιμάει το IT μας] οι χαρακτήρες δεν αναγνωρίζονται και σε κάθε τονισμένο γράμμα βλέπω κουτάκια... Εμμέσως που στερείτε την απόλαυση να σας διαβάσω αλλά στην τελική στα ... σας λέμε τώρα... Και ναι, είμαι υπέρ της χρήσης της τρέχουσας γλώσσας με την όποια μορφή την διδάσκουν στα σχολεία, αλλά επίσης στα ... σας.

#8
Vrastaman

Μεσούλα κι εγώ στο γραφείο ΙΕ έχω και βλέπω - μάλλον είναι θέμα ρυθμίσεων.

#9
Galadriel

...τις οποίες δεν μπορώ να αλλάξω... ουφ.

#10
aias.ath

@Khan
Κάπου πῆρα ἀβίζο ὅτι κινεῖσαι πρὸς πολυτονισμόν, λίγο συγκρατημένα ὅμως. Μπορῶ νὰ κάνω κάτι πρὸς ἐνθάρυνσι;

@telonos
Ἡ χρῆσι τοῦ πολυτονικοῦ δὲν ἀποτελεῖ καταναγκαστικὴ πρᾶξι, ἀλλὰ εὐχαρίστησι γιὰ μένα. Ὡς ἐκ τούτου ἀποκηρύσσω μετὰ βδελυγμίας τὴ χρῆσι τέτοιων βοηθημάτων. Πέραν αὐτοῦ, ὁ πολυτονιστὴς εἶναι καὶ ἀναξιόπιστος, πρὸς τὸ παρὸν τοὐλάχιστον. Τὸ μόνο «ἐργαλεῖο» ποὺ χρειάζεται εἶναι ὁ ὁδηγὸς πληκτρολογίου Keymangreek, ὁ ὁποῖος διατίθεται δωρεὰν ἀπὸ τὴ ὁμώνυμη ἱστοσελίδα καὶ μέσῳ τῆς http://www.polytoniko.org. Σήμερα ἐνημερώθηκα ἁρμοδίως ὅτι διατίθεται δωρεὰν καὶ ἡ πολυτονικὴ ἐπιφάνεια ἐργασίας http://polytoniko.wordpress.com, γιὰ κατασκευὴ ἱστολογίων. Ὅσοι πιστοὶ... Τέλος, τὴν ἐρώτησί σου «τί πίνω καὶ δὲν σᾶς δίνω» δὲν τὴν κατάλαβα. Θὰ μποροῦσες νὰ γίνῃς σαφέστερος;

@Vrastaman
Εὐχαριστῶ γιὰ τὰ καλὰ λόγια. Θὰ προσπαθήσω νὰ κάνουμε καλὴ πλάκα. Βοηθῆστε ὅσο μπορεῖτε μὲ κατευθυντικὰ σχόλια, διότι ὅπως ἔλεγα, δὲν θὰ ἤθελα νὰ κουράσω, οὔτε καὶ νὰ διαταράξω.

@Mes
Τὸ IE καὶ IT μοῦ εἶναι «ἄγνωστες λέξεις». Ὡς ρύθμισι στὸ Character encoding νὰ προτιμήσῃς τὸ Unicode. Τὸ Firefox εἶναι καί δωρεάν, καὶ γαμᾶτο. Καὶ δὲν εἶναι καθόλου στὰ ... μου (ὑποθέτω οὔτε καὶ στῶν ἄλλων, ἂν κρίνω ἀπὸ τὸ γενικότερο ὗφος καὶ τὸ ἐπίπεδο τῆς κουβέντας), ὅταν κάποιος ἔχει δυσκολία νὰ συμμετέχῃ. Καὶ ἡ γυριστὴ τώρα: Ἂν ἡ συστολή σου θὰ ξεπερνιόταν μὲ τὰ καλιαρντά, τὰ ... λέγονται μπελέ καὶ φλοκοντορβάρες.

#11
Khan

Από όταν άρχισα να εντρυφώ σε κείμενα της αρχαίας και μεσαιωνικής γραμματείας το μπατάρισα στο πολυτονικό στον χειρόγραφο λόγο μου, μάλιστα το έκανα και στον στρατό εισπράττοντας ουκ ολίγες λοιδωρίες. Στο πληκτρολόγιο αυτή η φάση δεν κράτησε πολύ λόγω ραθυμίας. Πάντως σε μία φάση έγραφα και τα γκρήκλις στην αρχαιοκαυλέστερη δυνατή μεταγραφή, λ.χ. ephexees, doxa tooi Theooi, kai outoo kath' exees. Έγραφα και τις καταλήξεις των τριτοκλίτων με ιώτα.

Στο πληκτρολόγιο αυτή η τάση δεν κράτησε πολύ καθαρά λόγω τεμπελιάς, ενώ χειρογράφως συνεχίζω να χρησιμοποιώ πολυτονικό. Ωστόσο, έχει κλονιστεί η πίστη μου στο πολυτονικό για τον εξής λόγο, και αν θες με διορθώνεις, καθώς παραθέτω από μνήμης. Αν θυμάμαι καλά, η μικρογράμματη γραφή με τους τόνους άρχισε από την ύστερη αρχαιότητα και πιο μετά, ενώ στην καθαυτό αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν μεγαλογράμματη γραφή. Όμως στην ύστερη αρχαιότητα άρχισε και να εγκαταλείπεται ο λεγόμενος προσωδιακός τονισμός στον οποίο αντιστοιχούν οι περισπωμένες, οξείες και βαρείες. Οπότε ουσιαστικά το πολυτονικό άρχισε να χρησιμοποιείται ακριβώς όταν άρχισε να εγκαταλείπεται το σύστημα τονισμού στο οποίο αντιστοιχούσε, εκτός αν μου διαφεύγει κάτι. Οπότε ουσιαστικά το πολυτονικό δεν με φέρνει πιο κοντά στους αρχαίους μου προγόνους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μεγαλογράμματη γραφή, παρά στους μεσαιωνικούς τοιούτους.

Έπειτα το επιχείρημα για την ιστορικότητα των λέξεων που μας φανερώνει το πολυτονικό δεν νομίζω ότι ισχύει για τους τόνους, παρά μόνο για τα πνεύματα. Εκεί θα μου άρεσε αυτό που έκανε ο Μπάμπης, ο οποίος σε μία περίοδο έβαζε μόνο τις δασείες, για λόγους φανέρωσης της ιστορικής ετυμολογίας των λέξεων, χωρίς να βάζει περισπωμένες και βαρείες, ούτε καν ψιλές, που είναι μεταξύ μας ψιλοάχρηστες, αφού ψιλή= μη δασεία. Αυτό θα μου άρεσε, αλλά κι ο Μπάμπης το εγκατέλειψε.

Τέλος, χρησιμοποιούσα για πολλά χρόνια το ιώτα στα θηλυκά τριτόκλιτα, και την Γενική -εως, κυρίως σε λόγο δοκιμιακού ύφους, αλλά το εγκατέλειψα όταν άρχισα να γράφω λογοτεχνία. Τώρα είμαι υπέρ των αρχαϊζόντων τύπων ενταγμένων σε δημοτικό κλιτικό σύστημα, αν και σε ορισμένα περιβάλλοντα το -έως βγαίνει πιο αυθόρμητα, και έχω δίλημμα αν θα έπρεπε να το θυσιάσω ντε και καλά για χάρη συνέπειας.

αατα

Τέλος, αφού απολαμβάνουμε και τον φω αρχαϊσμό του Ζάκκη, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην απολαύσουμε και τον γνήσιο αρχαϊσμό του Αίαντος.

#12
Galadriel

Το παίρνω ανάποδα: για τον αρχαϊσμό του Ζάκκη τί είναι που δεν έχω πει και στον ίδιο τον Ζάκκη (που τον είχα στον νου μου σαν γέροντα ένα πράμα σαν τον Μαθουσαλίξ με γένι μέχρι το πάτωμα και καμπούρα - έκπληξη), μετά τον συμπάθησα και έκανα την καρδιά μου πέτρα.

Αναρρωτιόμουν παλαιότερα τί είδους παρελθοντολάγνοι πρέπει να αγοράζουν ακόμα την Εστία, αλλά είχα καταλήξει ότι ο αριθμός των αναγνωστών της λογικά πρέπει να πέφτει με τα χρόνια για ευνόητους λόγους. Πλέον αμφισβητώ αυτή την θέση γιατί να, βλέπω στο σλανγκ διάφορες ιδιοτροπίες όπως αυτή εδώ. Κττμγ πάντα. Σλαγκαρχίδω; Ξέρω γω μωρέ... ας πούμε ότι είμαι του πιο μέινστριμ.

Αίαντα ie είναι ο internet explorer αν και από ό,τι κατάλαβα, δεδομένου ότι μου προτείνεις στην συνέχεια την χρήση του firefox, μάλλον το ήξερες μια χαρά και με βάζεις να επεξηγώ για καψονάκι. Το ΙΤ είναι αναφορά στην διεύθυνση πληροφορικής της εταιρίας στην οποία εργάζομαι, που έχει κλειδώσει πολλές δυνατότητες, μεταξύ των οποίων (εκτός του ότι δεν μπορώ να αλλάξω ούτε καν εικόνα στην Επιφάνεια Εργασίας μου - για να μην πω desktop και μπερδευτούμε) η εγκατάσταση νέων προγραμμάτων ακόμα και αν είναι δωρεάν - σο το πρωί δουλεύουμε με ie αναγκαστικά και διαβάζουμε υποθέτοντας τους τονισμένους χαρακτήρες με μεγάλη δυσκολία.

Δεν ξέρω τί εννοείς περί συστολής, φαντάζομαι αναφέρεσαι στις τελείες που αντικατέστησαν τη λέξη «παπάρια». Δεν είναι τόσο θέμα συστολής, είμαι μάλλον περιβόητη στο σάιτ (και έξω απ' αυτό δυστυχώς κατά μία έννοια) για το αντίθετο, όσον αφορά στην χρήση του λόγου. Περισσότερο ήταν θέμα αποφυγής χρήσης μιας επιθετικής λέξης και διάθεσης απλά να περάσω το νόημα.

Κττμγ πάντα, το θέμα είναι η επικοινωνία (ναι οκ τζονμπλακ, ξέρω, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να αλλάξω άποψη εύκολα σε αυτό). Σο, όταν θες να επικοινωνήσεις προσπαθείς να διευκολύνεις τον άλλο, κατά προτίμηση μιλάς και στην γλώσσα του και προσπαθείς να περάσεις το νόημα της σκέψης σου με όποιον τρόπο θεωρείς αποτελεσματικότερο (πχ με νοήματα στον πραγματικό κόσμο). Προφ υπάρχει διαφορετική οπτική γωνία αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα. Επομένως ευπρόσδεκτα και τα κινέζικα, γιατί όχι και οι ψιλές και οι δασείες που στην τελική έφτυσα αίμα να μάθω κάποτε (κατά το άδης άγιος αγνός αίμα άμα αλμυρός κ.λπ.)

#13
electron

Συμφωνώ με τη συντρόφισσα. Η επικοινωνία είναι το πρωταρχικό. Και να προσθέσω, ότι η γλώσσα είναι ότι πιο ζωντανό έχουμε. Και εξελίσσεται, προσθέτει, επιδοκιμάζει, αποδοκιμάζει, απορρίπτει, ενσωματώνει.

Ένα ψιλοάσχετο ιστορικό ανέκδοτο.
1980, σε χωριό (κώμη, επήνειο για την ακρίβεια) νησιού ΜΗ τουριστικού (τότε υπήρχαν δύο ξενοδοχεία στα οποία έμεναν εμπορικοί αντιπρόσωποι παρά τουρίστες).
Εμφανίζεται ζευγάρι Γάλλων, που θέλουν να πιουν καφέ. Ο καφετζής αγωνίζεται να καταλάβει, και ρωτάει αν κάποιος μπορεί να συνεννοηθεί. Πετάγεται η ψωνάρα ο electron (με την Ναπολεόντια περσόνα), και ακούστε διάλογο.

-(καφετζής)Ρώτα αν θέλουν γάλα...
-(ναπ) votre caffe, avec lait;
-(Γάλλος) Avec DU lait.
Δεν φτάνει που ήρθε στην άκρη του κόσμου, ο γελοίος, δεν μιλάει αγγλικά που είναι η διαδεδομένη γλώσσα, διορθώνει ο γελοίος, αντί να χαρεί που κάποιος μιλάει την αδερφίστικη γλώσσα του. Βρεεεεε οοουυυυυστ! Πάνω από όλα η επικενωνία σύντροφοι. Μετά ο καλλοπισμός (πως να γράφεται άραγες αυτή η λέξη;)

#14
vikar

Είναι λίγο κρίμα να μήν γίνεται αυτή η κουβέντα στο πολυτονισμός...

Προσωπικά το πολυτονικό χωρίς να το έχω διδαχτεί ποτέ στο σχολείο το πέρασα σά' παιδική αρρώστια που μ' άφησε και κάποια δυσδιάκριτα σημάδια. Έχω καταλήξει στο εξής: ένας ο οποίος δέν διδάχτηκε το πολυτονικό στο σχολείο δέν μπορεί με τίποτε να πειστεί να το υιοθετήσει στην καθημερινή του γραφή, παρα μόνο αν πρόκειται για λόγους φετίχ --όπως ακριβώς την είχα πατήσει κι' εγώ δηλαδή. Και όλοι ξέρουμε τί είναι φετίχ, έτσι; Σά' να σ' ενδιαφέρει περισσότερο το άχρηστο κρέας γύρω γύρω... :-)

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του πολυτονικού είναι τα περισσότερα γνωστά σε όσους την έχουν έστω και λίγο ψάξει --αντανακλώνται πιστά και στα σχόλια αίαντα και χάν άλλωστε. Οι μέν θα σου πούν συνήθως για «ιστορική ορθογραφία», ετυμολογίες και τα συναφή. Έτσι όμως, έμμεσα πλήν σαφώς, διαγράφουν μονοκούκι όλη τη νεότερη ιστορία της ελληνικής, απο τη μεταρρύθμιση τουλάχιστον και μετά!... Και η πλάκα είναι, σπάνια το αναγνωρίζουν κιόλας: συνήθως μάλλον απλά το αγνοούν, άν και οι πιό επικίνδυνοι το αποσιωπούν. Και γιατί επικίνδυνοι;... Ε αυτό θα μας πάει σε πολιτική κουβέντα.

Απ' την άλλη, οι μονοτονιστές θα σου πούν οτι όλα 'φτά τα σημαδάκια δέν έχουν πιά έρεισμα στον προφορικό λόγο. Κι' έχουν βέβαια δίκιο, άν και πολύ δύσκολα θα δέχονταν να προσαρμόσουν ακόμη περισσότερο τον γραπτό τους λόγο στον προφορικό: ένας μονοτονιστής μπορεί κάλλιστα να φρικιά μπροστά στη φωνητική ορθογραφία ή και στα φραγκολεβαντίνικα ακόμα, όπως ακριβώς ένας πολυτονιστής μπροστά στο μονοτονικό... Ούτε αυτοί λοιπόν ειναι απαραίτητα έντιμοι ή και ξέρουν τί τους γίνεται.

Τελικά, μου φαίνεται οτι είναι ζήτημα δύο παραμέτρων: απ' τη μιά η ικανότητα ν' αφουγκράζεσαι την ιστορία (δηλαδή, όχι μόνο την παλιά ιστορία, αλλα την ι σ τ ο ρ ί α , που πορεύεται συνέχεια, πιχί όσο εσύ καταχωρίζεις τις εξυπνάδες σου στο διαδίκτυο), κι' απ' την άλλη, φυσικά, η παιδεία που είχε κανείς (κι' άν μου ξαναπαντήσει αυτός ο κανείς για να μου πεί το κοντό του θα γίνει παραξήγηση, να το ξέρει...). Πόσο αντιλαμβάνεται κανείς το ιστορικό παρόν; Πόσο διατεθειμένος είναι κανείς να προσαρμόσει την παιδεία του σ' αυτό; Και πόσο προσαρμόσιμη είναι η παιδεία που είχε στην τελική;... Νά, κάπως έτσι τα βλέπω τα πράγματα.

Πάντως ρε παιδιά, το λέει κι' ο ντούμπλφας, τί κοροϊδιλίκι έχω φάει κι' εγώ στη μάπα για το πολυτονικό... :-Δ Παναγία μου, ένα πράμα...

ΥΓ: Δηλαδή Μές, ο κύριος Γιώργος Ζάκκης δέν είναι γέροντας τελικά;...

#15
vikar

ΚαλλΩπισμός ρε έλεκτρον, καλλΩΩΩΩΩΩΩπισμός!... ΩΜΕΓΑ! Έ μα πιά, πού να σε καταλάβει κανείς με τόσα λάθη που κάνεις συνέχεια ρ' αδερφάκι μου... :-ΡΡΡΡ

(γράφαμε μαζί)

#16
electron

Εννοείται από τότε, ότι δεν έχω απευθυνθεί σε Γάλλο στα γαλλικά, εκτός Γαλλίας. Αυτοί προσπαθούν στα ελληνικά, ή γαλλικά, εγώ απαντάω στα αγγλικά, δείχνοντας πάντα ότι καταλαβαίνω τα γαλλικά, αλλά στα παπάρια μου! Ψωνάρες! Η καμιά φορά τους ρίχνω quebecois (με αγγλιές) και τους κάνω ακόμα πιο ξύδι. Είμαι τελικά λίγο στραβόξυλο.

Για άλλη μια φορά δεν προσέφερα τίποτα στα επιχειρήματα των σχολίων, αλλά λέω τα δικά μου.

#17
electron

Τελευταίο. Δικαίωμα του καθενός είναι να μιλάει ή να γράφει όπως θέλει. Και αυτή είναι και η ομορφιά.... Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

#18
electron

Για αυτο μου αρέσει αυτός ο ιστότοπος!
ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΣΟΒΑΡΑ
-άρχισα να γράφω ελληνικά (άσχετο αν είναι παπαριές), γιατί μισώ τα greeklish
-θυμάμαι ξανά την ορθογραφία
-όλα αυτά, όχι μέσα από ένα αναχρονιστικό πλαίσιο, αλλά μέσα από την αργκό και την καθομιλουμένη, τη ζωντανή γλώσσα

Και ας στράβωσα στην αρχή, για κάποιες διορθώσεις και παραινέσεις (πιο πολύ βέβαια για να κάνω ντόρο).

#19
electron

και επιτέλους έμαθα πως γράφεται η λέξη «καλλωπισμός». Θανκς βίκαρ.

#20
electron

Παρεμπιπτόντως, όλοι οι ελληνοφρενείς, να πάρετε blackberry, διότι με το μπιλάκι, είναι πολύ εύκολο να βάζεις τόνους, και να γράφεις λίγο σωστότερα. Σόρυ για την διαφήμιση, αλλά είναι αλήθεια. Τους είχα κουφάνει όλους, με τα σουμουσου, με τονισμένες λέξεις στα ελληνικά.

Εγώ και ο Ομπαμιας, δεν μπορούμε χωρίς το μπλακμπερι μας, γαμώ τον ΓΑΠ μας μέσα.

#21
electron

νομίζω ότι ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ, και σε αυτό το λήμμα πρόεδρε!

#22
Galadriel

Βίκα όχι, ο κύριος Ζάκκης δεν έχει μακρυά γεννιάδα όπως επίσης δεν έχεις και εσύ που αν θυμάσαι σε είχα για ξινό γεροντοπαλίκαρο εξηντάρη που σου φταίνε και τα ρούχα σου. Κι είσαι μια χαρά παίδαρος ποιος να το λεγε.

#23
BuBis

Ρε συ Mes μου, ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα με τους γκρίζους μας κροτάφους και την εμπειρία μας...

#24
Vrastaman

@ BuBis - Ασπρα μαλλία μαλλιά της κεφαλής...

@ Λοιπά κλεφτόπουλα. Συμφωνώ Βίκ, μακάρι να γινόταν αλλού η κουβέντα αλλά είναι αργά γι αυτό. Με την μετάβαση στο μονοτονικό, και ειδικά με την κατάργηση των πνευμάτων, ο λόγος κττμγ έχασε πολλά στρώματα ετυμολογικής πληροφόρησης. Άντε να σου κάνει τώρα κούκου το Bond Girl Vesper Lynd εάν αγνοείς ότι το όνομά της ξεκινάει με V επειδή η λέξη Ἕσπερος είναι δασυνόμενη. [img]http://www.hecklerspray.com/wp-content/uploads/2008/09/bond-eva-green.jpg[/img]
Για φετιχιστικούς και μόνο λόγους πολυτονίζω τα χειρόγραφά μου αλλά μονοτονίζω τον ηλεκτρονικό μου λόγο καθώς ο ηλεκτρονικός πολυτονισμός παραμένει αγγουροειδής. Πολυτόνιζα μια ξεχασμένη ιστιοσελίδα μου αλλά μάλλον γι’ αυτό έχω να την ενημερώσω από το καλοκαίρι του 2008 - ψέματα, τότε είναι ανακάλυψα το σλανγκρρ! Θα τσεκάρω πάντως τα ηλεκτρονικά καβλιτζέκια που πρότεινε ο Αίαντας και βλέπουμε.

Ευτυχές, τέλος, που ξεπεραστήκαν παλαιότερα πολιτικά στερεότυπα / αγκυλώσεις για τους πολυτονιστές ως ντε και καλά χουνταίους. Άλλωστε, σήμερα μια από τις πλέον ένθερμες πολυτονίστριες είναι η διακεκριμένη και εκτός πολιτικής βουλευτίνα του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

#25
Khan

Για τον Ζάκκη δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση, αλλά αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι που ο Χότζας είναι απ' ό,τι ακούω νέος, ενώ τα κείμενα του φανερώνουν βιωμένη εμπειρία παλιών δεκαετιών. Πραγματικά μυστήριο!

Βικάριε, ενώ αυτά που έγραψες ερείδονται εν πολλοίς στην κοινή λογική έχω μερικές ενστασούλες. Δεν μου αρέσει πολλές φορές να χρησιμοποιούνται όροι όπως «Ιστορία», «αφουγκραζόμαστε την Ιστορία» κ.τ.λ., ενώ πολλές από αυτές τις Ιστορίες είναι επιβολές ισχύος. Λ.χ. τις αντίστοιχες (πιο μεγάλες) αλλαγές στην Τουρκία τις επέβαλε ο Κεμάλ με μεγάλη χρήση ισχύος. Θα μπορούσε κάποιος να το πει «ιστορική αναγκαιότητα», αλλά θα μπορούσε να το πει και «άνωθεν επιβολή». Ομοίως και με παρόμοιες αλλαγές στην Ελλάδα. Λ.χ. όταν επιβλήθηκαν οι καταλήξεις λ.χ. «δύναμης» αντί «δυνάμεως», έχω την εντύπωση ότι το αυθόρμητο γλωσσικό αισθητήριο των περισσότερων πήγαινε προς το δυνάμεως, πόλεως κ.τ.λ. Να μην ξεχνάμε πως άνωθεν επιβολή συμβαίνει όχι μόνο προς την κατεύθυνση συντήρησης παλαιών τύπων, αλλά και αντίστροφα προς την κατεύθυνση επιβολής νέων. Και πολλά, όπως λ.χ. η επιβολή λατινικών τύπων στην Τουρκία, σε σλαβικές χώρες κ.ά. (στο μέλλον πιθανόν και στην Ελλάδα) δεν έχουν καμία σχέση με γλωσσική εξέλιξη, είναι καθαρές επιβολές για λόγους ομογενοποίησης των λαών αυτών με το κυρίαρχο δυτικό πρότυπο ίσως και για χρηστικούς λόγους, σε σχέση με την χρήση τεχνολογίας υπολογιστών κ.τ.λ. Τα παρόμοια δεν έχουν σχέση με φυσική εξέλιξη μιας γλώσσας, αντιθέτως είναι αρκετά παρεμβατικά.

Από την άλλη, αν το πρόσεξε κανείς, η επιχειρηματολογία μου εναντίον του πολυτονικού δεν είναι στην συνήθη βάση ότι είναι ξεπερασμένο, δύσκολο, δυσχεραίνει την επικοινωνία κ.τ.λ., αλλά αντιθέτως ότι είναι κάτι που δεν το χρησιμοποιούσαν ούτε οι αρχαίοι Έλληνες, και άρα δεν μας πλησιάζει σε αυτούς. Βέβαια, μας προσεγγίζει στην προφορά τους των ελληνικών, αλλά αυτό δεν μου λέει και πολλά πράγματα, καθώς αυτή η προφορά δεν υπάρχει εδώ και σχεδόν δύο χιλιετίες, οπότε είναι εξαιρετικά μουσειακό να προσποιούμαστε ότι την διατηρούμε με περισπωμένες κτλ. Γι΄ αυτό είπα ότι το πολυτονιστικό επιχείρημα για ιστορική ορθογραφία που μας πλησιάζει στην ετυμολογική ρίζα των λέξεων κτλ ισχύει, νομίζω, μόνο για τις δασείες. Για τίποτα άλλο. (Με αυτήν την έννοια δεν θα είχα πρόβλημα να γίνω και ασιγματιστήσ).

Τέλος, ανήκω στους ελάχιστους φετιχιστές, που έμαθα αφ΄ εαυτού μου το πολυτονικό, χωρίς να το έχω διδαχθεί στο σχολείο, και η πλάκα είναι ότι ο λόγος που δεν το αλλάζω στον χειρόγραφο λόγο μου είναι κυρίως ότι θέλει περίπου ένα χρόνο προσπάθειας να το ξεσυνηθίσεις.

#26
Vrastaman

Ωχ, λέτε ο Khan να αρχίσει να μας γράφει με CAPS;

#27
Khan

Μπράβο Βράστα, γράφαμε ταυτόχρονα! Με εντυπωσιάζει πως είχα σκεφτεί τα ίδια πράγματα, μάλιστα μεταξύ βυζαντινοτέτοιων την Vesper Lynd την αποκαλούμε Σικελικό Εσπερινό στο στυλ του:
«Δεν είναι αγάπη, δεν είναι αγάπη αυτό που ζούμε,
είναι σου λέω πανικός, Σικελικός εσπερινός». Αν και η βεριτάμπλ ετυμολογία του ονόματος της είναι ένα κρύο σλανγκοπαίγνιο του Ian Fleming Vesper Lynd = West Berlin στα αγγλικά με γερμανική προφορά, όπου Βεσπερλίν είναι το γνωστό επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου στα πενήνταζ εξήνταζ, όταν έγραφε ο Ίαν.

#28
Galadriel

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΗΜΜΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΠΙ ΠΕΙΣΤ - ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟ «ΠΟΛΥΤΟΝΙΣΜΟΣ» - όσα λείπουν θα συμπληρωθούν άμεσα.

(το παρόν θα αυτοκαταστραφεί)

#29
spapakons

Βασικά πρέπει να έχει σχέση με το «τζάσε», απλά το «τζους» είναι πιο σύντομο και κάνει συνειρμό με το ¨«ουστ». Κανείς για επιβεβαίωση;

#30
Khan

Σε επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Ηλίας Πετρόπουλος, βλ. εδώ στο λήμμα τζους. Για ετυμολογία βλ. το λήμμα του Πονηρόσκυλου μπουτ - ή, οι επιρροές της ρομανί στα καλιαρντά: τζάζω = διώχνω, φεύγω, πετώ. (Η.Π. 1971)
< džal, džala, džal-tar = φεύγω, αναχωρώ, απομακρύνομαι, πηγαίνω

#31
Khan

Η επιβεβαίωση, δηλαδή, αφορά στην σχέση του τζους με το τζάζω. Για το ουστ δεν ξέρω.