Υπάρχει και η καλή έννοια. Αυτός που δε μασάει. Δεν καταλαβαίνει Χριστό. Το σκληρό καρύδι. Το αγύριστο κεφάλι, και όχι υποχρεωτικά ακραίος, αλλά πάντως μοναχικός, ως άτομο ή ομάδα. Που έχει την άποψη και τις ιδέες του και τις υπερασπίζεται αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

- Να πιάσουμε τον δασάρχη ν’ αποχαρακτηρίσει την έκταση και μετά βγάζουμε και την άδεια. - Εδώ έχεις μπλέξει φίλε, ο δασάρχης δεν πιάνεται, είναι ταλιμπάν.

(από joe909, 29/07/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Συμπληρωματικός ορισμός για τις σλανγκ έννοιες - κυριολεξία εδώ - του χαρακτηρισμού Ταλιμπάν (σπεκ στους προλαλήσαντες): Ο φανατικός και υπερσυντηρητικός θεούσος, ή ο υπερσυντηρικός παπάς (emkrit). Ο ασυλλόγιστα ριψοκίνδυνος, υπέρ το δέον πυροβολημένος ζηλωτής, ψυχάκιας ή σπασίκλας (Vrastaman). Ο ασυλλόγιστος, ο σταρχίδιατου, αυτός που κάνει κάτι επειδή εντάξει, και όχι γιατί το ευνοούν οι συνθήκες (jesus). Τα λοιπά στο «και ταλιμπάν» (vikar).

Επιπλέον: Γενικώς ο μαυρούκος κυρίως ο δουλευταράς. Όχι ο πολύ μελαχρινός, αλλά ο καφές σκούρος τ. Τυνήσιου πωλητή δερμάτινων πουφ, μάγερα που χώνει πολύ κάρυ από Ινδία, άοκνου κελεμπιοφόρου πρόσφυγα από Πακιστάν κι έτσι.

Πρόκειται για ελαφρώς απαξιωτικό ορισμό που εμπεριέχει ρατσιστικό τρόμο. Κλασικός επηρεασμός από την (αμφίβολης ορθότητας αλλά και πάλι ποιος βάζει το χέρι στη φωτιά) αμερικανική προπαγάνδα μετά την πτώση των δίδυμων, όλοι οι καφετιοί είναι εχθροί μας, ειδικά αυτοί που μιλάνε στη μητρική τους με πολλά αλάχου ακμπάρ ουλουάχατ ουλουάχατα.

[Based on a true story]: - Πρέπει να καθαριστεί η αποθήκη από τις σαβούρες Ρούλα, αίσχος είμαστε δεν είναι κατάσταση αυτή με τα σκουριασμένα παντού!
- Πω πω νταξ μωρέ, τι φωνάζεις και δε ρωτάς, το ανέλαβε ο Κώστας και το κανόνισε για σήμερα! Για κοίτα από το παράθυρο, τον βλέπεις τον ταλιμπάν; Ατάιστος μου φαίνεται θα τελειώσει σε κανα διωράκι όλη την πλατεία και θα τον βάλω μετά να ποτήσει και τα θαμνάκια στην είσοδο να βγάλει το μεροκάματο! - Άντε να δούμε.
- Σώπα, πάλι σε έφτιαξα.

Σχόλιο από elenigeladari (03.09.2007)
καλώς ήρθες κιφάκο.. [...] μη σου πω ότι και η δικιά μου η πλατεία στο αιγάλεω πρέπει να αλλάξει όνομα..πρέπει να γίνει πλατεία ΤΑΛΙΜΠΑΝ!!! αχαχα.. καλο χειμώνα και παλι μας εύχομαι (σ.ς. μαζεύονται οι μαυρούκοι εκεί, σαφές).

(από Khan, 09/03/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ταλιμπάν αποκαλούνται τα μέλη φονταμενταλιστικής σέχτας Αφγανών ισλαμιστώνε.

Ο όρος παρείσφρησε στην εγχώρια σλανγκ, και έχει ήδη καταγραφεί με την έννοια του ριψοκίνδυνου που κάνει ταλιμπανιές, του ασυλλόγιστου, του θεούσου χριστιανοταλιμπάν, του ελλημπάν, και ταλιμπάν.

Σλανγκιστί, χρησιμοποιείται επίσης με την ευρύτερη έννοια του υπέρ το δέον πυροβολημένου ζηλωτή, ψυχάκια ή σπασίκλα. Για παράδειγμα, ταλιμπάν αποκαλούνται στον ιδιωτικό τομέα οι συνήθως νεαροί και χαμηλόμισθοι πλην φιλόδοξοι υπάλληλοι που ξημεροβραδιάζονται στο γραφείο για να τελειώσουν σήμερα αυτό που θα μπορούσαν να τελειώσουν αύριο.

Πληθυντικός του Αραβικού طالبان (ταλίμπ), μαθητής.

Πέρυ: - Το κομμωτήριο βάρεσε κανόνι και έχω μείνει χωρίς δουλεία, τον δονητή μου μέσα!

Ρένος: - Συμπάσχω φιλενάδα, κι εμένα με πέταξε στο δρόμο η Μεσσαλίνα κι έχω μαύρες αψιλίες. Για δεν στέλνεις κουκουρίκουλουμ στα Κεντρικά, μαθαίνω ότι προσλαμβάνουν μοντέλα. Εγώ έστειλα!

Πέρυ: - Σιγά μην πάρει γιαουρτομούνες σαν εμάς ο Ρουμάνος! Εκεί προσλαμβάνουν μόνο κάτι δεκαοχτάχρονα δίμετρα ταλιμπάν ουκρανάϊζερ για να μοντάρουν από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Ρένος: - Κενωνία ψεύτρα…

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Στη φράση και ταλιμπάν: και τα λοιπά.

  1. Πατρίς - Θρησκεία - Σχιζοφρένεια είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθεί με τα καινούργια του τραγούδια, «τα μπαλέτα, τα προζάτα ξεβρακώματα, τις ψηφιακές προβολές και ταλιμπάν και ταλιμπάν»... (από τη σελίδα του Τζίμη Πανούση)

  2. κτλπ κτλπ κτλπ. (η συντομογραφία σημαίνει «και ταλιμπάν και ταλιμπάν και ταλιμπάν...») (από ιστολόγιο)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο φανατικός και υπερσυντηρητικός θεούσος, ή ο υπερσυντηρικός παπάς.

- Ο Ιερώνυμος είναι πιο συντηρητικός απ΄ ότι ήταν ο Χριστόδουλος;
- Ουδεμία σύγκριση. Ο Χριστόδουλος σε σύγκριση μαζί του ήταν ταλιμπάν!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Αυτός που αδιαφορεί για τις συνέπειες των πράξεών του, και δη για αυτές που γυρίζουν στον ίδιο. Προέρχεται προφανώς από τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Κατ' επέκτασιν, ο ασυλλόγιστος, ο σταρχίδιατου, αυτός που κάνει κάτι επειδή εντάξει, και όχι γιατί το ευνοούν οι συνθήκες.

  1. - Πω, ρε πούστη, χάζευα και πέρασα την Πατησίων ταλιμπάν. Πώς και δεν με μάζεψε κάνας ταρίφας...

  2. Με την έννοια του στ@@του:
    - Κατέβηκα ταλιμπάν Μαθηματικά Ι και πήρα πουλαδέρι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία