Ανθρωπότυπος που, σύμφωνα με τους ψυχανάλατους, έχει ένα θεματάκι με το πρωκτικό στάδιο ανάπτυξης. Περιφραστικά λέγεται πρωκτικά κατακρατητικός ή πρωκτικά εγκρατής. Με απλά λόγια είναι αυτός που δεν φχαριστιέται το χέσιμό του, ο δυσκοίλιος που αφήνει μόνο φασόλια και μικρές κουραδίτσες να ξεπροβάλλουν και χάνει την ηδονjή ενός γερού χεσίματος. Ο πρωκτικά στείρος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ορισμό της εξειδικευμένης στα σιχαμερά Ιρονίκ για το σφιχτοκούραδο, «αν είναι μικρούλι το σφιχτοκούραδο απλώς γαργαλάει λιγουκάκι. Μας αφήνει όμως με την έκφραση μη ικανοποίησης στη μούρη. Ότι δεν χέσαμε καλά σήμερα». Οπότε ο σφιχτοκουράδας είναι ο κατ' εξοχήν ξινίχλας.

Αγγλιστί λέγεται anally retentive, ενώ παρόμοιες σλανγκιές που τον περιγράφουν είναι τα πρωκτικάντζα(ς), σφιχτοκώλης και δυσκοίλιος. Υποπερίπτωσή του ο κακός πούστης. Ο σφιχτοκουράδας θέλει να ελέγχει τα πάντα και να μην επιτρέπει κανένα μοίρασμα ή ρίσκο, γι' αυτό και είναι φοβερά τσιγκούνης, φειδωλός, συγκρατημένος, ενίοτε δε επιδίδεται και σε παιχνίδια εξουσίας. Άλλο σύμπτωμα είναι η εντρύφησή του στην κορεκτίλα και το πολιτικά ορθόν (παν Νιντέντο άριστον).

Σύμφωνα με τους γιαλόμες, όμως, δεν φταίει αυτός. Φταίει η μαμά του που δεν τον ικανοποίησε (gratification) μικρό. Ο ψυχολογικός μηχανισμός που παράγει τους τοιούτους συμπολίτες μας λέγεται καθήλωση στο πρωκτικό στάδιο και είναι απλός! Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες πρωκτικών καθηλώσεων, σύμφωνα με την ψυχανάλατη μεταφυσική/ μυθολογία. Αυτοί που έλαβαν υπερβολική ικανοποίηση/ επιβράβευση για να κάνουν τα κακάκια τους στα ένα με δύο χρόνια τους γίνονται anally expulsive, δηλαδή αποδιοργανωμένοι, απρόσεχτοι, χυμαδιό. Αντιθέτως, αυτοί που δεν επιβραβεύτηκαν/ χεζαγωγήθηκαν αρκούδως, γίνονται κατακρατητικοί, ψυχαναγκαστικά τακτικοί και ξεροκέφαλοι.

Αν τυχόν κάνουν ψυχανάλα, είναι εξαιρετικά φειδωλοί σε αυτό που αφήνουν να διαφανεί και να εκφραστεί προς τον ψυχανάλατο, τ. να ονειρεύεται ο θεραπευόμενος και στον θεραπευτή να μην δίνει. Εφαρμόζουν ένα είδος ξυραφιού του Όκαμ με το οποίο ξυρίζουν το φροϋδικό μουσάκι και εκνευρίζουν τον ψυχανάλα τους, που θέλει περισσότερο νταραβέρι και μένει ανικανοποίητος και ματαιωμένος.

παντα ηθελα να σου πω τη γνωμη μου για σενα. Εγω σε θεωρω σφιχτοκουραδα. Δηλαδη παντα σφιγμενη λες κι εχεις καταπιει μπαστουνι, παντα ηθικολογος και δηθεν σοβαρη. Το διαζυγιο το ξεχασες;; Και να δουμε πως θα ξεχασης και το δευτερο που θα παρης συν τω χρονω. Πηγες και παντρευτηκες τον πιο Μ..... (γνωστο αυτο σε ολο τον κυκλο πελατων),οποτε ειναι αναμενομενο ενα ακομα διαζυγιο. Καλα μην αυτοκτονισης οταν ερθει αυτη η ωρα! Θα βγεις παλι με το υφος της θεουσας και θα βρης καμμια δικαιολογια.Αλλωστε ειναι της μοδας η συλογη διαζυγιων κρεμασμενα σε καδρα στον τοιχο.Γενικα εισαι τοσο σφιγμενη και κρυα που θα σε βλεπουμε να δροσιζομαστε το καλοκαιρι με τους καυσωνες.Και οσο κι αν μας το παιζεις παρθενοπη, μην ξεχνας οτι εισαι διπλοπαντρεμενη,πραγμα οχι και τοσο πρεπον για μια ΘΕΟΥΣΑ!. (Εδώ).

Ο μεσαιωνικός φιλόσοφος William του Okham (1288-1348) έμεινε διάσημος για την αρχή "αν μπορείς να χέσεις ένα σφιχτοκούραδο, τότε ΜΗΝ χέσεις ένα γεννητούρι". (από Khan, 08/02/11)(από Vrastaman, 14/02/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε